ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Επιταχύνονται στο φόντο των παζαριών με τους δανειστές

Οι εξελίξεις στα παζάρια με τους δανειστές επιδρούν στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Κεντρικό άξονα αποτελεί η προσπάθεια διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου. Αστικά επιτελεία συγκλίνουν στην ανάγκη ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, προκειμένου όχι μόνο να υποστηριχτεί μια ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά και να μπορέσει στην πράξη να υλοποιηθεί απρόσκοπτα. Θυμίζουμε την πάγια κριτική που ασκούσαν επιχειρηματικοί κύκλοι, αστικά επιτελεία προς αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, ότι καθυστέρησαν την υλοποίηση αναγκαίων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Από μια σειρά επιτελεία του συστήματος, περίσσεψαν τελευταία οι υποδείξεις τύπου «αφήστε κατά μέρος τα "γιατί χάθηκαν αυτοί οι μήνες διαπραγμάτευσης" ή "ποιος είπε τι προεκλογικά" ή "ποιος είναι προσκυνημένος και ποιος όχι, καθώς εδώ διακυβεύονται πολύ σημαντικότερα ζητήματα για την τάξη μας"».
Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φρόντισε να έχει ήδη από την Τρίτη συναντήσεις διαδοχικά με τους Σταύρο ΘεοδωράκηΦώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαράς, έσπευσε να συναντηθεί με τον προταθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον πρ. πρωθυπουργό και πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, διαλαλώντας ότι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη.
«Θα σε στηρίξει μεγάλος αριθμός βουλευτών»
Εξερχόμενος ο Θεοδωράκης του Μεγάρου Μαξίμου, το διατυμπάνισε για άλλη μια φορά: «Εξήγησα στον πρωθυπουργό ξεκάθαρα ότι εμείς, από την πρώτη στιγμή, θα ακολουθήσουμε την επιλογή που θα κάνει(...) Αρα, αν φέρει ο Αλέξης Τσίπρας μία συμφωνία στη Βουλή, την οποία έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και η οποία μας κρατάει στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική οικονομία, εμείς αυτήν τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουμε. Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού το έχουμε αποφασίσει».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «στο Κοινοβούλιο υπάρχουν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και δεν εννοώ μόνο το ΠοτάμιΥπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που πιστεύω ότι πάνω απ' όλα θα βάλει την ευρωπαϊκή πορεία. Θα παραμερίσει τη στεναχώρια που έχει νιώσει στο παρελθόν, τις κομματικές ταυτότητες και θα υποστηρίξει μία ευρωπαϊκή συμφωνία».
Επίσης, μιλώντας ο Θεοδωράκης, την Τετάρτη το βράδυ στον ΑΝΤ1, έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να προωθηθούν τέτοιου είδους αλλαγές: «Διεκδικούμε την προοδευτική κυβερνητική προοπτική για το καλό των περισσοτέρων, χωρίς ακροδεξιούς και ακροαριστερούς» είπε.
Αλλαγή πλεύσης με ΠΑΣΟΚ;
Εξάλλου, την Τρίτη, στη συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά, ο Αλ. Τσίπρας της είπε: «Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας». Μίλησε, εξάλλου, γενικώς για «προοδευτικές δυνάμεις», συμπεριλαμβάνοντας προφανώς σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας ίσως μια προσπάθεια προσέγγισης, σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα, επί ηγεσίας Ευ. Βενιζέλου.
Εξερχόμενη η Γεννηματά της συνάντησης, δήλωσε: «Είναι μια κρίσιμη ώρα, που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο,συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης συμβάλλει σ' αυτό. Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι οφείλει επιτέλους να τολμήσειΝα πάρει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη θέληση του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη (...) Η ρήξη δεν είναι λύση (...) Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχουμε προτείνει από το 2012, μπορεί να συμβάλει σ' αυτό. Εστω και τώρα, να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία».
«Να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας»
Αργότερα, την ίδια μέρα, η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο χαρακτήρισε «εθνική και κοινωνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, να δημιουργηθεί ένας τρίτος ισχυρός πόλος».
Σημειωτέον, τα λεγόμενά της ήρθαν στον απόηχο προηγούμενης δήλωσης του Γ. Παπανδρέου, που ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έσπευσε να συγχαρεί την ίδια για την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όσο και τον Θ. Θεοχαρόπουλο στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ο χώρος μας, κατακερματισμένος και χωρίς τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εμφανίζεται ως μεγάλος απών των εξελίξεων και δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για τη χώρα (...) Το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και προσωπικά, με τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που καταθέσαμε με την ίδρυση του Κινήματος, εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων (...) το ΚΙΔΗΣΟ επιδιώκει να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας του προοδευτικού χώρου».
Παραπέρα, η Φ. Γεννηματά ζήτησε στη συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» (κάτι που λέει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σηματοδοτώντας την κοινή βάση, όπου λίγο - πολύ κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις), «συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Παρουσίασε, μάλιστα, ως «προτεραιότητά» της, «πέρα από την ανασυγκρότηση του χώρου, (...) να επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις που δε θα είναι υφεσιακές».
«Μακάρι να υπήρχε ομοψυχία»
Στη συνέχεια, ο Τσίπρας συναντήθηκε και με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεδίωξε τη συνάντηση με δική της πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας τις αντιθέσεις της με την ηγεσία της ΝΔ και τον τρόπο που πολιτεύεται ο Σαμαράς.
Εξερχόμενη του Μαξίμου, τόνισε και αυτή με τη σειρά της ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει, ότι «είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και εθνική συσπείρωση».
Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή τους, η Μπακογιάννη απεκόμισε την εντύπωση, όταν του έθεσε το ζήτημα της «εθνικής συνεννόησης», ότι ο Τσίπρας είναι δεκτικός και δεν αποκλείεται να αναλάβει σχετικές «πρωτοβουλίες».
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι στη ΝΔ την ίδια άποψη. Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, έλεγε: «Μακάρι να υπήρχε η διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης της κατεύθυνσης της ομοψυχίας. Η πορεία, όμως, που καθημερινά χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, μόνο ομοψυχία δεν καλλιεργεί. Καλλιεργεί αντίθετα μίσος, διάσταση, διχασμό. Είναι μια ρητορεία, η οποία δείχνει ότι μέσα στη στρατηγική τους είναι σαφέστατα η λογική της ρήξης, η λογική της χρεοκοπίας, η λογική της ρήξης με το ευρωπαϊκό πλέον πλαίσιο και αυτό να γίνει μέσα σε μία κατάσταση εθνικού διχασμού, γιατί έτσι θα τους βολεύει» συμπλήρωνε, εκφράζοντας τα ...παράπονα της παράταξής του.
Ψάχνουν και τις εφεδρείες
Τη σημασία τους έχουν και όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης, μιλώντας την Τετάρτη στον «Αθήνα 9.84». Συγκεκριμένα, επανέλαβε παλαιότερη θέση του ότι ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι «χρυσή εθνική εφεδρεία» για το αστικό πολιτικό σύστημα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι «έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει πραγματικά τις εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τέτοιους είδους μονάδες - που έχουν εμπειρία και κυβερνητική και διεθνή και διατηρούν ένα δίκτυο συνομιλητών στο εσωτερικό και το εξωτερικό -, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Αντ. Σαμαράς για εθνική συνεννόηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι προϋπόθεση».
Σ' αυτή τη βάση, παρότρυνε «τα κόμματα και οι ηγεσίες ν' αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους και θεσμικά και άτυπα και τυπικά, επί της ουσίας. Δεύτερον, θα πρέπει μια επιτροπή τεχνοκρατών, με ευρύτερη αποδοχή,να αρχίσει να εκπονεί επιτέλους έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει και τη βάση μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης... Σε αυτή την κατεύθυνση, προσωπικότητες όπως ο Κ. Καραμανλής, αναμφισβήτητα, μπορούν να παίξουν ρόλο» πρόσθεσε.
Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: Εθνική συνεννόηση, εθνική συσπείρωση, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ομοψυχία, επιτροπή τεχνοκρατών με ευρύτερη αποδοχή... Ολα φανταχτερά κι ωραία αμπαλάζ, ώστε - με ή χωρίς συμφωνία με τους δανειστές - να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, το παραπέρα χαντάκωμα στο μεροκάματο και τα δικαιώματα του λαού, απαράβατη συνθήκη στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να ανορθώσει την οικονομία της.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget