ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Οι «επιτυχίες» και το θράσος

Διπλό παραλήπτη έχουν τα προπαγανδιστικά μηνύματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της αντιλαϊκής της επίθεσης στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Απέναντι στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφημίσει τι έχει πετύχει για λογαριασμό του, κάνοντας το λογαριασμό της πρώτης φάσης εφαρμογής του μνημονίου. Την ίδια ώρα, απευθυνόμενη στο λαό, προσπαθεί να τον πείσει ότι οι επιτυχίες του κεφαλαίου είναι και δικές του επιτυχίες, όταν η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης επιβεβαιώνει ανάγλυφα ότι προαπαιτούμενο για κάθε επιτυχία του κεφαλαίου είναι το παραπέρα τσάκισμα του λαού...
Τα «καλά νέα» για το κεφάλαιο...
Πιο χαρακτηριστική τέτοια παρέμβαση τη βδομάδα που πέρασε, ήταν η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, «για την εκταμίευση της δόσης και το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως την τιτλοφόρησε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενη στο κεφάλαιο, επιχείρησε να κωδικοποιήσει τα «καλά νέα»: «Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ, «έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών».
Πράγματι, όλα τα παραπάνω συνιστούν καλά νέα για το εγχώριο κεφάλαιο:
-- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πάντα στις πλάτες του λαού, είναι απαραίτητη, προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους, στηρίζοντας τις καπιταλιστικές επενδύσεις σε «δυναμικούς κλάδους» όπου το κεφάλαιο διαβλέπει μεγαλύτερα κέρδη.
-- Η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης, όπως ξεκαθαρίστηκε, θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στο συμψηφισμό οφειλών για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και για την κρατική συμμετοχή σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα «διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ».
-- Η ίδια η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, εκτός από το να καλύπτει πάγια ζητούμενα της εγχώριας αστικής τάξης, δίνει «σήμα επιστροφής στην κανονικότητα» του κεφαλαίου, «σήμα» εγγυημένων κερδών για τους ξένους επενδυτές, ανοίγει το δρόμο για νέο δανεισμό από τις «αγορές», καθώς και για συμμετοχή και του εγχώριου κεφαλαίου στα διάφορα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ, στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ο.κ.
...και η προσπάθεια να πλασαριστούν ως «επιτυχίες» για το λαό
Το θέμα για την κυβέρνηση είναι ότι όλα τα παραπάνω πρέπει κάπως να πλασαριστούν ως εξίσου «καλά νέα» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τα οποία όχι μόνο δε βλέπουν να καλυτερεύει τίποτα στη ζωή τους, αλλά βιώνουν το όλο και μεγαλύτερο βάθεμα της χρεοκοπίας τους.
Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να τα παρουσιάσει ως τέτοια, η κυβέρνηση δε διστάζει να ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης και κοροϊδίας... και εδώ που τα λέμε δε θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς!
Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, στην ίδια δήλωσή της, η Ο. Γεροβασίλη, ισχυρίζεται προκλητικά: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της. Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς».
Τα λέει όλα αυτά, ενώ ο νόμος της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς ακολουθεί κατά γράμμα τα συμφέροντα των τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για το ξεσπίτωμα χιλιάδων χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, τόσο με πλειστηριασμούς όσο και με άλλα... «τραπεζικά προϊόντα», συμβάλλοντας παράλληλα στην ένταση των εκβιασμών προς το λαό, για να κόψει και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του, προκειμένου να διασφαλίζει τη «μέγιστη δυνατότητα αποπληρωμής» προς τις τράπεζες!
Οσο για τα περί «διατήρησης της ρύθμισης των 100 δόσεων», εκτός του ότι αυτή καθαυτή η ρύθμιση έχει στόχο να στραγγίξει όσο περισσότερο μπορεί τα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις «οφειλές» τους στην Εφορία για τα κάθε είδους χαράτσια, η νέα κυβερνητική τροποποίησή της αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους της, εντείνοντας και εδώ τους εκβιασμούς απέναντι στις λαϊκές οικογένειες.
Η κοροϊδία προς το λαό συνεχίζεται και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφού η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχειρεί να πλασάρει ως «καλό νέο» για το λαό το γεγονός ότι «θα χρειαστούν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», επομένως«έπεσαν απολύτως έξω λοιπόν οι αρχικές προβλέψεις της συμφωνίας του Ιουλίου, που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ».
Αυτό που δε λέει η Ο. Γεροβασίλη είναι ότι σε κάθε περίπτωση, όπως ο λαός πλήρωσε τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έτσι πληρώνει και την τωρινή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - είτε με τα ποσά της νέας ανακεφαλαιοποίησης, είτε με τη χασούρα που καταγράφεται μετά από αυτήν στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - ο λαός φορτώνεται με ένα χρέος που δεν είναι δικό του, προκειμένου οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους στην προσπάθεια αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το ζουμί βέβαια της κοροϊδίας της κυβέρνησης, είναι ο ίδιος ο ισχυρισμός ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου θα ωφελήσει και το λαό:«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, με βασική προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων», λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Τα λένε αυτά την ώρα που όλες οι «επιτυχίες» που διαφημίζει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο πάτησαν πάνω στη νέα επίθεση ενάντια στην «κοινωνική πλειοψηφία» και τα «ασθενέστερα στρώματα», ενάντια δηλαδή στον εργαζόμενο λαό και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα λένε αυτά, την ώρα που προετοιμάζουν τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2016, στις δεσμεύσεις και τα σχέδιά τους για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, την ένταση της φοροληστείας, επιβεβαιώνοντας ότι η «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας του κεφαλαίου περνά υποχρεωτικά από αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο...
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget