Ρωσία: Έξω από το Κρεμλίνο δολοφονήθηκε πολιτικός της αντιπολίτευσης

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός, Μπόρις Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Μπόρις Νεμτσόφ περπατούσε με μια νεαρή γυναίκα στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, όταν γύρω στις 23:15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος έριξε πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του.
Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ την τελευταία δεκαπενταετία ήταν ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν, καταδίκασε τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την άγρια, σημειώνοντας πως φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας.
Εκ μέρους του ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο Ιβάν Μέλνικοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νόβοστι, πως πρόκειται για μια «αιματηρή προβοκάτσια (...) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό».
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε «τον άγριο φόνο» του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε «τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει γρήγορα μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα» ενώ ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε «σοκαρισμένος και θλιμμένος».
Τη δολοφονία καταδίκασε και  ο Γάλλος πρόεδρος, Φ. Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε καταθορυβημένη και ζήτησε τη διαλεύκανση της δολοφονίας, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έγραψε στο Facebook πως ο Μπόρις Νεμτσόφ «ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη».
Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας, η οποία διαδήλωση τώρα θα μετατραπεί σε πορεία στη μνήμη του δολοφονημένου.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget