ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Αδράνεια της Αστυνομίας όταν το τάγμα εφόδου των ναζιστών δολοφονούσε τον Π. Φύσσα

Με την κατάθεση της μάρτυρας αστυνομικού της ομάδας «ΔΙΑΣ», Αγγελικής Λεγάτου, που είχε πάρει εντολή το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα να μεταβεί στην οδό Τσαλδάρη, μαζί με άλλους τέσσερις αστυνομικούς, συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Και αυτή η μάρτυρας αστυνομικός επιβεβαίωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο ότι 4-5 άτομα που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας βοηθούσαν τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά να καταφέρει τις μαχαιριές στον αντιφασίστα μουσικό. Όπως είπε, η εικόνα που αντίκρισε ήταν «τέσσερα με πέντε άτομα να χτυπιούνται και να παίζουν ξύλο» και ότι κατάλαβε πως ο Π. Φύσσας ήταν μόνος απέναντι «στους άλλους τέσσερις».
Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα ήταν «ήρεμος κατά την αποχώρησή του, δεν έτρεχε», ενώ σε ερώτηση των αστυνομικών που τον συνέλαβαν εκείνος απάντησε «γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου». Για το τάγμα εφόδου που βρισκόταν στη δεξιά πλευρά της καφετέριας «Κοράλι», η μάρτυρας περιέγραψε: «Στη δεξιά πλευρά είδαμε 40 με 50 άτομα, μαυροφορεμένοι, κάποιοι φορούσαν άσπρα κράνη και κάποιοι κρατούσαν πιθανόν ρόπαλα (...) Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ένας κύριος και μας δηλώνει ότι είναι συνάδελφος και ότι συνέβη κάτι μεταξύ αναρχικών και χρυσαυγιτών, μια παρεξήγηση και ότι το περιστατικό έληξε».
Η μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε πως όταν πλησίασαν στο σημείο, γύρω στα 15 άτομα άρχισαν να κατευθύνονται προς την Π. Τσαλδάρη. «Τους ακολουθήσαμε και τότε άκουσα να φωνάζουν "πιάστε τους". Έτρεχαν, φώναζαν και έβριζαν», είπε.
- Πρόεδρος: Είδατε αυτούς τους 15 να τρέχουν και να βρίζουν. Δεν είδατε γιατί το έκαναν;
- Μάρτυρας: Όχι. Ακολουθήσαμε τους 15 εγώ με τον Δεληγιάννη και ο Τσολακίδης έγραφε (σ.σ. αστυνομικοί της ΔΙΑΣ).
- Πρόεδρος: Αυτό το βρίσκετε σωστό; Να τρέχουν και να φωνάζουν και ο Τσολακίδης να γράφει ονόματα;
- Μάρτυρας: Όχι, δεν το βρίσκω σωστό.
Να επισημανθεί ότι και από αυτή την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού, αναδείχθηκε χαρακτηριστικά η αδράνεια της Αστυνομίας, με τη μάρτυρα να επαναλαμβάνει, ανά τακτά διαστήματα, στην κατάθεσή της «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» ή ότι «θα μπορούσαν να στείλουν τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ ή τη "ΔΕΛΤΑ", που είναι εκπαιδευμένοι».
Όταν ρωτήθηκε: «Πώς το εννοείται το καλύτερο; Χάνει ένας άνθρωπος τη ζωή του και καμία σύλληψη δεν είχε γίνει από αυτούς που τρέχουν;», η μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι «θα μπορούσε να μην έχει συλληφθεί ο κατηγορούμενος»...
Aξίζει να σημειωθούν οι έντονες παρατηρήσεις της προέδρου Μ. Λεπενιώτη για το πώς λειτούργησε η ομάδα «ΔΙΑΣ». Ενδεικτικά: «Συγνώμη, από αυτούς τους 15 δεν ρωτήσατε έναν πού πάει; Ποιοι είναι»; «Τους 15 δεν τους προλαβαίνετε που φεύγουν; Με τι ρυθμούς κινείστε; Εσείς θεωρείται ότι οι κινήσεις που κάνατε ήταν αυτές που έπρεπε να κάνει ένας αστυνομικός;», «Πώς αυτό που έγινε θα μπορούσε να αποτραπεί;», «Κάποιος έκανε λάθος πάντως. 'Η αυτός που έκανε τη διαβίβαση (σ.σ. στο κέντρο) ή εσείς».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget