Σε επαναπροωθήσεις μεταναστών θα προχωρούν Σλοβενία, Σερβία και ΠΓΔΜ

Η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα με τη σειρά της ότι θα επαναπροωθεί τους οικονομικούς μετανάστες που θα φθάνουν στην επικράτειά της μέσω της Κροατίας, λίγη ώρα αφού η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι η Σερβία και η ΠΓΔΜ έχουν αρχίσει να επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων μόνο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Εκπρόσωπος της σλοβενικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι η Σλοβενία θα δέχεται στο έδαφός της μόνο ανθρώπους που προέρχονται από «χώρες όπου υπάρχουν ένοπλες συρράξεις».
«Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν, για τους οποίους έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι είναι οικονομικοί μετανάστες», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Ανακοινώσαμε επισήμως στην Κροατία ότι θα επαναπροωθήσουμε ομάδα οικονομικών μεταναστών. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από την κροατική πλευρά», σημείωσε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι σε συνοριακές ζώνες αφού η Σερβία και στη συνέχεια η ΠΓΔΜ άρχισαν από χθες το απόγευμα και τη νύκτα αντίστοιχα να επιτρέπουν τη διέλευση στο έδαφός τους μόνο των ανθρώπων που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η σερβική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπει την είσοδο οικονομικών μεταναστών παρά μόνο τη διέλευση προσφύγων που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το Μεταναστευτικό, η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της άρνησης της Κροατίας και της Σλοβενίας να αποδεχθούν μετανάστες από την Αφρικήκαι την Ασία των οποίων οι χώρες δεν βρίσκονται σε πόλεμο.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τη χώρα μας […] δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο σε κανέναν που δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι προς την Κροατία. Η Σερβία είναι και θα παραμείνει μόνο χώρα διέλευσης και όχι χώρα τελικού προορισμού», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλεξάνταρ Βούλιν.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, επισημαίνοντας ότι «τα αντίμετρα για τις απαγορεύσεις στη διέλευση μεταναστών που επέβαλαν η Κροατία και η Σλοβενία ελήφθησαν για να μην αποτελέσει η Σερβία παράπλευρη απώλεια».
Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Β-92» ότι στα σύνορα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ εντατικοποιήθηκε η συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών και ιδιαίτερα με τη Γαλλία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget