Παίζει «κέντρο» για να πλασάρει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο «κέντρο» του αστικού πολιτικού κόσμου μετακινείται φραστικά η ΝΔ, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσους απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της τα προηγούμενα χρόνια. Ολα αυτά ώστε να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί ως βασικός πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, να παρουσιαστεί στα μονοπώλια ως ικανή εναλλακτική στην κυβερνητική εναλλαγή, διεκδικώντας σε επόμενη φάση εκ νέου την αστική διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται προσώρας ανεκτική απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε να προωθήσει τα μέτρα που συμφώνησε με τους «εταίρους», να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προς διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το κορυφαίο όργανό της. Μια τακτική που αναμένεται να ακολουθηθεί τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2016, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου με «ανοιχτές διαδικασίες» από την «κοινωνία».
«Ελεύθερη οικονομία, ιδιωτική πρωτοβουλία με ...προσαρμογές»
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Ευ. Μεϊμαράκης προπαγάνδισε ότι το κόμμα του «υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πάνω από τις διαχωριστικές ψευδεπίγραφες επιγραφές Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά». Οτι είναι παράταξη «της πραγματικής και όχι εικονικής κοινωνικής ευαισθησίας», επίσης «της ελευθερίας, της ελεύθερης αλλά όχι ασύδοτης οικονομίας. Παράταξη που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με κανόνες, όμως, με διαφάνεια και με προσαρμογή στα νέα δεδομένα».
Στο ίδιο μοτίβο ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ στέκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες. Απορρίπτει τις διχαστικές αντιπαραθέσεις». Οτι «ακολουθεί το μεσαίο δρόμο. Το δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου(...)». Σαφής προσπάθεια να μετατοπιστεί από τα δεξιά, όπου πολλοί λένε ότι είχε μπατάρει το κόμμα επί προεδρίας Αντ. Σαμαρά. Σημειωτέον τη ...μετατόπιση φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει στελέχη όπως ο Κ. Καραμανλής, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Δένδιας, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά.
Είναι βέβαια ένα ζήτημα τι στάση θα κρατήσουν ο Αντ. Σαμαράς, ή οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, αν και στα αστικά κόμματα με προοπτική διαχείρισης της εξουσίας μπορούν να συνυπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα...
Σε κάθε περίπτωση, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, ο Ευ. Μεϊμαράκης κάλεσε ανοικτά «να αθροίσουμε δυνάμεις. Θέλουμε όλους τους σοβαρούς και λογικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να έρθουν στη ΝΔ, να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο και πρόγραμμα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει».
Αξονας «ανταγωνιστικότητα» και «μεταρρυθμίσεις»
Ενδιαφέρον από την άποψη του αναπροσανατολισμού της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις τακτικές προσέγγισης ψηφοφόρων, είχε και η παρέμβαση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, του γραμματέα του κόμματος, Α. Παπαμιμίκου:
«Οι πολίτες, μόνο αν δουν πως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο, τη δημιουργία και την κοινή λογική, θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας, τις τομές, την ανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Τους ανθρώπους που συνηθίζω να λέω πως αποτελούν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο » είπε, συνδυάζοντας τη θεωρία περί «κεντρώου - μεσαίου χώρου» με την προπαγάνδιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο. Αλλά και σκιαγραφώντας την προσπάθεια της ΝΔ το επόμενο διάστημα να προσελκύσει ψηφοφόρους από διαφορετικά, ακροατήρια, στην κοινή στρατηγική βάση για «οικονομία της αγοράς», ΕΕ κι ευρώ, όπου κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Διάθεση συναίνεσης
Αλλωστε, ακριβώς σε αυτήν την κοινή στρατηγική βάση των αστικών κομμάτων περί ευρωμονόδρομου, μιλώντας την Τρίτη στον «ΑΝΤ1», ο Μεϊμαράκης εξέφρασε τη διάθεσή του να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση.
Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα που έχει υιοθετήσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ισχυρίστηκε: «Ο δρόμος της συμφωνίας είναι κακός, είναι επώδυνος, αλλά, όμως, μας δίνει τη δυνατότητα, αν σταθούμε στα πόδια μας, να τα ξανασυζητήσουμε τα ζητήματα. Να τα βελτιώσουμε, αν θέλετε. Να τα παλέψουμε με διαφορετικό τρόπο. Αρα, ακόμα και αυτήν την κακή συμφωνία που φέρνει ο κ. Τσίπρας, μπορούμε στηρίζοντάς τη και μένοντας στην Ευρώπη, να δούμε πώς θα τη βελτιώσουμε».
Αλλωστε, επιβεβαιώνοντας ο Μεϊμαράκης, και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, την σύμπλευση με την κυβέρνηση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, παρατήρησε: «Εχει την τύχη ο κ. Τσίπρας να έχει μια αντιπολίτευση η οποία είναι πάρα πολύ υπεύθυνη, πάρα πολύ σοβαρή, πιο υπεύθυνη και από αυτόν, και από το ΣΥΡΙΖΑ (...) Εγώ νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες θα καταλάβουν. Θα καταλάβουν πόσο συνέβαλε η συνετή και υπεύθυνη και σώφρονα στάση της αντιπολίτευσης στο να μείνει η χώρα στην Ευρώπη».
«Λύσεις από την παρούσα Βουλή»
Επιπλέον, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τη λογική ότι «δημιουργούν αδιέξοδα στην οικονομία», κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αν έχει πρόβλημα διαρροών από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμες για την εφαρμογή των επόμενων μέτρων ψηφοφορίες, να «προσπαθήσει να βρει λύσεις. Εγώ, πιστεύω ότι μπορεί να βρει λύσεις από την παρούσα Βουλή, εφόσον το ψάξει, εφόσον κινηθεί, εφόσον το θέλει».
Κι ακόμα, στο ερώτημα αν η ΝΔ θα συμμετείχε σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», απάντησε: «Δε μας το ζητήσανε και αν μας το ζητήσουν θα το σκεφτούμε θετικά. Διότι εμείς όταν ήμασταν στη διακυβέρνηση το '12 και είχαμε τη συγκεκριμένη ευθύνη, ζητούσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση να συμμετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (...) Κατά συνέπεια εάν αυτό ζητηθεί η ΝΔ δε θα αρνηθεί να πράξει το εθνικό της καθήκον».
Θύμισε, εξάλλου, με νόημα «ότι το '12, παρότι ήμασταν σε μεγάλη ένταση με το ΠΑΣΟΚ και είχαμε βγει από τις εκλογές τότε, επειδή δεν ήταν δυνατόν να πάμε και για τρίτη εκλογή, βάλαμε στην άκρη τα κομματικά μας και προχωρήσαμε», σε συγκυβέρνηση.
Στην ίδια, κοινή στρατηγική βάση, της «ελεύθερης αγοράς» και της ΕΕ, συνέχισε: «Τη διαχωριστική γραμμή δε τη βάζω μεταξύ των ιδεολογιών, που υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές, αριστεροί, αλλά τη βάζω μεταξύ λογικών και παραλόγων, υπευθύνων και ανευθύνων, σοβαρών και λαϊκιστών. Μπορώ (...) να συνεννοηθώ πολύ καλύτερα με έναν λογικό, υπεύθυνο της Αριστεράς ή του Σοσιαλισμού, παρά με έναν Φιλελεύθερο ο οποίος είναι παράλογος ή λαϊκίζει», είπε παίζοντας το χαρτί της «ψυχραιμίας», της «αλήθειας», της σύμπλευσης και συμφωνίας στα βασικά, που είχε παίξει προηγούμενα και ο Σαμαράς, αλλά και ο Δ. Αβραμόπουλος.
«Συμφωνία τον Αύγουστο, συναίνεση και συνεννόηση»
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο Μεϊμαράκης δήλωνε:
«(...) το πρώτο εξάμηνο του 2015, καταγράφονται πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία εάν υπήρχε μια διαχείριση με σύνεση και σωφροσύνη, σήμερα δεν θα υπήρχαν. Δηλαδή, η ανάπτυξη έχει γίνει ύφεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν γίνει ελλείμματα και το τραπεζικό σύστημα λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών χρειάζεται και πάλι ανακεφαλαίωση. Μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αισιοδοξούμε εάν τελικά κλείσει η κυβέρνηση μια συμφωνία, μέσα στον Αύγουστο, και μπορέσουμε με την ψυχραιμία και τη συναίνεση που απαιτείται αυτές τις ώρες να οδηγήσουμε την οικονομία και τη χώρα προς το δρόμο της ανάπτυξης και της συνεννόησης και της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για να βρούμε αυτές τις λύσεις από κοινού»...
«Κόμμα κεντροδεξιό στο μεσαίο δρόμο»
Μιλώντας τέλος, στον ΑΝΤ1, για τα εσωκομματικά της ΝΔ επανέλαβε την «πρόσκληση» σε στελέχη, πολίτες και ψηφοφόρους που προηγούμενα είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, να επιστρέψουν:
«(...) πρέπει να γίνει ένα προσκλητήριο, σε επίπεδο νομαρχιακό ας πούμε, σε όλους τους προέδρους ΝΟΔΕ, που ήταν από το '74 μέχρι σήμερα. Και να έρθουν και όσοι έχουν φύγει, να τους ξαναγράψουμε. Να ξαναβρούμε σιγά - σιγά το χαρακτήρα μας και να μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε ως κεντροδεξιό κόμμα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, το μεσαίο δρόμο, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ώστε να μπορέσουμε πράγματι χωρίς ακρότητες, με σύνεση, με μέτρο, με σύνθεση, να ακολουθήσουμε τη λογική, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου».

Μάλιστα, στη λογική αυτής της επανασυσπείρωσης, δεν απέκλεισε να συναντηθεί, και με τον Π. Καμμένο: «Αν ζητήσει να με δει και θέλει, θα με δει...», είπε. Προοπτική που προσώρας δεν δείχνει να συζητείται στην ηγεσία των ΑΝΕΛ, αλλά ο Μεϊμαράκης πιθανά να απευθυνόταν περισσότερο στα λοιπά στελέχη και τους ψηφοφόρους τους...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget