ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τους θανάτους Τούρκων στρατιωτών
από επιθέσεις του PKK για να δηλώσει υπέρμαχος της
 «εθνικής ασφάλειας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας συνεχίζονται με την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με ευθυγραμμισμένη και την ελληνική συγκυβέρνηση
Λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών σε Συρία και Ιράκ στις 24 Ιούλη, ο πρωθυπουργός της χώρας μίλησε ανοιχτά για τις αιτίες που έκαναν την Αγκυρα να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά, και πλέον και με τα όπλα, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιοχής: «Η Τουρκία έπρεπε να δείξει την αποτρεπτική της δύναμη και προοπτική σε εκείνους που απεργάζονται νέα σενάρια στην περιοχή. Ελπίζω αυτό να είναι ορατό τώρα».
Μιλώντας σε «γεύμα εργασίας» με τους αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων τουρκικών ΜΜΕ, ο Αχμέντ Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η παρουσία μιας Τουρκίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αποτελεσματικά μπορεί να φέρει αποτελέσματα που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι σε Συρία, Ιράκ και όλη την περιοχή».
Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση με τον τίτλο «Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στον τρόμο» που διοργάνωσε η Ενωση των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και των Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), ο Νταβούτογλου επισήμανε πως «ένας μόνος πυροβολισμός που δέχονται οι στρατιώτες μας θα οδηγεί στην καταστροφή όλων όσοι πυροβόλησαν, μέχρι που κανείς δε θα τολμήσει ξανά να διεξάγει κάτι τέτοιο στα σύνορά μας».
Η επιλογή της τουρκικής αστικής τάξης να συμμετάσχει ενεργότερα σε έναν πόλεμο που συγκεντρώνει προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη είναι μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τις δικές της αυτοτελείς αξιώσεις, ούτε και να μείνει θεατής στις ανακατατάξεις που γοργά συνεχίζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Διεκδικεί μερίδιο στη μοιρασιά, με όρους ωστόσο οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο ότι θα βρουν σύμφωνους όλους τους «εταίρους» της.
Την περασμένη βδομάδα, ενισχύθηκαν οι φωνές όσων επέμειναν πως οι επιθέσεις κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» έγιναν ουσιαστικά για το «θεαθήναι», ενώ αληθινός στόχος των τουρκικών βομβαρδισμών είναι οι Κούρδοι και όχι απλά το PKK. Αλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατήγγειλαν σχέδια δημογραφικών αλλαγών στα νότια σύνορά της και υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους ότι σε καμιά περίπτωση η Αγκυρα δε θα επιτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών «καντονιών» (περιοχών). Δεν είναι κρυφή η ανησυχία που εδώ και καιρό προκαλεί στην τουρκική πλευρά ο αναβαθμισμένος ρόλος το ότι Κούρδοι σε Ιράκ και Συρία εξασφαλίζουν μέσα από τις επιτυχίες τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», όπως και το ότι αυτό που επιδίωκε η Αγκυρα μέσα από τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με το PKK είναι να διασφαλίσει με την κουρδική κοινότητα σχέσεις τέτοιες, που θα της εξασφάλιζαν κάποιες «ισορροπίες»: Και να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους από την οποία θα κινδύνευαν και δικά της τμήματα και να διασφαλίσει επαφές με τον «κουρδικό παράγοντα» που φαίνεται ότι όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκρίνουν την ισχυροποίησή του.
ΝΑΤΟική αλληλεγγύη
Ασφαλώς, με τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού διευρύνεται και περιπλέκεται συνολικά η ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση, αποκτούν νέες διαστάσεις οι προσπάθειες προώθησης αντιλαϊκών σχεδιασμών που εντείνονται με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και των «τζιχαντιστών» που ούτως ή άλλως δημιούργησαν οι ίδιοι που σήμερα τους πολεμούν.
Η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλους «εταίρους» της Αγκυρας. Επιπλέον, η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που έγινε με αίτημα της Τουρκίας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη στις τουρκικές επιχειρήσεις και σε ομόφωνη ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Η ασφάλεια της Συμμαχίας είναι αδιαίρετη και στεκόμαστε με ισχυρή αλληλεγγύη στο πλευρό της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιο-ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ». Από κοντά και η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να «χωθεί» ακόμα πιο βαθιά σε μεθοδεύσεις επικίνδυνες για το λαό το δικό μας και όλης της περιοχής.
Στήριξη στους τουρκικούς βομβαρδισμούς πρόσφερε ουσιαστικά και ο ΟΗΕ, αφού ο γγ Μπαν Κι Μουν υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι αυτοί αναπτύχθηκαν «ως τρόπος εξάσκησης του δικαιώματος στην αυτοάμυνα».
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Αγκυρα δε ζήτησε στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με την Τουρκία».
Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «σε περίπτωση που ένα μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση, το ΝΑΤΟ πρέπει να το στηρίξει... Περιμένω το ΝΑΤΟ να διακηρύξει την ετοιμότητά του να κάνει βήματα, ώστε να αναλάβει το ρόλο του».
Επιπλέον, τη βδομάδα που πέρασε πολλαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις «τρομοκρατών» (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές) σε ανατολικές τουρκικές επαρχίες που οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 20 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους στρατιωτικών.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, πολλοί έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον του PKK και για τον κίνδυνο τερματισμού των «ειρηνευτικών συνομιλιών» Αγκυρας - PKK. Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «πηγές», σύμφωνα με τις οποίες στην ίδια τη ΝΑΤΟική σύναξη ζητήθηκε «αναλογική χρήση στρατιωτικής βίας» απέναντι στους Κούρδους αντάρτες. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, ο γγ του ΟΗΕ κ.λπ. ζήτησαν ανοιχτά να μη σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Την ίδια στιγμή, συμφωνώντας με την ανάγκη να κλιμακωθεί η δράση κατά του «ΙΚ», αντέδρασε στις τουρκικές επιχειρήσεις στα ιρακινά εδάφη η Βαγδάτη, κάνοντας λόγο για «επίθεση στην ιρακινή κυριαρχία» και «απειλή στην εδαφική ακεραιότητα», αντίδραση που το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απογοητευτική».
Η Τεχεράνη σημείωσε ότι «κάθε ενέργεια που οδηγεί στην αποδυνάμωση των εθνικών κυβερνήσεων μπορεί, τελικά, να ενθαρρύνει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να ολοκληρώσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες», ενώ και το Κάιρο επέλεξε να αναφερθεί στην ανάγκη οι επιχειρήσεις κατά του «ΙΚ» να γίνουν.
Τέλος, ενστάσεις εξέφρασε και η Δαμασκός, αν και χωρίς καμιά ευθεία καταδίκη των βομβαρδισμών στα συριακά εδάφη, καταγγέλλοντας την Τουρκία για την πολύχρονη στήριξη που πρόσφερε σε οργανώσεις όπως το «ΙΚ» και αμφισβητώντας «τη γνησιότητα των τουρκικών προθέσεων», συμπληρώνοντας ότι δεν ξέρει αν οι βομβαρδισμοί κατά του «ΙΚ» «αποτελούν πρόσχημα για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ ή αν έχουν (και) άλλους εσωτερικούς στόχους.
Συνεχίζονται τα «παζάρια» για κυβέρνηση
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα εξαρτηθούν και από τις «ισορροπίες» στο εσωτερικό κάθε αστικής τάξης.
Οι τόνοι κριτικής για την εξωτερική πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η κυβέρνηση του AKP ανέβηκαν κι άλλο στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το θέμα παραμένει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η συζήτηση αυτή δεν υπηρετεί στο ελάχιστο τα λαϊκά συμφέροντα, το αντίθετο. Αφορά την επιλογή συμμάχων που θα επιτρέψουν στο τουρκικό κεφάλαιο να διασφαλίσει τη θέση της στην περιοχή.
Για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης δεν υπάρχει καμιά διαφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τα στελέχη των AKP - CHP που συνεχίζουν τις μεταξύ τους διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δήλωσαν την Παρασκευή πως «εκφράστηκε κοινή κατανόηση για την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων» και «δημοσιονομικής πειθαρχίας» μέσα από «κοινωνικές εξισορροπήσεις».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget