ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ Τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν (VIDEO)


«Για το ΚΚΕ είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα η επιστροφή των κάθε μορφής πολιτιστικών αγαθών που αποτελούν την καλλιτεχνική δημιουργία κάθε τόπου» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ψηφίστηκε και το ΚΚΕ δήλωσε παρών.  
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους - μέλους. 
«Τα πολιτιστικά αγαθά ανήκουν στο λαό που τα δημιούργησε και είναι αναπόσπαστο μέρος του φυσικού χώρου στον οποίο δημιουργήθηκαν» είπε ο Σταύρος Τάσσος. Πρόσθεσε ότι η κοινοτική οδηγία και το παρόν νομοσχέδιο δεν λύνουν αυτά τα προβλήματα και περιέχουν «θολά» σημεία. 
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρεται στα πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν παράνομα από το έδαφος της Ελλάδας μετά την 1η Γενάρη του 1993. Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο δεν ορίζει τι ακριβώς είναι παράνομο, ενώ πολλά πολιτιστικά αγαθά έχουν αφαιρεθεί πολύ νωρίτερα, όπως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και η Νίκη της Σαμοθράκης. «Δεν νοείται νόμιμη απομάκρυνση πολιτιστικών αγαθών από μια χώρα, που η ίδια δεν εγκρίνει την απομάκρυνσή τους, και σε κάθε περίπτωση όχι ως εμπόρευμα προς πώληση με σκοπό το κέρδος» ανέφερε.
Επίσης στηλίτευσε το υπουργείο Πολιτισμού γιατί κατέθεσε τροπολογία που παραδίδει τα αρχαιολογικά έργα σε ιδιώτες, ενώ παράλληλα απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στον ΟΔΙΕ ΑΕ, για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες και για την κατάργηση του ΦΠΑ στον κινηματογράφο. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget