Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα προβλέπει η συμφωνία

Προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι νέες αντεργατικές δεσμεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Να διασκεδάσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα νέα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Με δηλώσεις τους σήμερα τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, όσο και ο γγ, Γ. Ρωμανιάς, υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα νέων μέτρων και καμώνονται ότι η νέα συμφωνία λίγο πολύ δεν προβλέπει τίποτα τέτοιο.
«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχουν "ψαλίδια" στις συντάξεις, ούτε στις κανονικές, ούτε στις πρόωρες και δε θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων, ούτε νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας» υποστηρίζει στη δήλωσή του ο Δ. Στρατούλης, ενώ ο Γ. Ρωμανιάς δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτό που προβλέπεται στη συμφωνία για τις «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» αφορά μόνο την έξοδο από την εργασία εργαζομένων στις τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ μέσω προγραμμάτων «εθελούσιας», για τα οποία οι εργοδότες δεν καλύπτουν το κόστος προς τα ταμεία.
Μόνο που η προσπάθεια να περιοριστεί το ζήτημα στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» και την απαράδεκτη μέχρι τώρα πρακτική το κράτος να μην υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν το ασφαλιστικό κόστος προς τα οικεία ταμεία, ως οφείλουν, δεν πείθει. Το συγκεκριμένο τμήμα της συμφωνίας προβλέπει συγκεκριμένα:
«Οι αρχές θα: Συνεχίσουν να εργάζονται σε διοικητικά μέτρα για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα».
Που σημαίνει ότι τα εμπόδια στις πρόωρες αφορούν «όλη την οικονομία» και επιπλέον γίνεται αναφορά μεν στον τραπεζικό τομέα αλλά και στο δημόσιο, όπου δεν εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα. Όμως, αν πράγματι το πρόβλημα ήταν σε αυτά τα προγράμματα, η κυβέρνηση, έτσι και αλλιώς, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την κάλυψη από τις επιχειρήσεις που κάνουν εθελούσιες του κόστους που τους αναλογεί. Γι' αυτό, άλλωστε, υπάρχει ήδη σχετική νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται, γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν το κόστος στις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, έκαναν τα στραβά μάτια σε βάρος των συμφερόντων των Ταμείων. Όμως, η πρόβλεψη για τις πρόωρες αφορά συνολικά όλους τους κλάδους.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget