Εκλογές στο Σωματείο της «WIND» - Κάλεσμα της «Ταξικής Ενότητας»

Σε υπερψήφιση των ταξικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου της «WIND» στις 1 και 2 Απρίλη καλεί με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ). Στο κάλεσμά της η «Ταξική Ενότητα» υπογραμμίζει ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται σωματείο που να εμπνέει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν, να οργανώνει την πάλη τους, να είναι προσανατολισμένο στο να προστατεύει να συμφεροντά τους, κόντρα στην ατομική λύση που προωθεί η σημερινή διοίκηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η χρονιά που πέρασε ήταν χρονιά διεκδίκησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η διοίκηση της WIND από την αρχή των συζητήσεων αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση, βρίσκοντας κάθε λογής προφάσεις. Προτάσσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας έναντι στις ανάγκες των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή και μάλιστα έχει μια σημασία ότι καθυστέρησαν με διάφορες προφάσεις την πρώτη συνάντηση ζητάνε το ίδιο: Μείωση των μισθών των νέων συναδέλφων, δημιουργία δύο ταχυτήτων εργαζόμενων, δυνατότητα να προσλαμβάνει έμπειρους εργαζόμενους με προϋπηρεσία με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα. Και από αυτό δεν έχουν κάνει πίσω στο ελάχιστο. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το ίδιο ακριβώς κάνουν όλα τα μονοπώλια του κλάδου (WIND, VODAFONE, OTE, FORTHNET). Οι συμβάσεις που οι συμβιβασμένες ηγεσίες του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού υπέγραψαν στον ΟΤΕ και στην Cosmote κινούνται σε ακριβώς αυτή την κατεύθυνση.
Οι εργοδότες σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους αξιοποίησαν όλους τους αντεργατικούς νόμους για να χτυπήσουν τα εργασιακά δικαιώματα στη λογική της μείωσης του "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους". Επινοικίαση, εργολάβοι, μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, voucher, απολύσεις ("εθελούσιες" και μη), κατάργηση ΣΣΕ, συνδικαλιστικές διώξεις και τρομοκρατία είναι στην ατζέντα τους.
Αυτό ακριβώς είναι η "ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα" που ευαγγελίζονται. Πάνω σε αυτά πατάνε και με τη στήριξη των κυβερνήσεων, προσπαθώντας να μας πείσουν να συμβιβαστούμε με ψίχουλα όταν έχουμε χάσει τόσα από την αρχή της κρίσης. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πάνε αυτά, χάθηκαν και δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω.
Η διοίκηση όλο αυτό το διάστημα συνέχισε την επίθεσή της. Εντατικοποίηση της εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις, αύξηση ελαστικών μορφών εργασίας, απαράδεκτες αξιολογήσεις και από την άλλη συναίνεση, εργασιακή ειρήνη με συνεχείς συναντήσεις με διευθυντές, προϊσταμένους, τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ταυτόχρονα οργανώνει πάρτι και μαραθώνιους, προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλοι μια οικογένεια είμαστε".
Συνάδελφοι,
Φέτος οι εκλογές του σωματείου μας γίνονται σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματά μας θα ενταθεί. Η αλήθεια, συνάδελφοι, είναι πως τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, παρά το γεγονός της μεγάλης μείωσης του τζίρου στον κλάδο, πλέον του 45%, διασφάλισαν και αύξησαν την κερδοφορία τους και αυτό γιατί παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα: Συγχωνεύσεις και εξαγορές από τη μια, πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων από την άλλη. Επιδίωξή τους; Το κέρδος και ενίσχυση της θέσης της κάθε εταιρείας έναντι των ανταγωνιστών της. 
Όλα αυτά, συνάδελφοι, δεν είναι τυχαία φαινόμενα! Οφείλονται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης που έχει τους δικούς του νόμους, εντελώς αντίθετους όμως προς τα δικά μας συμφέροντα. Η όποια ανάκαμψη που υπόσχεται η κυβέρνηση θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των μισθών και των δικαιωμάτων μας. Συνάδελφοι, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο και αναμονή εύκολων λύσεων "από τα πάνω". Χρειάζεται οργάνωση και πάλη, τώρα!
Η διοίκηση μας κατηγορεί ότι είμαστε αδιάλλακτοι. ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ! Όχι όμως όπως μας συκοφαντούν. Η βάση από πλευράς μας δεν είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ομίλων όπως είναι η Wind. Η δική μας βάση είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυτή είναι ο δικός μας σκοπός και μας τιμά. Το κριτήριο πρέπει να είναι σύμφωνα με το τι παράγουμε, πόσα κερδίζει καθημερινά η εταιρεία από εμάς, τι ανάγκες έχουμε να καλύψουμε οι εργαζόμενοι. Με έντεχνο τρόπο και εκμεταλλευόμενοι και τη συνολική κατάσταση έχουν καλλιεργήσει τη λογική του μικρότερου κακού, τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Στον αντίποδα εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων, να τους πείσουμε ότι αξίζουμε να ζούμε καλύτερα με βάση τις ανάγκες μας και όχι σαν εκπρόσωποί τους να βγάλουμε με τα χέρια μας μόνοι μας τα μάτια μας. 
Το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο αν θα υπογράψουμε σύμβαση, αλλά τι θα γράφει αυτή η σύμβαση. Αν θα κατοχυρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων χρόνων, θα είναι ένα εφαλτήριο για να ανακτήσουμε όλα όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια ή θα βάζει ταφόπλακα στις εργασιακές μας σχέσεις;
Συνάδελφοι, είχαμε αυτή τη χρονιά να αντιμετωπίσουμε εκτός από την επίθεση της διοίκησης την λάθος τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου. Είχαμε το "άνοιγμα" του καταστατικού, που έγινε για να μπορέσουν οι δυνάμεις που το στήριξαν να καλύψουν την ανεπάρκεια της θέσης που είχαν για το Network Sharing. Γνώριζαν πολύ καλά ότι κανέναν συνάδελφο στη Victus δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε. Η πλειοψηφία και του περσινού ΔΣ συνέχισε να έχει την ίδια θέση "ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" και όταν η Vctus έγινε ζήτησαν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και με τη WIND αλλά και με τη Victus. Δεν έφταναν όλα τα μνημόνια και οι ρυθμιστικοί νόμοι, δόθηκε και ένα επιπλέον νομικό πρόσχημα στη διοίκηση, αφού με την αλλαγή του καταστατικού "χάθηκε" προσωρινά ο επιχειρησιακός χαρακτήρας του σωματείου. Καθυστερήσαμε χαρακτηριστικά να συζητήσουμε επί της ουσίας με την εταιρεία για το πλαίσιο και τα αιτήματά μας που θα μας βοηθούσε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε ξεσκεπάσει στους εργαζόμενους τη διγλωσσία της. Από τη μία διαλαλούσε σε όλες τις συναντήσεις με συναδέλφους ότι θέλει να υπογράψει σύμβαση και όταν συνομιλούσε με το σωματείο ζήταγε μειώσεις και αποχαρακτηρισμούς επιδομάτων.
Από αυτές τις δυνάμεις που στο όνομα της "ενότητας" κατεβαίνουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο και σας ζητάνε την ψήφο σας στις εκλογές του Σωματείου αποχώρησαν το προηγούμενο διάστημα 3 συνάδελφοι και δημιούργησαν Ενιαίο σωματείο σε Wind - Vodafone - Victus. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που οδήγησαν τους εργαζόμενους και από τις δυο εταιρείες VODAFONE και WIND στην VICTUS προτείνοντας τους τότε, μαζί βέβαια με την πλειοψηφία του προηγούμενου ΔΣ, να αγωνιστούν δήθεν για να εμποδίσουν την ίδρυση της νέας εταιρείας λες και στον καπιταλισμό αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους για συγχωνεύσεις, εξαγορές και ιδρύσεις εταιρειών.
Είναι οι ίδιοι μαζί με την τωρινή πλειοψηφία που θεωρούσαν «μη ρεαλιστική» και σφύριζαν αδιάφορα στην πρότασή μας για διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης εδώ στη WIND πριν φτάσουμε στη λήξη της με τον όρο να καλύπτει και τους εργαζόμενους που ήταν υπό μεταφορά.
Εμείς από την πρώτη στιγμή προτάσσαμε την ανάγκη ύπαρξης σωματείου σε κάθε επιχείρηση. Το επιχειρησιακό σωματείο είναι μια πρώτη μορφή οργάνωσης απέναντι σε αυτόν που κατ' αρχάς έχουμε απέναντί μας στην επιχείρηση.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ WIND! ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει τέτοια κατεύθυνση τέτοιο προσανατολισμό, τέτοια αιτήματα, να επιλέγει τέτοιες μορφές που να ενώνει στην πράξη και όχι όλους. Μιλάγαμε και συνεχίζουμε να μιλάμε για την ανάγκη συμμετοχής όλων των εργαζομένων και στο επιχειρησιακό καθώς και στο κλαδικό γιατί γνωρίζαμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε είναι ενιαία, δεν είναι σε μερικές εταιρείες και όχι σε άλλες, είναι συντονισμένη από τις εργοδοσίες του κλάδου και τέτοια πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση.
Σαν Ταξική Ενότητα αναδείξαμε αιτήματα και στόχους που να μας ενώνουν απέναντι στην εργοδοσία, κοινά αιτήματα όλων των τμημάτων όπως το επίδομα αγγλικών σε όλους, όπως η ανάγκη εγγραφής όλων και των επινοικιαζόμενων στο σωματείο. Τα τελευταία χρόνια εντείνεται το φαινόμενο να καλύπτονται κενά στα διάφορα τμήματα όχι με κανονικές προσλήψεις, αλλά με επινοικιαζόμενους και με εργαζόμενους με μπλοκάκι. Στα τμήματα κυρίως του εμπορικού και της εξυπηρέτησης πελατών έγιναν "προσλήψεις" μέσω του επαίσχυντου προγράμματος του ΟΑΕΔ voucher, που στην ουσία χρησιμοποιεί λεφτά του ΟΑΕΔ δηλαδή λεφτά που προέρχονται από τις δικές μας κρατήσεις, για να "επιδοτήσει" την Wind και την κάθε Wind να προσλάβει νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας.
Όλοι οι εργαζόμενοι της Wind, ανεξάρτητα από τη μορφή της σχέσης εργασίας μας δουλεύουμε στην ίδια εταιρεία, κάτω απ' την ίδια εκμετάλλευση. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα ίδια προβλήματα, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση, πίεση για να πιάσουμε τους "στόχους", τρομοκρατία. Είναι αναγκαίο λοιπόν να μας βρουν απέναντί τους ενωμένους, σαν μια γροθιά. Με ένα επιχειρησιακό σωματείο που μέλη του να μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι της WIND.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!
Πάλεψε συλλογικά, κόντρα στην ατομική λύση που επιβάλλει η διοίκηση με τους μηχανισμούς της!
H "ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" ΘΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΑΛΥΓΙΣΤΑ, ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ:
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στη Wind, στο ύψος των αναγκών μας, με ανάκτηση των απωλειών από την αρχή της κρίσης (απώλειες σε μισθό, επιδόματα και παροχές).
  • Πάλη από κοινού με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και με το ΣΕΤΗΠ για υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.
  • Καμία ώρα εργασίας απλήρωτη - Καταβολή της νόμιμης χρηματικής αποζημίωσης για κάθε ώρα υπερωριακής εργασίας - Να μπει άμεσα τέλος στην εντατικοποίηση της εργασίας μας, διασφάλιση του 8ώρου.
  • Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας.
  • Καμία αποκοπή έργου, καμία εργολαβία, καμία αλλαγή των εργασιακών μας σχέσεων προς το χειρότερο.
Καμία απόλυση - καμία μείωση μισθών».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget