ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Β. Ντομπρόβσκις: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα συμπληρωματικού μνημονίου

Δεν αποκλείει συμπληρωματικό μνημόνιο για την Ελλάδα όταν εκπνεύσει χρονικά και το 3ο μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον μνημόνιο αναφέρει πως τον τελικό λόγο για το χρέος τον έχει η ΕΕ και γνωστοποιεί ότι είναι σε συζήτηση με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό.
Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο «MNI» και το «Euro2day», και σε ερώτηση αν θα χρειαστεί και άλλο μνημόνιο η Ελλάδα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν το απέκλεισε απαντώντας πως «με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU (Memorandum of Understanding - Μνημόνιο Κατανόησης) όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος. Ωστόσο, σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα- δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού MoU κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα».
Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο απάντησε πως «τα έγγραφα της ΕΕ ή η Συνθήκη του ESM δεν μπορούν να καθορίσουν τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει. Αυτό που εξυπακούεται είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της EE θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης». Πρόσθεσε ότι «μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ένα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους». Ειδικά για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι».
Για το Ασφαλιστικό αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και πως οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών και ότι οι δανειστές θα εξετάσουν εναλλακτικά μέτρα ίδιου αποτελέσματος της κυβέρνησης.
Το Φλεβάρη του 2016 προσδιορίζει το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λέγοντας: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τα όσα δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις και σε «non paper» του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται πως «ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα» και ότι «εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων».  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget