Χανιά: Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για το επίδομα ενοικίου

Με αίτημα την άμεση καταβολή του επιδόματος ενοικίου, οΕνιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησε κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.
Το επίδομα ενοικίου δικαιούται137 φοιτητές, ενώ δεν έχει καταβληθεί εδώ και 3 μήνες,με αποτέλεσμα να υπάρχουν κρούσματα έξωσης φοιτητών από τα σπίτια που νοικιάζουν.
Στο αίτημά τους ο Πρύτανης αντέτεινε ότι θα κατατεθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα επιτρέπει την καταβολή του επιδόματος. Όσο αφορά τον κίνδυνο έξωσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, ο Πρύτανης είπε ότι... θα απευθύνει «έκκληση» στους ιδιοκτήτες, για να μην προχωρήσουν σε εξώσεις!
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει:
«Μας κλέβουν τα όνειρα να σπουδάσουμε και να ασχοληθούμε με αυτό που αγαπάμε! Τα πανεπιστήμιά μας συνεχίζουν να υποχρηματοδοτούνται, δεν έχουν επιστρέψει τα κλεμμένα των αποθεματικών, με το Πολυτεχνείο να χάνει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση λέει ότι δε θα δώσει κανένα έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες των πανεπιστήμιων.
Την ίδια στιγμή, η υποκρισία της πρυτανείας δεν έχει όρια. Η απάντηση μπροστά στην έξωση φοιτητών και τον κίνδυνο να φύγουν από τα Χανιά ήταν να κάνουν έκκληση προς του Χανιώτες που νοικιάζουν σπίτι σε φοιτητές να μην τους διώξουν (!) και να καταθέσουν πρόταση σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, για να έχουν όπως λένε το δικαίωμα να δώσουν επίδομα ενοικίου. Μάλιστα, σε ερώτηση φοιτητή πώς μπορούσαν να το δίνουν μέχρι το Γενάρη, από τη στιγμή που υπάρχει νομικό κόλλημα, η απάντηση ήταν ότι “αυτή ήταν η τελευταία φορά που μπορούσαμε”, χωρίς να απαντήσουν ποιος είναι ο νόμος που πριν το επέτρεπε και τώρα το απαγορεύει. Ακόμα πιο προκλητική ήταν η δήλωση ότι δεν έχει σταλεί από την Πρυτανεία καν το ένταλμα για έγκριση του απαραίτητου κονδυλίου στην υπεύθυνη υπηρεσία και η άρνηση ακόμα και τώρα να το στείλουν, γιατί η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα σε σχέση με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την πρότασή της!!!!! Μέσα σε όλα αυτά, η Πρυτανεία αρνήθηκε να δώσει χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό ή τα αποθεματικά του Ιδρύματος, για να προστατεύσει τους φοιτητές που τους κάνουν έξωση.
Ακόμα και κάποιος να δεχτεί όλα αυτά τα δήθεν νομικά κωλύματα. Απ' ότι φαίνεται, η Πρυτανεία γνώριζε εδώ και μήνες ότι το επίδομα θα παγώσει για αρκετούς μήνες και δεν είχε πει λέξη!!! Η απάντησή της κάθε φορά ήταν “θα δοθεί τις επόμενες μέρες”. Δεν τους καίγεται καρφάκι για τις ανάγκες των φοιτητών.
Η Πρυτανεία έχει αποδεδειγμένα άλλες προτεραιότητες που δεν της επιτρέπουν ούτε το πενιχρό επίδομα ενοικίου των 180 ευρώ να παραχωρήσει. Προτεραιότητά τους είναι να υλοποιήσουν κατά γράμμα και το συντομότερο δυνατόν όλους τους νόμους που έρχονται με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσαρμόζουν τα πανεπιστήμια στην αγορά ως κανονικές επιχειρήσεις.
Στηρίζει φανατικά το “αυτόνομο” πανεπιστήμιο και δίνει εκατομμύρια ευρώ στη συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις σε ερευνητικά προγράμματα που φέρνουν τεράστια κέρδη, ενώ προτιμά να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το κολυμβητήριο αντίκρυ του Πολυτεχνείου, για να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά απ' το να αξιοποιήσουν υποδομές του Πολυτεχνείου για να φιλοξενήσουν φοιτητές. Εκεί δεν υπάρχουν νομικά και γραφειοκρατικά κολλήματα. Εκεί ως δια μαγείας όλα τρέχουν ρολόι! Θεωρούν κόστος να μπορούμε να σπουδάζουμε δωρεάν. Κάθε φοιτητής για να σπουδάσει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τεράστια έξοδα για σίτιση-στέγαση-μεταφορές-αναλώσιμα στα εργαστήρια. Όποιος δεν έχει, απλά δεν έχει δικαίωμα στις σπουδές! Μας κάνουν πελατεία που αγοράζει μόρφωση! Άλλωστε οι δωρεάν σπουδές δεν είναι στο δείκτη ανταγωνιστικότητας!
Διεκδικούμε:
  • Να δοθεί τώρα το επίδομα ενοικίου για τους 3 μήνες της μη καταβολής του.
  • Να δοθεί χρηματοδότηση για να αυξηθεί το επίδομα ενοικίου στα 300 ευρώ, ώστε να μπορεί να καλύψει τα πραγματικά έξοδα για την ενοικίαση σπιτιού στην πόλη».
902.gr

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget