Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνεχίζεται το κυνήγι μεταναστών και προσφύγων

Εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων, κυρίως για την κατανομή των προσφύγων, οι ηγέτες της ΕΕ επιμένουν στη λογική της καταστολής, αλλά και σε μέτρα που συνιστούν ασπιρίνη απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκκαι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επισήμαναν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εννοώντας την ένταση του ανθρωποκυνηγητού.
«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ» είπε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για αυτό οι συζητήσεις θα γίνουν με προσοχή.
Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε να «στηριχτούν» οι τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία και οι οργανώσεις που συνδράμουν τους πρόσφυγες στην περιοχή. Επίσης, θα δοθεί χρηματοδοτική στήριξη στη Σερβία και τη ΠΓΔΜ, αλλά και οικονομική ενίσχυση για την «προστασία» των συνόρων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων. 
Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα αποφασίζεται ποιοι θα χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και θα διαμοιράζονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, με βάση τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που έχουν ληφθεί. Οι υπόλοιποι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, τις οποίες εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια.
Για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ είχαν ήδη συμφωνήσει, κατά πλειοψηφία, ότι 120.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη - μέλη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις που έκαναν, συνέδεσαν την απόφαση μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, με τη λειτουργία κέντρων καταγραφής των προσφύγων σε αυτές τις δύο χώρες. Μάλιστα κατέστησαν σαφές, ότι όσοι «δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου στην ΕΕ» θα πρέπει να απελαύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. «Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμη σκληρά» είπε.
Αθωώνοντας τη λυκοσυμμαχία, που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σπρώχνει εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget