Ερώτηση του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στο «HIGHSPEED V»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου καιΓιώργος Μαρίνος σχετικά με το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο «HIGHSPEED V». Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Για το νέο εργατικό έγκλημα στο "HIGHSPEED V".
Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχουν σημειωθεί εκατοντάδες "ατυχήματα-εγκλήματα", στα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους εργάτες, με πιο πρόσφατο περιστατικό το θάνατο ηλεκτρολόγου σε πυρκαγιά στο "HIGHSPEED V" της εταιρείας HSW (θυγατρική της ΑΝΕΚ), το οποίο μετασκευάζεται στο μόλο ΔΕΗ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Κερατσίνι. Από την πυρκαγιά τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή δεκάδων ακόμα εργαζομένων που δούλευαν εκείνη την ώρα στη μετασκευή του.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά και η εταιρεία δεν έδωσε λίστα πληρώματος (crew list) για να γίνει ταυτοπροσωπία, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Άγνωστο παραμένει αν οι ναυτεργάτες που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν όλοι ασφαλισμένοι.
Είναι φανερό ότι οι εργοδότες - εφοπλιστές με όχημα την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και πατώντας στην παρατεταμένη ανεργία και ανέχεια των εργαζομένων, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα, αδιαφορώντας παντελώς για τη ζωή των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη. Δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας οι οποίοι κοστίζουν και χάνονται ζωές εργαζομένων κάθε τόσο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που ανασυρόταν το απανθρακωμένο πτώμα του ηλεκτρολόγου από το φλεγόμενο ταχύπλοο "HIGHSPEED V", στην άλλη άκρη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και συγκεκριμένα στο Ναυπηγείο "ΕΛΘΩΜ", τα μέλη της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εντόπισαν στο επισκευαζόμενο πλοίο "ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ" 10 εργάτες, που δούλευαν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Επιπρόσθετα, έκαναν χρήση φλόγας, χωρίς να έχει γίνει GAS FREE, δηλαδή καθαρισμός από λιμνάζοντα αέρια με άμεσο τον κίνδυνο έκρηξης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:
  • Για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της φονικής πυρκαγιάς και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπευθύνους.
  • Για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.
  • Για την άμεση επαναλειτουργία σε καθημερινή βάση των δύο μεικτών Επιτροπών. Στελέχωση του ΣΕΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, με Τεχνικούς Επιθεωρητές (Ναυπηγούς - Μηχανολόγους), ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους και Σαββατοκύριακα, αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
  • Για να στελεχωθούν οι μεικτές Επιτροπές με χημικούς Ναυτιλίας, ή να δημιουργηθεί στα πλαίσια του υπουργείου υπηρεσία Χημικών Ναυτιλίας με αρμοδιότητα επανελέγχου GAS FREE (σήμερα δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επανελέγχου).
  • Για να λαμβάνονται κυρώσεις για τις Επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας.
  • Για να υπάρχουν υποχρεωτικά φύλακες πυρκαγιάς, αναλογικά με τον αριθμό των εργαζομένων, με αποκλειστική αρμοδιότητα την πυρασφάλεια, σε όλα τα πλοία που εκδίδονται άδειες με χρήση φλόγας.
  • Για να είναι καθοριστική η συμβολή του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπι­σκευαστικής Βιομηχανίας, καθώς επίσης και των ναυτεργατικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στα εργασιακά ζητήματα και στον έλεγχο των ζητημάτων ασφάλειας.
  • Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στηριχθεί (οικονομικά κλπ.) η οικογένεια του άτυχου εργάτη;».
902.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget