Νέες προτάσεις αντιλαϊκών μέτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - Συνεχείς οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζονται τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και του Eurogroup που θα γίνoυν τη Δευτέρα.
Για την προετοιμασία νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Για το αν θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα ρωτήθηκε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός οικονομίαςΓιώργος Σταθάκης και απάντησε «το επιδιώκουμε».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε άρθρο του κάνει λόγο για «εξαιρετική προσαρμογή» των χρόνων του μνημονίου και για «ασωτία του παρελθόντος». Την Κυριακή στις 11 το πρωί, θα γίνει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ στην επιστολή που έστειλε προς τους ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης επισήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις. 
Η επιστολή Τουσκ αναφέρει:
«Λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας. Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».
Πάντως ο Ντ. Τουσκ μέσω δηλώσεων του έστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών ή την χρεωκοπία.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν τις δηλώσεις των δανειστών «αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες επί της ουσίας», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβαν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις. «Τα τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στη συζήτηση και δεν θα επηρεάσουν την ουσία της συζήτησης που μπαίνει στο τελικό στάδιο με τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ 
«H Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να επιτύχουν επειγόντως έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να μην μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της»δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Έρ. Σουλτς.
«Οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μία σταθερή ανάπτυξη στην Eυρωζώνη» πρόσθεσε.
«Κόκκινη γραμμή» η χρηματοδότηση του κεφαλαίου 
Ένα από τα σενάρια που διακινούνται ενόψει της Συνόδου είναι να δοθεί νέα παράταση στο πρόγραμμα, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι της συμφωνίας για την «επόμενη μέρα». Σε αυτή την περίπτωση τα νέα αντιλαικά μέτρα θα εφαρμοστούν τμηματικά.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε στο Bloomberg ότι η ελληνική κυβέρνηση«δεν επεξεργάζεται plan B, διότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία». Επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν αποδέχεται νέες περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο εξετάζει τη μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια σαφής αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων με σκοπό την απομείωση του ελληνικού χρέους καθώς και σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που θα είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από όλα αυτά τα παζάρια είναι να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για την χρηματοδότηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, γεγονός που συνδέεται με την μείωση του κρατικού χρέους και την αξιοποίηση των διαφόρων επενδυτικών πακέτων.
Η νεότερη αντιλαϊκή πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση και διατυπώθηκε από τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup είναι η δημιουργία Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής που θα ενεργοποιεί αυτόματες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων σε μισθούς και σε συντάξεις.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget