Διακήρυξη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Ελλάδας - Γαλλίας

Την εμπλοκή της Γαλλίας στη διαδικασία υλοποίησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα και τη στήριξη στα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων αποτυπώνει η «ελληνογαλλική διακήρυξη» που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Με το βλέμμα στραμμένο στους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εντός αλλά και εκτός της ΕΕ, στη διακήρυξη γίνεται λόγος «για το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο». Για όλους αυτούς τους λόγους, που καταγράφουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αναφέρεται ότι αυτή η σχέση αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί στο επίπεδο της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».
Η Γαλλική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, λειτουργώντας ως «εταίρος μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο τομέα. Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους, η «τεχνική υποστήριξη» της Γαλλίας θα αφορά την αξιολόγηση, την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων και την βαθμολογική εξέλιξη.
Τα άλλα πεδία «συνεργασίας» για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα αφορούν το φορολογικό και το ταμείο που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις. «Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το νέο ταμείο, επί τη βάσει της τεχνογνωσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με την υπογραφή αυτής της διακήρυξης, Τσίπρας και Ολάντ δηλώνουν «κοινή βούληση» για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα κάνουν στην Ελλάδα οι γαλλικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά και των επιχειρηματικών συμπράξεων μεταξύ γαλλικών και ελληνικών ομίλων.
Η διακήρυξη περιέχει τη δέσμευση για συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης περιόδου οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των δύο οικονομιών» σημειώνεται. Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην «χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων» από το πακέτο Γιούνκερ και άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης του κεφαλαίου όπως το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο». Το ενδιαφέρον του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμπράξεων θα εκδηλωθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία, τα δίκτυα, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. Στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, το γαλλικό και το ελληνικό κεφάλαιο θα αξιοποιήσουν τη «στρατηγική θέση» της Ελλάδας για να ενισχύσουν την παρουσία τους στις αγορές των δύο χωρών αλλά και για να διεισδύσουν σε τρίτες χώρες.
Στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ όρισαν δύο συντονιστές για το θέμα των επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση όρισε ως συντονιστή τον υφυπουργό Εσωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και η γαλλική τον Γενικό Επιθεωρητή επενδύσεων,Λουϊ Σβάιτσερ. Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία «στρατηγική» συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Η διακήρυξη περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων, όπου η γαλλική κυβέρνηση αναζητά φοιτητές - πελάτες για τα γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και νέους επιστήμονες για το κεφάλαιο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την δημιουργία «Ταμείου κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας». Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, «θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των δεξιοτήτων και στους τομείς επιστημονικής αριστείας της Γαλλίας».
Για το προσφυγικό οι δύο κυβερνήσεις «χαιρετίζουν» τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, εκ των οποίων 66.400 από την Ελλάδα, στα υπόλοιπα κράτη - μέλη για να αποτελέσουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων. Ταυτόχρονα, διακηρύττουν την προσήλωση τους στην ενίσχυση της καταστολής για τα εκατομμύρια των μεταναστών που δεν θα γίνουν δεκτοί στην ΕΕ, «μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και, πέραν αυτού, μέσω της προοδευτικής ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα». Η Γαλλία δεσμεύεται μάλιστα να διαθέσει υπαλλήλους στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της λυκοσυμμαχίας που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) που θα επιλέξει ποιοι θα λάβουν πολιτικό άσυλο και ποιοι θα επαναπροωθηθούν. 
Για τη Συρία, οι δύο κυβερνήσεις επισημαίνουν την «κατεπείγουσα ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη», αλλά και την «ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά του ΙSIS», που αποτελεί το πρόσχημα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget