Η επιστολή Τσίπρα για νέα δανειακή σύμβαση - μνημόνιο δύο χρόνων

Επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση, για ποσό τουλάχιστον 29,2 δισ. ευρώ και διάρκεια δύο χρόνων κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τους επικεφαλής του Eurogroupκαι του ESM, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα συνοδεύεται από λίστα όρων και προϋποθέσεων, δηλαδή του μνημονίου που θα συνοδεύει αυτή τη νέα δανειακή σύμβαση.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Kλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει πως «με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μίας διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός για το χρέος ζητά «σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες».
Μέχρι να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα - μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αναφέροντας «έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας».
Τόσο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης όσο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συγκροτούν τη λίστα των όρων και των προϋποθέσεων, θα συζητηθούν στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget