Το χαρτί της «συναίνεσης»

Κεντρικό κομμάτι της παρέμβασης που επιχειρεί η κυβέρνηση στις λαϊκές συνειδήσεις, ενόψει της νέας κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, αποτελεί η όλη ιστορία της «συναίνεσης».
Με μια σχεδιασμένη κλιμάκωση, από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη «Real News» την προηγούμενη Κυριακή, μέχρι τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ορίστηκε για χτες, Σάββατο, η κυβέρνηση βγάζει ξανά «στον αφρό» το χαρτί του «εθνικού διαλόγου» και της «συνεννόησης όλων των δημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» στα θέματα του Ασφαλιστικού, της συνταγματικής αναθεώρησης, της Παιδείας, του Προσφυγικού και της «εξωτερικής πολιτικής» στο φόντο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Από τα περισσότερα αστικά επιτελεία, οι κινήσεις αυτές προβάλλονται ως μια ανάγκη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία η οποία έχει περιοριστεί στους 153 βουλευτές.
Οπωσδήποτε, υπάρχει και μια τέτοια πλευρά στις κινήσεις της, ειδικά μάλιστα ενόψει των νέων βάρβαρων μέτρων που έχει να περάσει και μέσα σε ένα αστικό πολιτικό σκηνικό που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αναμόρφωση.
Το ζουμί, ωστόσο, βρίσκεται πολύ πιο βαθιά: Η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής - αλλά και ανοιχτά εκφρασμένης - συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου, το κλίμα της δήθεν «εθνικής ομοψυχίας» αποσκοπούν στην απόσπαση της συναίνεσης ή έστω της ανοχής του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του. Αποσκοπούν στο να ριζώνει ακόμα πιο βαθιά στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις η κάλπικη ρητορεία περί «εθνικών στόχων» από τους οποίους θα ωφεληθούμε όλοι, η προπαγάνδα περί «δύσκολων κάβων» που πρέπει «να σφίξουμε όλοι τα δόντια», ώστε να τους περάσουμε και «να γυρίσουμε το παιχνίδι». Στοχεύουν στο να καλλιεργούνται πιο αποτελεσματικά οι εξίσου κάλπικοι εκβιασμοί ότι «δε γίνεται αλλιώς», ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό.
Το έργο της «συναίνεσης» το έχουμε δει πολλές φορές, σε κρίσιμες καμπές για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, το είδαμε και το καλοκαίρι, όταν «μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά» κόμματα, κόμματα του «ναι» και του «όχι», την επομένη κιόλας του περιβόητου δημοψηφίσματος τα βρήκαν μια χαρά και ψήφισαν παρέα το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο. Η πλειοψηφία των 222 βουλευτών στις 14 Αυγούστου δεν είχε φυσικά να κάνει μόνο με το ότι «δε βγαίναν τα κουκιά του Τσίπρα»: Απαντούσε στην προσπάθεια του κεφαλαίου να καλλιεργήσει λαϊκή συναίνεση στη νέα βάρβαρη συμφωνία, για να μπορεί να βγάζει στη συνέχεια και τη «σούμα» που παρουσιάζανε μετά τις εκλογές, με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, και να λένε στο λαό: «Το ήξερες το μνημόνιο, ψήφισες αυτούς που το ψήφισαν, άρα έδωσες την έγκρισή σου»...
Με τον ίδιο ακριβώς σκοπό ανασύρουν τώρα ξανά το χαρτί της «συναίνεσης». Με αντίστοιχο σκεπτικό, μάλιστα, μια σειρά αστικά επιτελεία καλούν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προβεί και σε κάποιου είδους «αναγνώριση» του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Το έχει κάνει βέβαια ήδη στην πράξη, με τη συνέχισή του ακριβώς από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της, αλλά θέλουν να το «αποδεχτεί» και στο λόγο της, προκειμένου να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο στις λαϊκές συνειδήσεις ο «μονόδρομος» της στρατηγικής του κεφαλαίου και των «εταίρων» του.
Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα παζάρια των αστικών πολιτικών δυνάμεων, το σίγουρο είναι ότι η σύμπλευσή τους στην υπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου διαμορφώνει την αντικειμενική βάση για τη «συνεννόησή» τους, όποτε αυτή χρειαστεί. Απέναντι όμως στη συμμαχία που συγκροτούν αντικειμενικά απέναντί του η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις, τα κόμματά της και οι λυκοσυμμαχίες της, ο λαός δεν έχει λόγο να δείξει καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ισα - ίσα αυτό που χρειάζεται είναι να αντιπαρατάξει το χτίσιμο της δικιάς του συμμαχίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς. Να αντιπαρατάξει την οργάνωση της πάλης του για τους δικούς του στόχους, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση, ενάντια στα μονοπώλια, την εξουσία τους και τις λυκοσυμμαχίες τους.



Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget