ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ-ΔΝΤ Παζάρια πάνω στη χρεοκοπία του λαού

Προ των πυλών εμφανίζεται πλέον η ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία του λαού, είτε αυτή εκδηλωθεί από την πλευρά της συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ), είτε από το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας». Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η «επόμενη μέρα» θα είναι σπαρμένη από τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, από τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που μαγειρεύονται από τη συγκυβέρνηση, τους «θεσμούς» της τρόικας και του εκμεταλλευτικού συστήματος, μαζί και του ΟΟΣΑ που έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου στην παροχή της αντιλαϊκής «τεχνογνωσίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Σύνοδος Κορυφής των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι διάφορες προτάσεις, με τα εξειδικευμένα και ποσοτικοποιημένα αντιλαϊκά μέτρα. Εχει ειδική βαρύτητα και σημασία το γεγονός ότι στο τέλος αυτής της βδομάδας (25 - 26 Ιούνη) θα ακολουθήσει μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ΕΕ, όπου και θα συζητηθεί το ζήτημα της παραπέρα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) με επιδίωξη θεσμοθέτησης της οικονομικής διακυβέρνησης και τη δημιουργία θεσμών της Ευρωζώνης με ενίσχυση του ρόλου του Γιούρογκρουπ και αναβάθμιση του Προέδρου του, ώστε να λειτουργεί σαν υπουργός Οικονομικών. Το πλαίσιο αυτό σηματοδοτεί την παραπέρα ενίσχυση του δημοσιονομικού συμφώνου, των εποπτικών ελέγχων, των αναβαθμισμένων μνημονίων διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για τα κράτη που υπάγονται σε «μηχανισμούς στήριξης».
Διαδοχικά μνημόνια
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και πρόταση των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για νέα 6μηνη παράταση του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του, μέχρι το τέλος του 2015ή ενδεχομένως και για μικρότερη χρονική διάρκεια. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκ νέου απόδοση των 11 δισ. ευρώ που διακατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, προκειμένου να πληρωθούν τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Επίσης, θα αυξηθεί το όριο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια) προς το ελληνικό αστικό κράτος κατά 2 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα αποφασιστεί το νέο πακέτο «χρηματοπιστωτικής στήριξης» που θα συνδυαστεί με την επόμενη συμφωνία - μνημόνιο και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Ρόλο - κλειδί θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα συμφωνία - μνημόνιο, θέτει ως όρο το «κούρεμα» του χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης...
Παζάρια στο έδαφος του κεφαλαίου
«Η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει:«Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει».
Την ίδια ώρα, τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών τελούν εν αναμονή των νέων συμπληρωματικών μέτρων που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση«Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και έτσι η μπάλα παραμένει στην ελληνική πλευρά», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, της περασμένης βδομάδας. Το «τέλος Ιουνίου είναι το όριο, είναι το τέλος της παρτίδας», πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, είπε:«Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να επανέλθουν τις επόμενες μέρες με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα».
Συμπληρώνουν τις αντιλαϊκές σελίδες
Το πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης προκύπτει και από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ της προηγούμενης Πέμπτης (18/6): «Στο δημοσιονομικό κομμάτι, οι θέσεις είναι πραγματικά κοντά, ειδικά για το 2015. Για το 2016, το υπολειπόμενο κενό είναι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εχουμε προτείνει παραμετρικά μέτρα, που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, έναντι του 2,5% στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί».
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής:
-- Η συγκυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ωστόσο κάποια από αυτά δεν πείθουν τους «θεσμούς» ως προς την αποτελεσματικότητά τους και αναζητούνται νέες παρεμβάσεις και ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα.
-- Χώρια από τα προηγούμενα, τα παζάρια συνεχίζονται και γύρω από την κάλυψη της απόστασης που απομένει (0,5% του ΑΕΠ) ή για ακόμη 900 εκατ. ευρώ...
Παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις στο Γιούρογκρουπ, ο Γ. Βαρουφάκης, ανάμεσα σε άλλα, εστίασε στα παρακάτω:
Εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα για τη δεκαετή περίοδο 2015-2025. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2019. Στις κυβερνητικές προτεραιότητητες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ,περιφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά.
Να καταστεί το συνταξιοδοτικό σύστημα «βιώσιμο», με την «ελαχιστοποίηση» των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις μέσω της «μακρόχρονης αναλογιστικής μελέτης», μειώσεις λειτουργικού κόστους, ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων. Αντικειμενικά θα οδηγήσουν σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
«Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για περιορισμένους πλειστηριασμούς», για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.
«Απελευθέρωση κλειστών αγορών» για προϊόντα και υπηρεσίες. Με την παρεχόμενη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, προβλέπονται παρεμβάσεις για την απελευθέρωση του κατασκευαστικού τομέα, του χονδρικού εμπορίου, άρση «γραφειοκρατικών εμποδίων» για τους επιχειρηματίες, καθώς και η δημιουργία κώδικα για τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, συζητήθηκαν και οι αναδιαρθρώσεις στους εξής τομείς: Αγορά εργασίας, αγορές προϊόντων, τράπεζες, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Κατάργηση πολλών εισφορών υπέρ τρίτων». Πρόκειται για διάφορα τέλη που αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και για τους ΟΤΑ.
«Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση», με την εισαγωγή «συστημάτων αξιολόγησης», αλλά και με μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα αντιλαϊκά «ορόσημα» που απομένουν για την ολοκλήρωση της «5ης αξιολόγησης» του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του.
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»
Αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες
Τη συγκρότηση ενός ακόμη αντιλαϊκού «θεσμού» ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), της περασμένης βδομάδας.
Πρόκειται για τη λειτουργία του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», με στόχο να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης, θα προβλέπονται τα παρακάτω :
--«Αυτόματο φενάρισμα του ελλείμματος που να είναι θεσμοθετημένο και να εποπτεύεται από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, πάνω στο οποίο οι θεσμοί και εμείς (η συγκυβέρνηση) έχουμε συμφωνήσει».
--Το νέο κρατικό όργανο θα «εποπτεύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση». Ετσι, οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους θα «διορθώνονται» άμεσα.
--«Θα προειδοποιεί αν ένας επιμέρους στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πάει να καταπατηθεί, και αν χρειαστεί θα εφαρμόζονται αυτόματες οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις δαπάνες».
Με ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός της συγκυβέρνησης λέει ότι θα επέρχονται αυτόματες μειώσεις σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, στις ήδη ισχνές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα κ.λπ., και μάλιστα με «οριζόντιο χαρακτήρα». Και βέβαια η συγκυβέρνηση δίνει έμφαση στην «οριζόντια» μείωση των δαπανών, καθώς αυτή αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό Ταμείο.
Να σημειώσουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα διαμορφώνονται τόσο από την επίτευξη των στόχων για τα κρατικά έσοδα (κάθε είδους φόροι), όσο και από τη μείωση των κρατικών δαπανών. Ετσι, η όποιααστοχία στα έσοδα - όπως για παράδειγμα από την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία - ενδέχεται να ενεργοποιήσει αντίστοιχης έκτασης «αυτόματη διόρθωση» με «οριζόντιες περικοπές» σε συντάξεις, κάθε είδους επιδόματα κ.λπ.
Η διαμόρφωση «δημοσιονομικού συμβουλίου» έχει προβλεφθεί σε εφαρμοστικό νόμο από προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά η σχετική διάταξη, για την ώρα, παραμένει ανενεργή. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται όχι μόνο να την εφαρμόσει αλλά και επιπλέον να την εμπλουτίσει, με το «αυτόματο μαχαίρι» δαπανών για λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργεί με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», και θα συγχωνευτεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Εξάλλου, η ενίσχυση του ρόλου των δημοσιονομικών συμβουλίων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αποτελεί μέρος του σχεδίου για την παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας για όλα τα κράτη - μέλη, και μάλιστα με ειδικές ρήτρες για αυτά που βρίσκονται σε «προγράμματα διάσωσης».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο - καρμανιόλα για το λαό
«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 είναι ακόμη σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για την ειδική ρήτρα που υπάρχει στο σημερινό μνημόνιο, στη βάση της οποίας προβλέπεται δυνατότητα «ελάφρυνσης» (όπως με επιμήκυνση αποπληρωμών, μείωση επιτοκίων). Προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δε σηκώνει κουβέντα για όποια «ελάφρυνση» στα δάνεια που αναλογούν στο ίδιο. Αντίθετα, έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για διαγραφή των δανείων της Ευρωζώνης. Για τη ώρα, η συγκυβέρνηση αποπληρώνει το ΔΝΤ στο «ακέραιο», μαζεύοντας και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα από φόρους, χαράτσια, περικοπές, αλλά και από την αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών Ταμείων και δημόσιων φορέων.
Τα παραπάνω συνιστούν πτυχές του «κουρέματος» και της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους που έγινε το 2012 και στη συνέχεια πέρασε κατά κύριο λόγο στα κράτη της Ευρωζώνης, με τα «σπασμένα» να φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς χρέους (από ΔΝΤ, ΕΚΤ) στον ESM, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «νέο πρόγραμμα», με νέα κεφάλαια από τον ESM και κατά συνέπεια θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, είπε ότι είναι άμεσα απαιτητά τα ποσά των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σε περίπτωση «αθέτησης» των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Τα συγκεκριμένα διακρατικά δάνεια φτάνουν περίπου στα142 δισ. ευρώ... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα επανέλαβε πως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι«ιδιαίτερα ευνοϊκά».

Φορολογική αμνηστία στα κοράκια της πλουτοκρατίας
Προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας (είτε αποκτήθηκαν «νόμιμα», είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή») προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για αδήλωτα κεφάλαια που έχουν διαρρεύσει στις τράπεζες της Ελβετίας και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας, ή βρίσκονται στο εσωτερικό (τράπεζες, θυρίδες κ.λπ.).
Το ζήτημα αυτό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας, Π. Νικολούδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές διατάξεις προβλέπουν ότι τα ενδιαφερόμενα αρπακτικά θα έχουν περιθώριο 2 μηνών για να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους και μάλιστα με την καταβολή συμβολικού φόρου στο 21%, χωρίς τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να διαγράψει «μονοκονδυλιά». Την ίδια ώρα, ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22%για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από διατάξεις χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.ά.). Μάλιστα, οι ευεργετικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας θα ισχύουν ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ΣΔΟΕ κ.ά.), όπως στις περιβόητες «λίστες Λαγκάρντ»...
«Κόντρες» από ΗΠΑ - ΔΝΤ
Συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, είχε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος.
Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ αναφέρεται πως η Α. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μια σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν «πραγματιστικό συμβιβασμό», και τόνισε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Να σημειωθεί ότι η «επίσκεψη» της Α. Σλοτ έγινε την παραμονή της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα. Και είχε σχέση κυρίως μ' αυτό το ταξίδι. Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ δείχνουν δυσαρεστημένες με την υπόθεση του ρωσικού αγωγού, αλλά ταυτόχρονα λένε στην Ευρωζώνη (ουσιαστικά στη Γερμανία) να συμβάλει ώστε να γίνει η συμφωνία με την Ελλάδα για να μην αναπτύξει μεγάλες οικονομικές και άλλες σχέσεις με τη Ρωσία...
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα επισημαίνει:«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την ελληνική κρίση είναι διαχειρίσιμοι εφόσον ληφθούν μέτρα συντονισμένα, με στόχο να επιταχυνθεί και να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και να καταστεί πιο ανθεκτική». Σε αυτό το πλαίσιο, ανάγλυφα προκύπτει μια ακόμη πτυχή της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης και των αντιθέσεων που έχουν ξεσπάσει με αφορμή το «ελληνικό ζήτημα» ανάμεσα σε ΔΝΤ - Ευρωζώνη, πιο ειδικά ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget