ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ «Ξεπάγωμα» ενταξιακής διαδικασίας και 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για να συγκρατήσει πρόσφυγες στο έδαφος της

Χρηματοδότηση με 3 δισ. ευρώ, κατάργηση υπό προϋποθέσεις της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ και «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι τα σημεία που καταλήφθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάνοντας λόγο για ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να διενεργούνται κάθε χρόνο δύο Σύνοδοι ΕΕ – Τουρκίας.
Την ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ προκειμένου να δεχτεί να συγκρατήσει πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφος ανακοίνωσαν σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι εντός του 2015 θα ξεκινήσει το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ την άνοιξη του 2016 θα ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια της ίδιας διαδικασίας.
Στην κατάργηση της Βίζας έκανε αναφορά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημείωσε ότι η συνάντηση με Τουρκία βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.
Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η εκμαίευση των 3 δισ. Ευρώ προς την Τουρκία θα εξαρτηθεί από την πορεία των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Άγκυρα προκειμένου να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες υπάρχει ικανοποίησή στην ελληνική κυβέρνηση για το κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας διότι όπως υποστήριξαν η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget