Το ΔΝΤ δικαιώνει την πρόταση-μνημόνιο της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

«Ναι» σε ένα μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, αρκεί να περιλαμβάνει αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε νέο διάγγελμα του με αφορμή τις επισημάνσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Ανέφερε πως η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία ζητά «κούρεμα» του χρέους κατά 30%, «δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί μια πρόταση που παρακάμπτει το χρέος» και πρόσθεσε ότι «δεν θα κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις για να ξεπληρώνεται ένα μη βιώσιμο χρέος». Η ουσιαστική διαφορά, δηλαδή, δεν βρίσκεται στο αν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις -καθώς αυτά προβλέπονται τόσο στις προτάσεις της κυβέρνησης, όσο και στις προτάσεις των «θεσμών»- αλλά στο κατά πόσο αυτό θα γίνει στο όνομα ενός βιώσιμου χρέους!
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως το σημείο τριβής δεν είναι τα αντιλαϊκά μέτρα -που έχουν μηδαμινές διαφορές στις προτάσεις κυβέρνησης και δανειστών- αλλά το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και της χρηματοδότησης, που είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει δικαιωμένος από το ΔΝΤ, που κατά τον ίδιο «έχει εγκληματικές ευθύνες» για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ τα περί ελάφρυνσης του χρέους, που προτάσσει η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ελάφρυνση του λαού, όπως έδειξε το «κούρεμα» των ομολόγων κατά 53% με το PSI. Εξάλλου, το 2ο μνημόνιο που έληξε στις 30 Ιούνη προέβλεπε ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα φυσικά αντιλαϊκά μέτρα, που τελικά διατήρησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. αν και προεκλογικά υποστήριζε ότι θα τα καταργήσει την επομένη των εκλογών...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο με δάνεια ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, καθώς εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επιπλέον, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις προβλέψεις του πριν το ελληνικό δημοψήφισμα, προβλέψεις οι οποίες ενισχύουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όπως και οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους.
Μια τέτοια συμφωνία εμφανίζει ο Αλέξης Τσίπρας σαν «βιώσιμη λύση», ενώ για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι «δεν κρίνεται η παραμονή στην Ευρωζώνη» και στην προσπάθειά του να εμφανισθεί ενωτικός, πρόσθεσε: «Ό,τι κι αν επιλέξουμε, τη Δευτέρα τίποτα δεν θα μας χωρίζει».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget