Συνηγορούν υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Με δηλώσεις τους στελέχη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ βάζουν θέμα για τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης
Ξορκίζουν τις εκλογές σαν επιζήμιες για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και υπερασπίζονται τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο και απαιτεί ο στόχος ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
«Δύο λύσεις υπάρχουν, ή ο πρωθυπουργός με εντιμότητα θα επιδιώξει το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα από αυτήν τη Βουλή, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος ή η χώρα θα οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Προσωπικά, προκρίνω την πρώτη λύση» δήλωσε χτες στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔΚ. Μητσοτάκης.
Την κινδυνολογία επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θέση του κατά των εκλογών. «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά "μαδάει τη μαργαρίτα", αδυνατεί να πάρει αποφάσεις. Εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά του αδιέξοδα, εξανεμίζει το πολιτικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Επαναφέρει το καταστροφικό καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει με την άβουλη στάση του να καταστεί μοιραίος για την Ελλάδα και το μέλλον της», δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.
Ο βουλευτής του κόμματος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές, για να λύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα», αλλά αυτές «μπορεί να οδηγήσουν στο σενάριο Σόιμπλε για διπλό νόμισμα. Η εκλογική διαδικασία θα απαιτήσει πραγματικό χρόνο τριών μηνών. Αρα, δε θα προχωρήσει κανένα από όλα αυτά τα μέτρα και, όπως όλοι ξέρουν και το λένε, η θέση μας στο ευρώ δεν είναι ασφαλής».
«Οταν λοιπόν δεν υπάρχουν αναπτυξιακά εργαλεία, λαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, προτίθενται να κάνουν και εκλογές, πού περιμένουν να καταλήξει η χώρα;», διερωτήθηκε.
Τάχθηκε κι αυτός υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υποστηρίζοντας πως «μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να δράσει ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου και αυτή θα ήταν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό θα χρειαστεί να γίνει, ακόμη και μετά από εκλογές». Συνηγορώντας υπέρ αυτής της προοπτικής, ανέφερε ότι μια τέτοια κυβέρνηση «θα έχει μία σταθερότητα για ικανό χρονικό διάστημα».
Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επέκρινε κάποια «φέουδα» της αντιπολίτευσης, όπως είπε, ότι «δε θέλουν να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική» και «αφήνουν τον κ. Τσίπρα μέχρι να καταστραφεί, ρισκάροντας έτσι να καταστραφεί και η χώρα, γιατί πιστεύουν πως μετά θα κυριαρχήσουν αυτοί στο πολιτικό σκηνικό και θα μεγαλουργήσουν πάνω στα συντρίμμια».
Κάλεσε την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την προσπάθεια «να γίνει ένα κακό αντίγραφο του κακού ΠΑΣΟΚ».
Στο μεταξύ, ευκαιρία να εξωραΐσει την πολιτική που εφάρμοσε απ' τη θέση της κυβέρνησης και να αποσείσει τις ευθύνες της για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που υλοποίησε, επιχείρησε χτες η Χαριλάου Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης» τη μείωση των κατώτατων συντάξεων, σε απάντηση των δηλώσεων Χαϊκάλη ότι υλοποιεί νόμο του ΠΑΣΟΚ. «Η αλήθεια είναι ότι όσα καταφέραμε να αποτρέψουμε τα προηγούμενα χρόνια με σκληρή πράγματι και ουσιαστική διαπραγμάτευση, σήμερα περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία και στα προαπαιτούμενα που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητήσουν μια μεγάλη συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που εξαπάτησαν και όχι να προσπαθούν ακόμη σήμερα με ψέματα να δικαιολογήσουν τα ατοπήματά τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά στην εκλογολογία, ο βουλευτής του ΠοταμιούΓρ. Ψαριανός αναρωτήθηκε χτες («Αθήνα 9.84») «οι εκλογές τι θα προσφέρουν; Τι θα δώσουν του Aλ. Τσίπρα που δεν μπορεί να κάνει τώρα; Θέλει να απομακρύνει τους διαφωνούντες; Και τώρα μπορεί, χωρίς ουδείς από το λαό να εξεγερθεί (...) μπορεί να καλέσει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν και ψηφίζουν το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα, γιατί την υπογραφή του έχει, χωρίς εκβιασμούς... Εφάρμοσέ το λοιπόν και στηρίξου σε αυτούς που σε στηρίζουν».
Με τη σειρά του, επανέλαβε την πρόταση για άλλη κυβέρνηση απ' την παρούσα Βουλή, λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο ένα δρόμο. Να παίξει το ρόλο του υπεύθυνου πρωθυπουργού... Να στηριχτεί σε όσους τον στηρίζουν και να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας, θα έλεγα. Οχι τριών μηνών, αλλά ενός ή δύο χρόνων. Να εφαρμόσει το πρόγραμμα όχι με περικοπές, αλλά με μεταρρυθμίσεις... Σε αυτά συμφωνούν όλοι και ας κάτσουν να τα κάνουν. Ανθρωποι εχέφρονες, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δε με ενδιαφέρει από ποιο κόμμα θα είναι, ας είναι ανένταχτοι και να συγκροτήσουν μία κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας και εθνικού σκοπού, για να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, το μεταναστευτικό επέλεξε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να δομήσει αντιπολιτευτικό λόγο, απέναντι σε μια κυβέρνηση την οποία έχει πολλάκις αποδείξει ότι στηρίζει. ΟΣτ. Θεοδωράκης κατέθεσε χτες αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επί του θέματος. Επικαλείται τη «ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και τη σταθερή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα» και υπενθυμίζει τις προτάσεις που έχει το ίδιο καταθέσει, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής άσκησης του αντιπολιτευτικού του ρόλου, όπως αναφέρει.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget