Η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει το δίκαιο αγώνα της

Ο Ρίζος Μαρούδας
Συνέντευξη με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων
Για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, αλλά και τα σχέδια της μικρομεσαίας αγροτιάς για κλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
***
-- Πώς αποτιμάτε τον πρώτο γύρο των αγροτικών κινητοποιήσεων που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες; Πώς είναι το κλίμα ανάμεσα στους αγρότες και τι διαθέσεις βλέπετε για τη συνέχεια;
-- Σε όλες τις περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που έγινε τον Οκτώβρη. Υπήρξαν ανεβασμένες αγωνιστικές διαθέσεις των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό εκφράστηκε με συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις, που ήταν ιδιαίτερα πιο μαζικές σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.
Συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγραμματισμού μας το αμέσως επόμενο διάστημα και μπροστά στην ψήφιση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού, με ανεβασμένες μορφές κινητοποίησης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων που έχουμε θέσει. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, κυριολεκτικά επιβίωσης, για την τεράστια πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.
Οπως είπαμε, υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις, όμως χρειάζεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, πιο επίμονα και σχεδιασμένα να συνεχίσει την ενημέρωση με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις, ώστε αυτές οι διαθέσεις να γίνουν απόφαση για συνειδητή και ανυποχώρητη πάλη τις επόμενες μέρες.
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ, όλοι όσοι συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα κριθούν από την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν ώστε η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνιστική διάθεση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων να εκφραστούν με ενωτικό, μαζικό και μαχητικό αγώνα. Αλλά να αποκρυσταλλώνονται και στην καλύτερη λειτουργία και μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, στη συγκρότηση καινούριων παντού.
-- Το προηγούμενο διάστημα είδαμε την προσπάθεια και άλλων σχημάτων να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Ποια στοιχεία τεκμηριώνουν την κριτική ότι η δράση τους υπηρετεί αντικειμενικά τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα;
-- Οι διάφορες δήθεν «πανελλαδικές επιτροπές», που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σκοπό έχουν να προκαλέσουν ρήγματα στο ενωτικό αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, να υπονομεύσουν τη δυναμική των κινητοποιήσεων, εμφανίζοντας το αγροτικό κίνημα διαιρεμένο. Στην ουσία, έτσι υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και τη λογική του δήθεν μονόδρομου της ΚΑΠ.
Διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Αθήνα χωρίς αιτήματα συζητημένα και συναποφασισμένα με τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλήττονται ιδιαίτερα και οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Εφτασαν έτσι στο σημείο, ενώ επιδίωκαν συνάντηση με τον υπουργό, να μην έχουν καν ψήφισμα και αιτήματα. Με δηλώσεις μερίδας των διοργανωτών, προσπάθησαν μάλιστα να παρουσιάσουν τη συγκέντρωση ως κορύφωση του αγώνα της αγροτιάς, ενώ ουσιαστικά οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας βρίσκονται στην αρχή.
Τα όποια αιτήματα προβάλλουν εκ των πραγμάτων υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, που θα συγκεντρώσουν τη γη και παραγωγή στα χέρια τους με εργαλεία το μνημόνιο και την ΚΑΠ. Δεν λένε κουβέντα για την ΚΑΠ που μειώνει έως 50% μέχρι το 2019 τις ενισχύσεις και επιβάλλει νέους περιορισμούς στην παραγωγή. Προβάλλουν το αίτημα για φορολόγηση με 13% των αγροτών, λες και είναι μικρό αυτό το ποσοστό, ιδιαίτερα όταν μας φορολογεί με αντικειμενικά τεκμήρια και από το πρώτο ευρώ.
Μιλάνε επίσης για αφορολόγητες ενισχύσεις, ώστε το 20% των αγροτών που παίρνει το 80% των επιδοτήσεων να παραμείνει στην παραγωγή με μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Για παράδειγμα, μπορεί να φορολογείται με το ίδιο ποσοστό φορολόγησης αυτός που παίρνει 100.000 ευρώ με κάποιον που παίρνει π.χ. 10.000 ευρώ; Εμείς απαντάμε όχι. Γι' αυτό ζητάμε να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πέρα να υπάρχει κλιμακούμενη φορολόγηση που να φτάνει στους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες μέχρι και 45%.
Καλούμε για μια ακόμη φορά τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν σε αυτά τα σχήματα και διεκδικούν επί της ουσίας αιτήματα εχθρικά προς τα συμφέροντά τους, να συσπειρωθούν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και να δώσουμε μαζί τον αγώνα επιβίωσής μας.
-- Πώς κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των αγροτών; Εκτιμάτε ότι έχει πέραση η προσπάθεια να σας συκοφαντήσει;
-- Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, παίρνοντας εξοντωτικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα που μάτωσαν και ματώνουν για την κρίση, την οποία δεν δημιούργησαν και ούτε ευθύνονται. Γνωρίζει ότι αυτή η πολιτική της γεννάει δυσαρέσκεια και αγωνιστικές διαθέσεις, που εκφράστηκαν με την επιτυχία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη, όσο και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
Είναι αποφασισμένη να περάσει διά πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή πολιτική της, με «το καρότο και το μαστίγιο», πότε με την κρατική καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων και πότε με ψεύτικες υποσχέσεις, όπως για τα περίφημα «ισοδύναμα», αλλά ξέρει πολύ καλά πως θα μας βρει απέναντί της. Γι' αυτό επιχειρεί να συκοφαντήσει τον αγώνα μας, να παρουσιάσει τους αγρότες ως μπαταχτσήδες, ως κλέφτες και απατεώνες που «τρώνε» τις επιδοτήσεις και κλέβουν το κράτος, πουλώντας χωρίς τιμολόγια και παραστατικά τη σοδειά τους.
Σκοπός της είναι να στρέψει τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν εξίσου από την πολιτική της, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους απέναντι στους αγρότες, ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας να μην έχουν κοινωνικό έρεισμα, να αδυνατίσει τη συμμαχία μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Δεν θα το πετύχει, όπως φάνηκε και στην απεργία στην οποία συμμετείχαμε μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως φαίνεται από την πλατιά συμπαράσταση που συναντούν οι κινητοποιήσεις μας. Για μια ακόμη φορά θα το διαπιστώσει στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη, όπου όλοι μαζί, όσοι υποφέρουμε από την πολιτική της, θα βρεθούμε στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.
-- Με τον προϋπολογισμό για το 2016 δίνεται το περίγραμμα των μέτρων που θα πλήξουν και τους αγρότες. Τι σηματοδοτούν τα ποσά που αναφέρονται σ' αυτόν τον προϋπολογισμό;
-- Είναι βαθύτατα αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, μέσω του οποίου η κυβέρνηση περνάει και πολλά από τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» μέτρα ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζουν να πάρουν από τους αγρότες με την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 (32 εκατομμύρια ευρώ), της προκαταβολής (79 εκατομμύρια ευρώ), την αύξηση κατά 12% των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, καθώς αυτόματα φέτος ανεβαίνουν ασφαλιστική κατηγορία και μεγαλώνει η εισφορά.
Επίσης, με τη μείωση κατά 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου στα καύσιμα και όλα τα άλλα μέτρα που έχει ήδη πάρει (ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ στο 23%, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, την άδεια για ψεκασμούς), ενώ ακολουθεί και νέο πακέτο αντιαγροτικών μέτρων, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ολα αυτά, σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων, θα αφανίσουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα «ισοδύναμα» της κυβέρνησης ήταν απάτη. Περνάει τα «προαπαιτούμενα» του τρίτου μνημονίου τμηματικά, με ελιγμούς και αιφνιδιασμούς. Η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί με νομοθέτηση και άλλων μέτρων ενάντια στους αγρότες, στα λαϊκά στρώματα, ως «αναγκαία» προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και του προϋπολογισμού. Να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν την απάντηση που πρέπει.
Από την Κυριακή (σήμερα) στήνουμε μπλόκο στον προϋπολογισμό
-- Πώς σκέφτεται να συνεχίσει και να κλιμακώσει το αγωνιστικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών;
-- Την Πέμπτη 26/11, σε μια ιδιαίτερα μαζική πανθεσσαλική σύσκεψη, αποφασίστηκε να δώσουμε την απάντηση που αρμόζει σε αυτή τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που μας εξοντώνει, δυναμώνοντας την κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, καταδικάζοντας μαζικά τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στην απεργία, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη.
Οι αγρότες θα στήσουν και το δικό τους μπλόκο απέναντι στον προϋπολογισμό, βγάζοντας τα τρακτέρ από την Κυριακή 29 Νοέμβρη στις πλατείες των χωριών. Ξεκινάμε από Καρδίτσα, με μπλόκο στο Δέλτα και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν περιφερειακά μαζικά μπλόκα σε όλη τη Θεσσαλία.
Θα δώσουμε μαζική δυναμική απάντηση στο συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, στις 2 Δεκέμβρη. Στη συζήτηση του προϋπολογισμού θα είμαστε στα μπλόκα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα και ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων, που θα αποφασίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε γραμμή διεκδίκησης αλλά και ρήξης με τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελός μας, με το λαό πραγματικό αφέντη του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα και το αίμα του.
Ετικέτες
Τόπος:ΕΛΛΑΔΑ Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget