ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Νέο εξοπλιστικό πακέτο με μονοπώλια των ΗΠΑ από το Ριάντ

Την πώληση αμερικανικών κατευθυνόμενων βομβών συνολικής αξίας 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στη σφαγή του λαού τηςΥεμένης στο πλαίσιο της φονικής επέμβασης που έχει ξεκινήσει η σαουδαραβική μοναρχία, με την συνεργασία Αράβων και Δυτικών ιμπεριαλιστών, από τον περασμένο Μάρτη ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πορεία του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού πακέτου θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει το Κογκρέσο, το οποίο καλείται να το εγκρίνει ή να το απορρίψει μέσα στις επόμενες 30 μέρες.
Τον περασμένο Ιούλη, μονοπώλια αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών με πρώτη την «Λόκχιντ-Μάρτιν», είχαν πετύχει την πώληση 920 πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία συνολικής αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επωφελούμενα από την νέα κούρσα εξοπλισμών που έχει σημάνει σε αντίπαλους του Ιράν στη Μέση Ανατολή η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνη στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η τωρινή συμφωνία αναμένεται να είναι μία νέα επικερδής «επιχείρηση» για τα (ενίοτε ανταγωνιστικά) αμερικανικά στρατιωτικά μονοπώλια των εταιριών «Boeing» και «Raytheon».
Επιπλέον, η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής και εξοπλιστικής βοήθειας που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία και άλλες (σουνιτικές κυρίως) χώρες του λεγόμενου «Συμβουλίου Συνεργασίας του (σ.σ.Περσικού) Κόλπου» από το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, η πώληση περίπου 22.000 κατευθυνόμενων (με λέιζερ) βομβών, εκ των οποίων 1.000 βόμβες είναι «Paveway II» και πάνω από 5.000 κιτ μετατροπής παλαιότερων βομβών σε βόμβες που κατευθύνονται με GPS, υποτίθεται πως θα βοηθήσει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αφενός να αναπληρώσει το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις (αιματοκυλίσματος του λαού της Υεμένης), αφετέρου θα γεμίσει τα αποθέματα στις στρατιωτικές αποθήκες της Ριάντ για μελλοντικές (ιμπεριαλιστικές...) επιχειρήσεις.

Τον περασμένο Οκτώβρη η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την πώληση στην Σ. Αραβία τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων (Littoral), κατασκευής Lockheed, για 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,25 δις δολάρια). Παρόλα αυτά, η Σ. Αραβία δεν αρκείται στις αγορές όπλων και πολεμοφοδίων μόνον από τα αμερικάνικα μονοπώλια, αφού στο παρελθόν έχει συνάψει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με γαλλικά μονοπώλια της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ αυτή την περίοδο ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, που αναμένεται το επόμενο διάστημα για επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, παζαρεύει μεταξύ άλλων και την αγορά εκατοντάδων ρωσικών πυραύλων «Ισκαντέρ».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget