ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο «δεξιός πόλος» υπό αναδιαμόρφωση

Είναι φανερό ότι τα κυρίαρχα τμήματα της εγχώριας αστικής τάξης στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την ικανότερη αστική πολιτική δύναμη να τρέξει ζητήματα που τα καίνε, για ταχεία προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εξασφάλιση γραμμών χρηματοδότησής τους, γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.
Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ντόπιο κεφάλαιο απασχολεί και η γενικότερη κατάσταση και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, άρα και ο λεγόμενος «κεντροδεξιός του πυλώνας». Ειδικότερα, αν μπορεί η ΝΔ να παίξει αυτό το ρόλο, τορόλο εναλλακτικής στην αστική διαχείριση, ικανή να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στη στρατηγική του κεφαλαίουή και να στηρίξει όπου χρειαστεί τη σημερινή κυβέρνηση σε αποφάσεις διασφάλισης των συμφερόντων των ντόπιων μονοπωλίων. Οπως έγινε π.χ. τον Αύγουστο με την υπερψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, με την εξήγηση από μέρους τους ότι διασφαλίζουν την παραμονή της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας εντός ΕΕ και ευρώ.
Παραπέρα, το ντόπιο κεφάλαιο απασχολεί το ενδεχόμενο αν η ΝΔ δεν ...φτουράει πια και χρειάζεται αντικατάστασή της από κάτι «νέο», από δύο ή και τρία κόμματα που θα προκύψουν στη θέση της, ώστε και εναλλακτική διακυβέρνησης να υπάρχει, αλλά και κάποιο απ' αυτά, όταν έρθει η «ώρα», να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση, να διασφαλιστούν ξανά κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψήφισης και κυβερνητική σταθερότητα εφαρμογής των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.
Εξ ου και ο όλος προβληματισμός, στη ΝΔ αλλά και ευρύτερα στα αστικά επιτελεία, για το πώς θα γίνουν τέτοιες «δομικές αλλαγές», ώστε να λανσάρουν στο λαό κάτι «νέο». Πώς θα στήσουν ένα «προϊόν», σύμφωνα με την ορολογία τους, που να μπορεί «να αγοράζεται από το εκλογικό σώμα»... Προβληματίζονται, με άλλα λόγια, πώς θα πετύχουν και στα... «κεντροδεξιά» του αστικού πολιτικού συστήματος μια αναμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία.
Ο ορισμός της αντίφασης
Οι τέτοιοι προβληματισμοί και σχεδιασμοί αντανακλώνται έντονα στον αστικό Τύπο, σε σειρά δημοσιευμάτων για τη διάταξη και τους ρόλους που πρέπει να υπηρετηθούν στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Π.χ. σε αυτό το όλο αντιφάσεις φόντο, όπου το κεφάλαιο χρειάζεται τα αντιλαϊκά μέτρα να περνούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, και ταυτόχρονα να υφίσταται κάποιος συστημικός πυλώνας που να «συμμαζεύει» τη λαϊκή δυσαρέσκεια από αυτά ακριβώς τα μέτρα, τα «ΝΕΑ» της 7/10, στο πρωτοσέλιδό τους έψεγαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ότι δεν αποδέχτηκαν την τότε «πρόταση Τσίπρα για εθνική συνεννόηση» σε «μείζονα ζητήματα».
Από την άλλη, στο οπισθόφυλλό τους έγραφαν: «Εφεξής κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η κυβέρνηση στην κυβέρνηση. Και η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση (...) Οποιος κι αν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ θα είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό για το οποίο εξελέγη: αντιπολίτευση. Υποθέτω άλλωστε ότι όλοι ανεξαιρέτως στην αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένου του Μεϊμαράκη) πήραν το μάθημά τους από τις καλοκαιρινές επιλογές(σ.σ.: την υπερψήφιση και από τη ΝΔ του τρίτου μνημονίου) και τα εκλογικά παθήματά τους.Διότι έτσι τελικά δουλεύει η δημοκρατία. Με μια κυβέρνηση που κυβερνά και μια αντιπολίτευση που αντιμάχεται την κυβέρνηση με στόχο να κυβερνήσει στη θέση της»..!
Ετσι δουλεύει η αστική δημοκρατία
Επανερχόμενα στο θέμα, τα «ΝΕΑ» έγραψαν στις 20/11: «Η διακυβέρνηση μιας χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση (...) Γι' αυτό όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες την αναθέτουν παραδοσιακά σε δύο, τρία κόμματα εξουσίας που, αν μη τι άλλο, ξέρουν τι να κάνουν και τι να μην κάνουν με τους φόρους, τους πρόσφυγες ή τα νοσοκομεία. Πότε κυβερνούν οι μεν, πότε κυβερνούν οι άλλοι, ύστερα επιστρέφουν στην εξουσία ξανά οι πρώτοι κ.ο.κ. Κυβερνώντας κάνουν λάθη ή προκαλούν δυσαρέσκειες και πέφτουν από την κυβέρνηση. Μετά ανανεώνονται στην αντιπολίτευση και επιστρέφουν στην κυβέρνηση. Ετσι δουλεύει συνολικά η ευρωπαϊκή δημοκρατία από τον πόλεμο και μετά».
Μπορεί η ΝΔ να ανταποκριθεί σε όσα της ζητάνε; Οτι ο τέτοιος προβληματισμός αναπτύσσεται σε μια σειρά από αστικά επιτελεία, φαίνεται κι από όσα έγραφε, την Τρίτη, η «Καθημερινή», στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Να ξανανοίξει σε νέες βάσεις»:
«Δεν είναι θέαμα αυτό που παρουσιάζει τούτες τις ώρες η ΝΔ και την ευθύνη έχουν άπαντες, και αυτοί που βρίσκονται επί σκηνής και όσοι κινούνται στο παρασκήνιο. Την ώρα που η χώρα (σ.σ.: η ντόπια αστική τάξη, εννοεί) έχει ανάγκη μία αξιόπιστη αντιπολίτευση, η ΝΔ εμφανίζεται κυριολεκτικά να μην μπορεί να "δέσει τα κορδόνια της" (...) Το "κόμμα", με τη στενή έννοια του όρου, είναι προφανές ότι πρέπει να κλείσει και να ξανανοίξει σε εντελώς νέες βάσεις. Πρόκειται για γερασμένο, χρεοκοπημένο μηχανισμό που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες της εποχής, όπως έχει επανειλημμένως αποδειχθεί. Η ΝΔ δεν είναι "μαγαζί για πέταμα", όπως εύκολα συμπεραίνουν πολλοί. Θα μετατραπεί όμως σε "μαγαζάκια" και συνιδιοκτησίες φέουδων, παρεών και εξωθεσμικών κέντρων αν δεν σοβαρευθούν οι βασικοί, εμφανείς και αφανείς, πρωταγωνιστές».
«Αλλα πολιτικά προϊόντα»
Αλλά και την Τετάρτη, στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Γ. Λούλης, πολιτικός αναλυτής και στενός συνεργάτης παλαιότερα του τότε προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, εξέφρασε δημόσια απόψεις που συζητούν, σε «πηγαδάκια», και κορυφαία στελέχη της ΝΔ:
«Η ΝΔ από το 1999 που ήταν ένα φθαρμένο προϊόν μέχρι σήμερα δεν επιδιορθώθηκε. Ακολούθησε η περίοδος Σαμαρά, με λαϊκισμό και δεξιά στροφή που την οδήγησε σε μια άλλη,τοξική φάση. Δηλαδή, το προϊόν δεν "αγοράζεται" πλέον από το εκλογικό σώμα, είναι τοξικό. Από εκεί και πέρα, ήρθαν όλες οι παθογένειες... Δεν έχουν νόημα οι καβγάδες, αλλά το όλον επίπεδο. Δεν έχει μείνει τίποτα από τον πολιτικό λόγο οποιουδήποτε... Υπάρχει γύμνια στελεχιακού δυναμικού. Η ΝΔ δεν περνά απλά μια κρίση... Μιλάμε για βαθιά παρακμή... Η ζημιά που έχει υποστεί είναι μεγάλη... Πρέπει ο επόμενος αρχηγός να επιχειρήσει δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν και σε διασπάσεις, διότι αλλαγές χωρίς ρήξεις δεν γίνονται...».
Επιμένοντας ότι «η ΝΔ έχει φτάσει στο ναδίρ» εξέφρασε την άποψη για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Αν δεν αλλάξουν από μέσα τους, αυτά τα κόμματα θα συρρικνωθούν. Η αλλαγή όμως προϋποθέτει ρήξεις και αυτό σημαίνει καινούργια πράγματα. Είτε τα ίδια αλλάζοντας ριζικά, είτε άλλα πολιτικά προϊόντα...».
Βαστάει ακόμα το «μαντρί»;
Οι απόψεις αυτές δεν εκφράζονται μόνο στο φόντο του «φιάσκου» της προηγούμενης Κυριακής, όταν δεν κατάφεραν να κάνουν τις περιλάλητες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, λόγω «τεχνικών δυσκολιών» (αν και πλέον έμπειρα στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, μιλάνε ανοιχτά ακόμα και για σαμποτάζ...).
Εκφράζονται και στη βάση των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών από τον ΣΥΡΙΖΑ, της μείωσης της εκλογικής βάσης του κόμματος, αλλά και των ενδοαστικών αντιθέσεων που επιδρούν καθοριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκφραση των οποίων είναι η κόντρα μεταξύ των 4 υποψήφιων προέδρων, αλλά και η κόντρα μεταξύ Μεϊμαράκη και Σαμαρά. Ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η ΝΔ αδυνατεί να παίξει πια το ρόλο της ως «αξιόπιστου» κεντροδεξιού πυλώνα του αστικού πολιτικού σκηνικού, και τα υπό συζήτηση σενάρια (ή και σχέδια;) περί διάσπασης του κόμματος.
Μια διάδοχη, «νέα» κατάσταση, όπου κάποιο από-κομμα θα εμφανιστεί πιο «κεντρώο» (χώρος όπου ομνύουν π.χ. οι Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Γιαννάκου, Ν. Δένδιας) και κάποιο άλλο ως πιο δεξιό, μια πούρα «σοβαρή ακροδεξιά», τύπου Λεπέν, όπου, όπως λέγεται, θα ηγείται ο Μ. Βορίδης, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα παίξει εκεί κάποιο ρόλο οΑντ. Σαμαράς.
Φυσικά, ιστορικά στελέχη της ΝΔ ξορκίζουν το ενδεχόμενο διάσπασης, καθώς τους στοιχειώνει πάντα η φράση του Αβέρωφ ότι «όποιος βγαίνει απ' το μαντρί τον τρώει ο λύκος», και η τέτοια τύχη που είχαν τα κόμματα των Κ. Στεφανόπουλου, Αντ. Σαμαρά, Στ. Μάνου, Δ. Αβραμόπουλου, Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Καρατζαφέρη. Εξ ου και διατηρούν μια αισιοδοξία ότι στο τέλος όλοι θα «σοβαρευτούν».
Βέβαια, μπαίνει πια εκ των πραγμάτων το ερώτημα, αν το «μαντρί» βαστάει ακόμα, κι αν έχει μικρύνει τόσο, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, που να μην τους χωρά πια όλους.
Δεν μπορεί, άλλωστε, να είπε τυχαία όσα είπε ο Ιω. Βαρβιτσιώτης, ιστορικό στέλεχός τους, την Τετάρτη, στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά»: «(...) όλοι τους μιλάνε για ενότητα αλλά η ενότητα είναι λέξη άγνωστη σε αυτούς που την μνημονεύουν. Ολοι κάνουν το παν για να μην υπάρξει ενότης (...) Οι 4 υποψήφιοι είναι εχθροί ο ένας με τον άλλο (...) Εχετε την εντύπωση ότι την επόμενη μέρα θα σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον; Δεν πρόκειται να σταθεί. Δεν θα δώσει λύση η εκλογή. Αν οι 4 αυτοί υποψήφιοι δεν καταλάβουν πού βρισκόμαστε θα συρθούμε σε μια νέα περιπέτεια».
Αντίστοιχα, δεν μπορεί να είναι τυχαία η προειδοποίηση που απηύθυνε, με ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η πλευρά Μεϊμαράκη: «Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της ΝΔ».
Αλλες ενδείξεις
Παραπέρα, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα των Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα να αποκλείουν κάθε πιθανότητα «συναίνεσης» της ΝΔ με την κυβέρνηση, όπως ζητά ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αν κερδίσουν - όπως φιλοδοξεί καθένας τους - την προεδρία της ΝΔ. Αντίθετα, η πλευρά Μεϊμαράκη δεν έχει αποκλείσει κάποια συνεννόηση με την κυβέρνηση, «υπό προϋποθέσεις».
Θυμίζουμε, εδώ, ότι ο Γεωργιάδης έχει ασκήσει κριτική στον Μεϊμαράκη για το γεγονός ότι επί προεδρίας του η ΝΔ υπερψήφισε τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο.
Γεωργιάδης, Βορίδης αλλά και η Αννα Ασημακοπούλου φέρεται να εισηγούνταν τότε άλλη ψήφο (π.χ. αποχή) και τελικά να υπερψήφισαν εφαρμόζοντας την κομματική γραμμή, η οποία καταλήχτηκε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατόπιν εισήγησης Μεϊμαράκη, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου.
Σημειωτέον, επίσης, Βορίδης και Ασημακοπούλου στηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, που όπως προείπαμε αρνείται «συναίνεση» στον ΣΥΡΙΖΑ. Παραπέρα, ο Βορίδης ζήτησε, την Πέμπτη, την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης υπό τον Σαμαρά, με τον οποίο είχε ανοιχτή κόντρα τις τελευταίες μέρες ο Μεϊμαράκης...

Οι τέτοιες τοποθετήσεις και κόντρες δεν αφορούν απαραίτητα μόνο τη γραμμή που θα τηρήσει η ΝΔ, ανάλογα με το ποια φατρία θα πάρει το κόμμα. Ισως σκιαγραφούν ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα που θα επιλέξουν να στήσουν ή να ενταχθούν τα προαναφερόμενα στελέχη, αν προχωρήσουν όσα σενάρια διάσπασης κυκλοφορούν τελευταία για τη ΝΔ.
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget