Συρία: Παζάρια και κλιμάκωση της επέμβασης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στη Βιέννη τα σκληρά διπλωματικά παζάρια των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων της Συρίας και την «επόμενη» μέρα στη χώρα, την ώρα που δεκάδες ρωσικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να χτυπούν θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» με αμείωτη σφοδρότητα και οι Αμερικανοί διαπιστώνουν πως οι επιδρομές που έκαναν πάνω από ένα χρόνο, υποτίθεται σε βάσεις του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παραγωγή και το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τους τζιχαντιστές.
Πρωταγωνιστές των διπλωματικών διεργασιών σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βιέννης ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τούρκος υπουργός Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Αντέλ ελ Τζουμπέιρ. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τεσσάρων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε ρωσικό κανάλι, σημείωσε ότι στόχος της παρουσίας του στη Βιέννη ήταν μεταξύ άλλων να δώσει «από πρώτο χέρι πληροφόρηση» για την εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία και να μιλήσει για το μέλλον της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση και σε άλλες χώρες της περιοχής, «ιδιαίτερα το Ιράν», να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «καμία πολιτική λύση για τη Συρία δεν θα έχει μέλλον δίχως τη συμμετοχή του Ιράν».
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζ. Κέρι είχε πει στο Βερολίνο πως «ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν πως χρειάζεται η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και μάχη κατά του "Ισλαμικού Κράτους", το μόνο πράγμα που στέκει ως εμπόδιο στο δρόμο είναι ο Μπασάρ Άσαντ». Την ίδια μέρα, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην «πολιτική διαδικασία» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, είχε μεταφέρει ως θέση του Σύρου ηγέτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα, την προθυμία του να συναντήσει και να διαπραγματευτεί με όσες ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης πολεμούν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...
Νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων Ρωσίας - Ιορδανίας
Φαίνεται ωστόσο πως στο σκληρό διπλωματικό πόκερ στη Βιέννη με επίκεντρο τη Συρία δεν συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Εξωτερικών από τις παραπάνω τέσσερις χώρες, αλλά και ο ομόλογός τους από την Ιορδανία που είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ρωσικά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν πως αξιωματούχοι σε Ρωσία και Ιορδανία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κέντρου στο Αμμάν για το συντονισμό «των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους στη Συρία» στο πλαίσιο συνομιλιών ανάμεσα στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζούντεχ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Λαβρόφ φέρεται να δήλωσε πως αυτό το «κέντρο επιχειρήσεων» στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας (το δεύτερο μετά από εκείνο που έστησαν στη Βαγδάτη στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Συρίας - Ιράκ - Ιράν - Ρωσίας) θα συντονίζει τις «στρατιωτικές αεροπορικές εκστρατείες των δύο χωρών στη Συρία»...
Το ίδιο 24ωρο στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας στη Συρία έφθανε αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών, οι οποίοι έγιναν δεκτοί σαν ήρωες από δεκάδες πολίτες. Οι Ρώσοι βουλευτές δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως η βασική τους αποστολή «είναι ανθρωπιστική» και πως στο πλαίσιο αυτής θα συναντήσουν και το Σύρο ηγέτη Μπασάρ Άσαντ.
Συνεχίζουν την παραγωγή πετρελαίου οι τζιχαντιστές
Στο μεταξύ, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο «Αssociated Press» ότι οι επιδρομές των ΗΠΑ που γίνονται από το Σεπτέμβρη του 2014 στη Συρία δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις πετρελαιοπηγές και τα διυλιστήρια που ελέγχουν οι εκεί δυνάμεις των τζιχνατιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι ενίσχυσαν τα επιτελεία που ασχολούνται με τις πετρελαιοπηγές και την εκμετάλλευση «μαύρου χρυσού» με πολλές δεκάδες μηχανικούς και εμπειρογνώμονες που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του ΙΚ για τη δημιουργία υποδομών στο λεγόμενο χαλιφάτο και είναι σε θέση να παράγουν την ημέρα έως και 30.000 βαρέλια πετρελαίου, αποκομίζοντας κέρδη περίπου 50.000.000 δολαρίων το μήνα.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι τζιχαντιστές στο Ιράκ παράγουν άλλα 20.000 βαρέλια τη μέρα και ότι και αυτοί διαθέτουν «εξεζητημένη τεχνολογία» που τους επιτρέπει να αυξήσουν την πετρελαϊκή παραγωγή. Εκτίμησαν ότι το πετρέλαιο που παράγεται σε εδάφη του ΙΚ στη Συρία πωλείται από 10 έως 35 δολάρια το βαρέλι (ενώ η διεθνής τιμή πετρελαίου είναι περίπου 50 δολάρια ανά βαρέλι). Οι λαθρέμποροι στη συνέχεια πωλούν το πετρέλαιο σε Κούρδους του Ιράκ ή σε Τούρκους μεσάζοντες. Οι Αμερικανοί, επικαλούμενοι έκθεση του λεγόμενου υπουργείου Οικονομικών των τζιχαντιστών, ανέφεραν πως ελέγχουν στη Συρία 253 πετρελαιοπηγές, έχοντας στη δούλεψή τους 1.107 εργάτες και 275 μηχανικούς.

902.gr, με πληροφορίες από το «Associated Press»
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget