Στην ίδια πλευρά του τραπεζιού... ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η ανταπόκριση της συγκυβέρνησης στις «προτεραιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου επιβεβαιώνει για λογαριασμού ποιανού διαπραγματεύεται στα αντιλαϊκά παζάρια...
Την ίδια ώρα που προχωράνε οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών για όλη την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, στην επιφάνεια βγαίνει όλο και πιο καθαρά το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τα ζητούμενα δηλαδή του εγχώριου κεφαλαίου και η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τα υπερασπιστεί στα αντιλαϊκά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Χαρακτηριστικά τέτοια ζητήματα της διαπραγμάτευσης, γύρω από τα οποία διεξάγεται έντονη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, αποτελούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η φορολογία και τα προνόμια των εφοπλιστών, το ενεργειακό κόστος των βιομηχάνων, η δημιουργία «ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος» κ.ο.κ.
«Θέμα ύψιστης σημασίας» για το κεφάλαιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του ΣΕΒ στην τελευταία έκδοση του «εβδομαδιαίου δελτίου» του: «Είναι προφανές», σημειώνει, «ότι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων καθώς αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας».
Παρακάτω, αφού επισημαίνεται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων 2 χρόνων στις ελληνικές τράπεζες «κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στέλνοντας εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές», ο ΣΕΒ μπαίνει στο «ψητό», με αποδέκτες τόσο τους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, όσο και τη συγκυβέρνηση: «Επιτάσσεται, συνεπώς, να πεισθούν οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους συνεισφέροντας νέα κεφάλαια, ενδεχομένως με κάποιες εγγυήσεις για την αδιατάρακτη από εδώ και εμπρός πορεία».
Στο φόντο, μάλιστα, των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, με τα ενδεχόμενα συγχωνεύσεων, εξαγορών κ.τ.λ. να είναι ξεκάθαρα πάνω στο τραπέζι, το δελτίο του ΣΕΒ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».
Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα «πρωτεία» των εφοπλιστών
Τις «αγωνίες» τους για τη διαπραγμάτευση εκφράζουν παράλληλα και οι εφοπλιστές, με τη συγκυβέρνηση να σπεύδει να ανταποκριθεί αναλόγως... Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, συναντήθηκε και συζήτησε την Πέμπτη 30/7 με τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για «ζητήματα φορολογίας στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές», για ζητήματα δηλαδή που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, καθώς το γερμανικό κυρίως κεφάλαιο, λόγω του ανταγωνισμού του με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, θέτει ως πάγιο αίτημα την κατάργηση των προνομίων που αυτό απολαμβάνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους εγχώριους εφοπλιστές ότι τα συμφέροντά τους και τα «πρωτεία» τους, που διασφαλίζονται πάνω στις πλάτες των ναυτεργατών και συνολικότερα του λαού, αποτελούν «προτεραιότητά» της:«Η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα, συνιστούν προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου.
Με τη σημαία της «παραγωγικής ανασυγκρότησης»
Νωρίτερα, την Τρίτη 28/7, το προεδρείο του ΣΕΒ σε συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, συζήτησε μια σειρά «προτεραιότητες» των βιομηχάνων όπως το «ενεργειακό κόστος» τους, η χωροταξία, οιαδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Θ. Φέσσας, δήλωσε χωρίς πολλές - πολλές περικοκλάδες: «Βρήκαμε ένα πολύ θετικό κλίμα συνεργασίας και όπως δηλώσαμε και μέσα στη συνάντηση, είμαστε από την ίδια μεριά του τραπεζιού»...
Είχε προηγηθεί άλλωστε, μια μέρα πριν, η κοινή επιστολή - παρέμβαση των «κοινωνικών εταίρων», των εργοδοτικών ενώσεων δηλαδή, μαζί με την τζίφρα της ΓΣΕΕ, με θέμα την «άμεση εφαρμογή μέτρων ταχείας απόδοσης για την άρση των υφεσιακών παραμέτρων και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» και περιεχόμενο που αντιστοιχεί σε πάγιες επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες θέτει ακόμα πιο επιτακτικά εν μέσω της νέας ύφεσης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Σηκώνοντας τη σημαία της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» (βασικό σύνθημα και του ΣΥΡΙΖΑ που, εκτός των άλλων, εξυπηρετεί την απόκρυψη του ταξικού χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης), απαιτούν μεταξύ άλλων τη «χάραξη νέας εθνικής επενδυτικής στρατηγικής σε εξωστρεφείς δραστηριότητες»«δημιουργία ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος»,μείωση του «ενεργειακού κόστους», καθώς και σύνταξη «ολοκληρωμένου σχεδίου αποσυμφόρησης της τραπεζικής λειτουργίας από κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», με στόχο όπως λένε τη «δρομολόγηση πόρτων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Αυτά είναι τα ζητούμενα του κεφαλαίου, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το περιβόητο 70% των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων που έσπευσε να ασπαστεί από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το υπόλοιπο 30% να αφορά τις εντεινόμενες αντιθέσεις για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει στον «αφρό» των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget