Συνεχίζονται τα παζάρια για τη λίστα μεταρρυθμίσεων - Προ των πυλών νέα μέτρα σε βάρος του λαού

Συνεχίζονται τα παζάρια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την οριστικοποίηση της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα φέρει νέα βάρη στο λαό.
Οι πολύωρες συζητήσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο «Brussels Group» δεν ολοκληρώθηκαν και θα επαναληφθούν σήμερα. Παράλληλα, θα γίνουν διαβουλεύσεις και με τα «τεχνικά» κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. 
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις στο «Brussels Group», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως είναι «θετικό» σημάδι το γεγονός ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα, κάτι που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευθούν με εποικοδομητικό τρόπο. Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για το λόγο αυτόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερδήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υποβάλει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup», είπε.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Γιέγκερ, για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα νέα «μεταρρυθμιστικά» μέτρα.
Πηγές από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το Eurogroup δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν την επόμενη εβδομάδα. 
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που δημιουργούν αυτά τα παζάρια προϊδεάζει για τη λήψη σκληρών μέτρων. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μόνο το γεγονός ότι θα διατηρήσει τους «μνημονιακούς» νόμους αρκεί για να συνεχιστεί η φτωχοποίηση του λαού.
Μάλιστα, κυβερνητικές διαρροές και δημοσιεύματα του Τύπου περιγράφουν τη λήψη μέτρων που θα επιβαρύνουν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στο όνομα της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σενάρια για την επιβολή «φόρου λίπους». Η πρόταση προβλέπει να επιβληθεί αύξηση της φορολογίας σε προϊόντα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Ο «φόρος λίπους» είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκά κράτη και οδήγησε στην αύξηση της φορολογίας ακόμα και σε προϊόντα όπως το τυρί και το γάλα.
Δημοσιεύματα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων
Το «Reuters» εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές μέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη λίστα μεταρρυθμίσεων. «Η Αθήνα είπε ότι έστειλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή (…), αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η λίστα ήταν πιο πολύ μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αλλά «κάποιες ιδέες». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένουν να κατατεθεί σήμερα μια νέα λίστα που θα είναι περισσότερο συγκεκριμένη. «Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή έγιναν για να βοηθηθούν οι Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα τη Δευτέρα», είπε.
Ένας άλλος αξιωματούχος, που επικαλείται το «Reuters», δήλωσε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «στερούνται λεπτομέρειας και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες τεχνικές εργασίες για να μετατραπούν σε κάτι αρκετά περιεκτικό και αξιόπιστο, ώστε να μπορεί να τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup». Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί μερικές μέρες ακόμη προκειμένου να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο. «Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να καταθέσει κάτι που δεν μπορεί να “περπατήσει”. Είναι καλύτερο να πάρει χρόνο ώστε να προετοιμαστεί σωστά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα «die Welt» ότι η Κομισιόν περιμένει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της εβδομάδας. «Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε τεχνικά ζητήματα», είπε.
Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επικαλείται αξιωματούχους της Ευρώζωνης που υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους πιστωτές. «Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες.
Πάντως, η «Wall Street Journal» έγραψε ότι το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απρίλη για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει μόνη της τα μετρητά για να πληρώσει τα 460 εκατ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ στις 9 Απρίλη. «Οι Έλληνες είναι εύλογα βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στην εφημερίδα.
Το «Bloomberg» υπογράμμισε ότι «στην Αθήνα, αυτό που δεν λέγεται κινδυνεύει να γίνει το αναπόφευκτο». Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τα στοιχεία της αγοράς εμφανίζουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, διακινδυνεύοντας τις πληρωμές 500 εκατ. ευρώ προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, τα ταμεία διάσωσης, τις τράπεζες και τους κατόχους ομολόγων.
«Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη κατά λάθος», δήλωσε ο Padhraic Garvey, επικεφαλής Στρατηγικής Επιτοκίων της ING Groep στο Λονδίνο. Συμπλήρωσε ότι «η μόνη εφικτή λύση στην απολύτως ακραία περίπτωση θα ήταν να μετατρέψει όλο της το επίσημο χρέος σε ένα perpetual bond (ομόλογα εις το διηνεκές) έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget