Ανταγωνισμοί για το κρατικό χρέος

Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του, που καθόλου τυχαία επέλεξε να δημοσιεύσει την Πέμπτη, χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος «μη βιώσιμο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα καταστεί αναγκαίο το μελλοντικό «κούρεμα», αλλά και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, ρίχνοντας, βέβαια, τη χασούρα στην πλευρά της Ευρωζώνης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η προκαταρκτική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους διενεργήθηκε πριν από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιπτώσεις που δεν αποτυπώνονται στην ανάλυση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι:
-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το διάστημα2015 - 2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ.
-- Απαιτείται «κούρεμα» κατά 30στο κρατικό χρέος,προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο».
-- Το κρατικό χρέος θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020και στο 140% του ΑΕΠ το 2022.
-- Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσέθετε αθροιστικά περίπου 7% του ΑΕΠ στις χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2015 - 2018.
Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη εκτίμηση της Κομισιόν μιλά για χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, η απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν - και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους - φτάνει το 16% (σε σημερινούς όρους, περίπου 29 δισ. ευρώ)! Σημειώνεται ότι το Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα πρέπει να κυμαίνεται στο 110% του ΑΕΠ, ώστε να αποτιμηθεί ως «βιώσιμο». Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη πλέον παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, οξύνοντας περαιτέρω τους ανταγωνισμούς με την Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι, εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το κρατικό χρέος της Ελλάδας, απαιτούνταιευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.
Μνημόνιο με δημοψήφισμα
Είναι χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος καλώντας σε υπερψήφιση των κυβερνητικών θέσεων στο δημοψήφισμα της Κυριακής, εστιάζει στα παρακάτω:
-- «Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρούν - όπως κι εμείς - ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί».
-- «Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της "τελική" πρόταση».
-- «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους».
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων».Στην πραγματικότητα, καλούν το λαό να πάρει θέση κάτω από ξένες σημαίες, να επιλέξει το σφαγέα του και, ακόμη, να υπερψηφίσει το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, είτε με το «ναι» είτε με την εκδοχή του «όχι».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,Ευ. Τσακαλώτος, σημείωσε: «Βλέπουμε το δημοψήφισμα ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όχι ως υποκατάστατό της. Προσβλέπουμε έτσι σε μεγαλύτερη ευελιξία τις επόμενες ημέρες».
Αποκαλυπτική για τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι και η δήλωση του μεγαλοεπιχειρηματία φαρμακοβιομήχανου Δ. Γιαννακόπουλου. Τασσόμενος υπέρ του «όχι», σημείωσε πως οι δανειστές «προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, για να εκβιάσουν έναν ολόκληρο λαό, που τόλμησε να πει "όχι" στη σκληρή λιτότητα»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget