ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Τακτικοί ελιγμοί και πιο αυστηρή διαλογή

Τα επιτελεία της ΕΕ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, αυστηροποιούν τα κριτήρια για την εισδοχή των προσφύγων και μεταναστών, ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έτσι και αλλιώς γίνεται με πολλές δυσκολίες και πολλά «κόσκινα». Ταυτόχρονα, η διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος - που πολλοί καπιταλιστές βλέπουν ως ευκαιρία για αξιοποίηση φτηνού εργατικού δυναμικού - δημιουργεί και νέες σκέψεις, καθώς το κόστος είναι σημαντικό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χτες ότι «το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως ειδική περίπτωση και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Η παραχώρηση θα γίνει μόνο μετά από μια κατάλληλη μέτρηση των πραγματικών δαπανών». Βεβαίως, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα παρακολουθηθεί στενά η κατάσταση, για να καθοριστεί ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης κάθε χρόνο για να διαπιστώσει, εάν αυτά είναι εναρμονισμένα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ και να επιδιώκουν τον ισοσκελισμό τους σε διαρθρωτικούς όρους - μετά την αφαίρεση, δηλαδή, των εφάπαξ εσόδων και δαπανών και της επίδρασης της οικονομικής συγκυρίας. Το διαρθρωτικό έλλειμμα πρέπει να μειώνεται τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, έως ότου αυτό ισοσκελιστεί ή προκύψει πλεόνασμα (ο λεγόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος). Αυτά βεβαίως ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι χώρες σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αυστηρότερο καθεστώς.
Την ίδια ώρα, πάντως, η ροή των προσφύγων γίνεται με πολλά εμπόδια. Η αντιδραστική κυβέρνηση τηςΟυγγαρίας, που, από την αρχή έθεσε εμπόδια, σήκωσε φράκτη και αντιμετώπισε με βία όσους κατάφερναν να περάσουν, προχώρησε σε ένα επιπλέον βήμα. Παίρνοντας και την έγκριση του κοινοβουλίου αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στις αναγκαστικές ποσοστώσεις στις χώρες - μέλη της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε με 141 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 1 αποχή. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η αρχή της επιβολής ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση προσφύγων «δεν λαμβάνει υπόψη της την αρχή της επικουρικότητας και παραλείπει να δώσει στα εθνικά κοινοβούλια την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους». Επίσης, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σλοβακία αντιτίθενται στις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εγκρίθηκε από τις υπόλοιπες χώρες στις 22 Σεπτέμβρη. Η Σλοβακία έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της απόφασης.
Επίσης, στις ΗΠΑ και υπό το πρίσμα των επιθέσεων στο Παρίσι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, ζήτησε σήμερα η χώρα του να αναστείλει το πρόγραμμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων. «Η χώρα μας παραμένει μια φιλόξενη χώρα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια μας. Αυτή τη στιγμή είναι καλύτερο το να λάβουμε προληπτικά μέτρα παρά να πολεμήσουμε», δήλωσε.

Στη Γερμανία, που τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα ρατσιστική συγκέντρωση στη Δρέσδη, από το αντιδραστικό κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι πολίτες κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις κατά μεταναστών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αναφέρει ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 700 τέτοιες επιθέσεις. Οι περίπου 640 από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί από νεοφασίστες.
Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες
Συγκλονιστικά στοιχεία για το δράμα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών
Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο Ακρωτήρι Αγ. Φωκά στην Κω, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε. Οι νεκροί είναι ένας άνδρας, τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Δύο από τους νεκρούς εντοπίστηκαν από δύτη και διεξήχθη επιχείρηση ανάσυρσης, καθώς ήταν εγκλωβισμένοι στο αναποδογυρισμένο σκάφος. Στην αρχή διασώθηκαν εφτά άτομα, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 2 - 4, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη λέμβο που ανατράπηκε. Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 18 - 20 άτομα. Σκάφος της Frontex εντόπισε την αναποδογυρισμένη λέμβο και ανθρώπους στη θάλασσα, οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια. Αμεσα σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν δύο πλωτά του Λιμενικού και ελικόπτερο «Super Puma». Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονταν μέχρι χτες αργά. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά αναμενόταν να καταπλεύσουν τρία οχηματαγωγά πλοία με 4.000 πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα μας δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα σε σχετική ημερίδα. Πολλά από αυτά τα παιδιά επιλέγουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με διακινητές για να φθάσουν πιο γρήγορα στη χώρα προορισμού τους αντί να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο, σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία οργάνων... «Πολλά ασυνόδευτα έχουν βρεθεί μόνα τους στα χωράφια στην Ειδομένη», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
«Τα παιδιά έχουν 40% παραπάνω πιθανότητες να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες, όταν έχουν κάποιον άνθρωπο που θα τους προσφέρει την εξατομικευμένη υποστήριξη», αναφέρθηκε στην ημερίδα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση οι διοργανωτές μίλησαν για «υποκρισία» κρατών - μελών της ΕΕ, τα οποία, ενώ παρουσιάζονται ανοιχτά στο θέμα των προσφύγων, βάζουν εμπόδια στη διαδικασία επανένωσης ενός ασυνόδευτου ανηλίκου με μέλος της οικογένειάς του. Ζητάνε λ.χ. από τους γονείς που βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου να αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν το ανήλικο παιδί τους που θα φθάσει από την Ελλάδα...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκλωβισμού και εγκλεισμού, έχουν επιβιώσει από ναυάγια, ζουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρατητήρια, θέλουν να φύγουν, νιώθουν επίσης αγωνία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απομόνωση... Πάνω από 2.500 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες από το 2011 έως σήμερα, ενώ μόνο το τελευταίο δίμηνο πάνω από 350 παιδιά από τα νησιά φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες. Τα παιδιά είναι τα περισσότερα από Αφγανιστάν και Συρία, ενώ υπάρχουν και από Αίγυπτο, Σομαλία, Παλαιστίνη, Κονγκό, Σουδάν.
Σοβαρές ελλείψεις
Ακόμα, επισημάνθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις, με τις υπηρεσίες που δεν υφίστανται... «Ο εισαγγελέας ορίζεται ως επίτροπος του ασυνόδευτου ανηλίκου. Στην πράξη, όμως, ο εισαγγελέας είναι απογυμνωμένος από κάθε ουσιαστική βοήθεια», είπε η αντεισαγγελέας Αθηνών Κ. Κολιοκώστα, επισημαίνοντας πως δεν στελεχώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πως οι υπάρχουσες, όπως αυτές των επιμελητών ανηλίκων, είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα εισαγγελείς να καταφεύγουν σε ΜΚΟ... ΗΕλ. Πετράκη, από την Υπηρεσία Ασύλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση 8 ανηλίκων 14 έως 16 χρόνων που ζήτησαν προστασία. «Ο εισαγγελέας δεν μπορούσε να δώσει άδεια για ξενοδοχείο λόγω της ανηλικότητας. Μέχρι να βρεθεί ο ξενώνας το άλλο πρωί τα παιδιά κοιμήθηκαν στη ΓΑΔΑ και εμείς έπρεπε να τους εξηγούμε ότι δεν είναι κρατούμενοι», είπε, ενώ ανέφερε ότι διαπιστώνουν στον Ελαιώνα πως ανήλικοι καταγράφονται από τα νησιά έως 19 - 20 ετών στα υπηρεσιακά σημειώματα. Είτε τα παιδιά λένε ψέματα, είτε τους γράφουν έτσι για να αποφευχθεί η απαραίτητη διαδικασία, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ένα παιδί κάτω των 14 δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα ασύλου χωρίς ενήλικο.
Η Σαμίς από τη Σομαλία έφτασε στη χώρα μας το Μάη του 2013 μαζί με τα δύο αδέλφια της για να γλιτώσει από έναν υποχρεωτικό γάμο με γηραιό συμπατριώτη της, που έδωσε τα χρήματα στον γιατρό που την χειρούργησε, όταν στα 13 της το σχολικό δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Ο πατέρας υποσχέθηκε την κόρη καθώς δεν είχε χρήματα για την εγχείρηση. Επιπλέον, η μικρή έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή. Η μάνα φυγάδευσε τα παιδιά στην Ευρώπη, όμως η Σαμίς τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη όταν έφτασε στη Μακεδονία. Χειρουργείται στην Καστοριά, τα αδέλφια της συνεχίζουν το δρόμο και αυτή μόνη παλεύει τα τελευταία δύο χρόνια με συνεχείς πόνους, με λάθη, με θεραπείες και όταν τελικά πρέπει να χειρουργηθεί για δεύτερη φορά στο ΚΑΤ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εγχείρησης και της αναβολής του ταξιδιού της επανένωσης με έναν θείο της στην Ιταλία. Η Σαμίς διάλεξε να συνεχίσει το ταξίδι... «Εγώ φταίω, εγώ είπα στον μπαμπά μου να πάμε στην Ευρώπη για ασφάλεια», είπε μια 12χρονη, η μοναδική που έζησε από μια οικογένεια φωτορεπόρτερ από το Αφγανιστάν που πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου. Τα κύματα παράσερναν την μικρή μακριά από το ναυάγιο. Εκείνη κρατούσε καρφωμένα τα μάτια της στο σημείο όπου είδε τελευταία φορά την οικογένειά της...

«Πώς κατάφερες να φτάσεις στην Ελλάδα;», το ερώτημα στο έφηβο αγόρι αφγανικής καταγωγής που ζούσε στο Ιράν και έφτασε στη χώρα μας, μόνος και τυφλός. «Κρατώντας χέρια», απάντησε πριν φύγει για τη Γερμανία, αφήνοντας πίσω του ένα μελοποιημένο ποίημα για την περιπέτειά του...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget