Με διαφωνίες και μπόλικη υποκρισία για το δράμα των προσφύγων η Σύνοδος της ΕΕ

Με έντονες τις διαφωνίες για το πώς θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια των προσφύγων που έρχονται κατά κύματα στις χώρες της ΕΕ, από τη Συρία και το Ιράκ, η συνεδρίαση της έκτακτη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων η ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα των χωρών-μελών, η συνεργασία με χώρες διέλευσης των προσφύγων και η κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ. Ειδικά το θέμα της κατανομής προκαλεί σοβαρές διαφοροποιήσεις, όπως φάνηκε και κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, όπου η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Η ίδια πρόταση είχε εγκριθεί προηγουμένως από το Ευρωκοινοβούλιο, επίσης κατά πλειοψηφία. 
Τα αποκαλυπτικά tweets του Τουσκ
Χαρακτηριστική και η ανάρτηση στο twitter του προέδρου του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΝτόναλντ Τούσκ, που έγραψε «οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να δώσουμε τέλος στον κύκλο των αλληλοκατηγοριών και παρεξηγήσεων». Πρόσθεσε ότι«το πιο επείγον ερώτημα σήμερα είναι πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με άλλο τρόπο» και «χρειαζόμαστε τα εξωτερικά μας σύνορα για να ενισχυθεί ο έλεγχος συμπεριλαμβανομένων Frontex και Europol». Εκτίμησε πως «οι συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ δεν θα τελειώσουν σύντομα. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας. Τέσσερα εκατομμύρια έχουν καταφύγει στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ» και πως οι χώρες «χρειάζονται περισσότερες βοήθεια, όπως και και οι χώρες της ΕΕ που είναι στην πρώτη γραμμή».
Δηλώσεις Μέρκελ - Κάμερον - Γιούνκερ
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικά για τον έλεγχο των ροών προς την Ευρώπη. ΗΆνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως «είναι σημαντικό καθήκον να στείλουμε τα σωστά μηνύματα», ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι «μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι πρέπει «να σταθεροποιήσουμε τις χώρες, την περιοχή από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες», αφήνοντας ανοιχτό το βάθεμα της εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε οι πρώτοι που έχουμε συνεισφέρει χρηματικά και θα συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερο» και ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διευκολύνουμε την κατάσταση με μια λογική προσέγγιση».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «η ΕΕ πρέπει να θέσει στη διάθεση της Ελλάδας και της Ιταλίας, ίσως αύριο και σε άλλες χώρες τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, είναι αδιανόητο η Ελλάδα μόνη να μπορέσει να αντέξει το οικονομικό βάρος προκειμένου να θέσει σε λειτουργία τα κέντρα για τους πρόσφυγες».
Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Τις αυταπάτες περί της αλληλεγγύης και των αξιών της ΕΕ, επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά οΑλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο. Δήλωσε πως«Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» όταν και ο ίδιος γνωρίζει πως η ΕΕ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη τραγωδία των προσφύγων που ξεβράζονται πνιγμένοι στις ακτές της Μεσογείου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget