Την Κυριακή «αποφασίζουμε να μείνουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» στο Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αμφισβητεί την πορεία της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.
Έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, όταν έχει ήδη δεσμευθεί ότι από τη Δευτέρα είτε με «Όχι» είτε με «Ναι» στο δημοψήφισμα θα συμφωνήσει το 3ο μνημόνιο των αντιλαϊκών μέτρων με τους δανειστές.
Επανέλαβε την τοποθέτησή του περί ΕΕ των αξιών, σκορπώντας αυταπάτες στο λαό πως η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, όταν πρόκειται για λυκοσυμμαχία που η στρατηγική της είναι υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των λαών, όπως φάνηκε και στην κρίση σε σειρά χωρών-μελών με ή χωρίς μνημόνια.
Άλλωστε, στους 5 μήνες της διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους θεσμούς-τρόικα η ΕΕ την αξία της κερδοφορίας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης εμφάνισε στη δική της πρόταση-μνημόνιο πλάι στην πρόταση-μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης, με μόνη διαφορά όχι το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά τη διευθέτηση του χρέους.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε ενωτικός, λέγοντας ότι τη Δευτέρα «τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε».
Στο Καλλιμάρμαρο το «Ναι»
Η συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο και μίλησαν δήμαρχοι και καλλιτέχνες, υπερθεματίζοντας πως το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «Ναι ή Όχι στο Ευρώ» και πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στα όσα λέει ο πρωθυπουργός ειδικά για την παραμονή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Ζήτησαν τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το 3ο μνημόνιο των αντιλαϊκών μέτρων.