Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» (AUDIO)

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» το πρωί της Παρασκευής 27 Φλεβάρη 2015. 
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη: 
- Κατ' αρχάς να ξεκινήσουμε από τη σημερινή συγκέντρωση. Μία συγκέντρωση στην οποία καλεί το ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης και των αποφάσεων που πρόκειται να πάρει ή έχει πάρει και αναρωτιέμαι: Η πρώτη συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης από το ΚΚΕ, για πρώτη φορά αριστερά;..
- Η συγκέντρωση είναι 7 η ώρα στο Σύνταγμα σήμερα και μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να βρίσκονται εκεί, όσοι θέλουν να ακούσουν τι λέει το ΚΚΕ και κυρίως όσοι θέλουν να πουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα: Στήριξη της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί από το ΚΚΕ, προχτές στην Ελληνική Βουλή, για άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων. Πάλη για ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από απλά πράγματα, όπως είναι ο κατώτερος μισθός, καμία ανοχή σε μια νέα συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας για επέκταση του μνημονίου, η οποία συντελείται αυτές τις μέρες, για τους επόμενους 4 μήνες.
- Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μνημόνιο τέλειωσε κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία με το Εurogroup, απλώς υπάρχει μια παράταση της δανειακής σύμβασης…
- Τώρα, ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παλιότερα έλεγε ότι δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημες ανακοινώσεις του, πολύ περισσότερο όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα, είναι κοροϊδία, δεν μιλάμε τώρα για ένα όνομα. Μνήμη έχουμε, το μνημόνιο μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι τέλειωσε ή θα τελειώσει τέλος πάντων σε μια πορεία, αλλά αυτά τα λέγαμε και προεκλογικά. Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, όπως κι αν ονομαστεί, «νέο πρόγραμμα», «νέα συμφωνία», «παράταση δανειακής σύμβασης»… Η δανειακή σύμβαση γιατί γίνεται; Για να πάρεις μέτρα, για να φέρεις εφαρμοστικούς νόμους. Έχουν έρθει παλιότερα, αυτά ισχύουν. Δηλαδή έκανε μια νέα συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή πρώτον: Δεν θα πειραχτούν τα μνημόνια και όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή. Δεύτερον: Θα συζητήσουμε αυτό το 4μηνο για το τι μέτρα συγκεκριμένα θα παρθούν, πώς θα κοστολογηθούν, εάν θα υπάρχει έγκριση από τους εταίρους, από την τρόικα, για να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει μια καινούργια συμφωνία. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης.
- Αν μου επιτρέπετε, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα μέτρα και οι κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα και θα τα συζητήσει με τους εταίρους και δανειστές, αφορούν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Ναι, η οποία ανθρωπιστική κρίση είδαμε πού κατέληξε: Δηλαδή η συμφωνία που υπέγραψε με το Εurogroup, αυτή τη στιγμή, μιλάει γενικά για κάποιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή αυτό που είχε πει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που εμείς λέγαμε ότι αυτό διαλύει και καταργεί προνοιακά επιδόματα κ.ά. και διαχείριση μιας ακραίας, απόλυτης φτώχειας, η οποία έτσι κι αλλιώς και σήμερα γίνεται και διαχειρίζεται, όποιος κι αν ήταν κυβέρνηση. Δηλαδή, για να έχει ένα πιάτο φαΐ ο άπορος, να έχει μέρος να μείνει, να έχει λίγο ρεύμα. Και βεβαίως κι αυτά -η συμφωνία και η κυβέρνηση αυτά που είπε και στις προγραμματικές της δηλώσεις και μίλησαν οι υπουργοί της- τα κάνει «πάσα» σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς να τους δίνει καμία κρατική χρηματοδότηση γι’ αυτά, παίρνει σβάρνα και πηγαίνει στην Εκκλησία, η οποία έτσι κι αλλιώς επιτελεί τέτοιο έργο αλληλεγγύης στις διάφορες ενορίες και της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, πάει να συζητήσει ξανά με ΜΚΟ και με κάποιους χορηγούς, πλούσιους τέλος πάντων, που έτσι κι αλλιώς γίνεται τα τελευταία χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό, κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει κάτι το οποίο δεν το παίρνουμε υπόψη: Ότι αυτό που υπογράφηκε, όλα αυτά της ανθρωπιστικής κρίσης, θα είναι χωρίς αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά.
- Λέει, πάντως, η κυβέρνηση ότι ο στόχος είναι να πιάσει τους ολιγάρχες και να επιβάλει φόρους σε ένα καθεστώς ανομίας και πολύ μεγάλης φοροδιαφυγής. Θεωρείτε ότι δεν είναι αξιόπιστη σε αυτό;
- Να σας πω το εξής: Η συμφωνία που υπέγραψε -κι αυτά που λέει η κυβέρνηση- λέει ρητά ότι αν δεν καταφέρει να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμου, καπνού και του ξεπλύματος χρήματος, γιατί γι’ αυτούς τους ολιγάρχες πρόκειται, ότι θα κυνηγήσει κλπ., θα προκύψουν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Η πείρα μας λέει, τόσες δεκαετίες τώρα, ότι αυτοί μπορούν πάρα πολύ καλά, ξέρουν τους τρόπους, να φοροδιαφεύγουν, να διαφεύγουν, να φοροαπαλλάσσονται. Άλλωστε, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, η ανωνυμία στις εταιρείες, οι διάφοροι φορολογικοί παράδεισοι σ’ αυτή την οικονομία της αγοράς, της παγκοσμιοποιημένης, όπως θέλετε πείτε τη, υπάρχει ακριβώς για να μπορούν να γλιτώνουν κάποιοι. Το να πιάσει 1-2 δεν καλύπτει αυτό που χρειάζεται, αυτό που της βάζει η τρόικα, αυτό που έχει ανάγκη αν θέλετε και η χώρα, η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας. Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι. Άρα, λοιπόν, το πιο πιθανό λέω εγώ -κι ακούστε μας, αυτά που λέει το ΚΚΕ- είναι ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν άλλα ισοδύναμα μέτρα που θα τα πληρώσει ο λαός μας. Εμένα με αφορά κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τη λαϊκή οικογένεια, δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, σ’ αυτή τη νέα συμφωνία ούτε καν το αφορολόγητο στις 12.000 που έλεγε.
- Υπάρχει μια όμως ρητή δέσμευση και πρόσφατα που λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα υπάρξει Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ένας νέος φόρος.
- Η δέσμευση αυτή υπάρχει ως εξαγγελία, ως σύνθημα προεκλογικό και μετεκλογικό, αυτό είναι, τώρα λέμε για τις πράξεις. Πάντως, η συμφωνία με τους εταίρους, μέχρι το τετράμηνο που θα γίνει η αξιολόγηση, δεν έχει καμία αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε καν, σας λέω, για το αφορολόγητο όριο, ούτε για το ΦΠΑ συγκεκριμένα, είναι κάποιες δηλώσεις που λένε μα τα νησιά όχι, η παραμεθόριος όχι, ο Τύπος, το χαρτί, τα βιβλία όχι, τα φάρμακα όμως;
- Επί της ουσίας, θα λέγατε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση της πολιτικής που εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί από δω και πέρα από την προεκλογική ρητορική του κυβερνώντος κόμματος;
- Όχι μόνο από την προεκλογική, αλλά και τη μετεκλογική, γιατί συνεχίζει ως ένα βαθμό βέβαια, ίσως τώρα πιο προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα και στις δυσκολίες, αλλά και σε αυτό που επιβάλλεται από την υπόλοιπη τρόικα, από μεγάλα συμφέροντα εδώ στη χώρα μας, όμως συνεχίζεται αυτή η υπόθεση. Εμείς καθαρά έχουμε πει περί τίνος πρόκειται, όλη αυτή η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, η υπερήφανη διαπραγμάτευση, η αλλαγή των λέξεων με άλλες λέξεις που είναι ισοδύναμα, όχι μόνο πολιτικά ισοδύναμα, αλλά και οικονομικά ισοδύναμα, για την τσέπη του λαού. Δηλαδή η τρόικα τώρα λέγεται «τρεις θεσμοί» ή το μνημόνιο νέο πρόγραμμα, νέα συμφωνία παράτασης, δεν ξέρω τι κλπ. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται, πρόκειται για καθαρή απάτη, για διαφημιστική απάτη, όπως την έχουμε ονομάσει σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής.
- Γι’ αυτό σας ρωτάω μήπως είναι βαρύ, γιατί το θυμάμαι σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
- Τόσο βαριά είναι και τα μέτρα που προβλέπουμε ότι θα έρθουν για το λαό μας, τόσο βαριές είναι και οι κουβέντες που λένε οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση.
- Και να διευκρινίσουμε, πριν σας ευχαριστήσω για τη συνομιλία μας. Το κείμενο αυτό που κατατέθηκε είναι το κείμενο που είχε επανακαταθέσει το ΚΚΕ στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής; Είναι αυτό που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Απλώς είναι επικαιροποιημένο και με ό,τι έχει προκύψει από τότε, αλλά η ουσία είναι ίδια. Ήταν, θα σας θυμίσω, στην Επιτροπή της Βουλής, γιατί στην Ολομέλεια δεν τέθηκε από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Ελπίζω η σημερινή πλειοψηφία να μην ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τότε. Είχε τεθεί στην Επιτροπή, επί της αρχής είχε γίνει αναλυτική συζήτηση, είχε συμφωνήσει εκτός από το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και νομίζω και οι ΑΝΕΛ, αν θυμάμαι καλά, και βεβαίως είχε γίνει συζήτηση για τα άρθρα όπου υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις. Τουλάχιστον, επί της αρχής πιστεύουμε ότι είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να ψηφίσει ό,τι έκανε ως αντιπολίτευση και βεβαίως και στα άρθρα, διότι τα άρθρα είναι συγκεκριμένα, ξέρετε είναι τρία άρθρα συνολικά στην πρόταση νόμου που αναφέρονται σε συγκεκριμένους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις κλπ.
- Η εκτίμησή σας, κ. Κουτσούμπα, είναι ότι και αυτό το κείμενο της παράτασης της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να το φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση;
- Βεβαίως, εμείς έχουμε καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής και πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα πρέπει να το φέρει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες, να γίνει αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, εμείς έχουμε προτείνει ονομαστική ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής δεν ξέρω αν άλλο κόμμα το έχει κάνει. Μπορούμε με τους 15 βουλευτές που έχουμε και μόνο εμείς να το προτείνουμε και να μην προτείνει άλλο κόμμα από την αντιπολίτευση, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να το βάλει σε ονομαστική ψηφοφορία.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget