Κροατία: Ένας νεκρός από επίθεση της αστυνομίας σε πρόσφυγες που συρρέουν στη χώρα

Ένας πρόσφυγας νεκρός είναι ο απολογισμός της βίαιης καταστολής που χρησιμοποίησαν οι αρχές της Κροατίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα διαρκώς αυξανόμενα προσφυγικά κύματα που καταφθάνουν στη χώρα, μετά το σφράγισμα των συνόρων από την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «24.hu», μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε σήμερα στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας στην πόλη Σιντ. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στη συμπλοκή, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Η Κροατία αποτελεί πλέον την κύρια δίοδο των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη (κυρίως Γερμανία και Σκανδιναβία) μετά την απόφαση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουγγαρίας να κλείσει με φράκτη τα σύνορα, χρησιμοποιώντας ακόμη και στρατιωτικά οχήματα με πυροβόλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από χθες το πρωί έως τις 11 σήμερα το πρωί, στην Κροατία εισήλθαν από τη Σερβία συνολικά 6.200 μετανάστες. Οι πρόσφυγες περιμένουν το τρένο της γραμμής για να μεταβούν προς το Ζάγκρεμπ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, παρά τα σχέδια που η κροατική κυβέρνηση υποστήριζε ότι υπάρχουν, οι αρχές της χώρας παραδέχθηκαν σήμερα ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες.
Αυστηρότεροι έλεγχοι από τη Φινλανδία
Την ίδια ώρα, σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σουηδία προχωρά η Φινλανδία, λόγω της αυξημένης εισροής Ιρακινών που ζητούν άσυλο στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρπο.
«Θα ενισχύσουμε τους ελέγχους για τους αλλοδαπούς από την αστυνομία, τη συνοριοφυλακή και την υπηρεσία μετανάστευσης στην περιοχή (...). Ο στόχος μας είναι να εντοπίσουμε όλους αυτούς που φτάνουν στη χώρα χωρίς να έχουν χαρτιά για να τους οδηγήσουμε σε ένα κέντρο υποδοχής», είπε ο Όρπο από το Ελσίνκι.
Το κέντρο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία, με στόχο να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων. «Ο στόχος μας είναι να απελαύνουμε αμέσως» εκείνους που δεν δικαιούνται άσυλο, συνέχισε ο υπουργός, αναφερόμενος στους μετανάστες από χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να θεωρηθούν πρόσφυγες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget