ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Με την...«εξαΰλωση» κρατικών κεφαλαίων που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 40 δισ. ευρώ, ολοκληρώνεται η διεργασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Στο ύψος αυτό αναμένεται να φτάσει η χασούρα του κρατικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο στήριξε με αποφασιστικό τρόπο τη σωτηρία και την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, μέσω των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν τα μνημόνια.
Την ίδια ώρα, μέσω αυτής της διαδικασίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, πέτυχε το στόχο για την εκ νέου εκχώρηση των τραπεζών στους ιδιώτες «επενδυτές», πρώτα και κύρια σε διάφορα διεθνή επιχειρηματικά κεφάλαια, τα οποία και πρωτοστάτησαν στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων. Μάλιστα, ως πρόσθετα «μπόνους» στη μελλοντική κερδοφορία τους, η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα (πλειστηριασμοί κ.ά.) τα οποία ανέμεναν οι «επενδυτές», προκειμένου να επιβεβαιώσουν και στην πράξη το ενδιαφέρον τους.
Αστρονομικές εκπτώσεις προς ενίσχυση των «επενδυτών»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εurobank, τα συνολικά κεφάλαια ύψους 2,038 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τους ιδιώτες, καλύπτουν πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες και κατά συνέπεια δε θα χρειαστεί η πρόσθετη στήριξη από την πλευρά του ΤΧΣ. Στη βάση αυτών, υπολογίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα συρρικνωθεί χαμηλότερα στο 4% από 35,4% σήμερα. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές προσφοράς διαμορφώθηκαν στο 1 λεπτό ανά μετοχή (!) Το σύνολο το μετοχών θα συγκεντρωθεί σε αναλογία 100 παλαιών μετοχών έναντι μιας νέας μετοχής. Σε κάθε περίπτωση, οι αστρονομικές εκπτώσεις και το αρνητικό «ρεκόρ» των αποτιμήσεων κέντρισαν το ενδιαφέρον των «επενδυτών», με τη χασούρα να φορτώνεται στο ΤΧΣ. Αντίστοιχες καταστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τις άλλες τράπεζες, η ανακεφαλαιοποίηση των οποίων ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, η «επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων, κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».Παράλληλα, επισήμανε ότι «η επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων των επιχειρήσεων απαιτείται να συνοδευτεί από μια νέα πολιτική χορηγήσεων, που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget