Στις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι συμμετέχει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Στις κεντρικές εκδηλώσεις της ετήσιας Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά των Πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα (2-6 Αυγούστου) βρίσκεται αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)  μαζί με δεκάδες κινήματα ειρήνης, δημάρχους και άλλους φορείς από όλο τον κόσμο.
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, αποτελούμενη από τα κινήματα από Ινδία, Βιετνάμ, Νεπάλ, Σουηδία, ΗΠΑ και με επικεφαλής τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ Ηρακλή Τσαβδαρίδη, παίρνει μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στη μαρτυρική πόλη της Χιροσίμα φέτος, με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων άμαχου πληθυσμού, διεξάγονται θεματικές εκδηλώσεις, τραπέζια συζήτησης, εκδηλώσεις μνήμης, επισκέψεις σε τόπους που αφανίστηκαν εντελώς, καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή.
Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τους «επιζήσαντες» (Hibakusha), ηλικίας 72 έως 94 χρονών, που διηγούνται τον ξαφνικό όλεθρο και την κόλαση που βίωσαν στις 6 Αυγούστου στις 8.00 το πρωί όταν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έριχναν την ατομική βόμβα πάνω από το σημείο που είναι σήμερα γνωστό ως το «επίκεντρο» του ραδιενεργού μανιταριού που έπληξε την πόλη της Χιροσίμα και συμβολίζεται από τον κατεστραμμένο καθεδρικό ναό της πόλης.
Εκτός από το θέμα της απαίτησης για κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, φέτος η συζήτηση στην Ιαπωνία είναι έντονη γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας από τη Βουλή, που, καταστρατηγώντας το άρθρο 9 του συντάγματος το οποίο απαγορεύει αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, προσπαθεί να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ασία και τον Ειρηνικό, σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με τιςΗΠΑ κι όλα αυτά με πρόσχημα τις «ασύμμετρες απειλές» και τη «διεθνή τρομοκρατία». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ στην Ιαπωνία «φιλοξενούνται» ήδη πάνω από 110 αμερικανικές βάσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ νέο έδαφος στη χερσόνησο της Οκινάβα, για τη δημιουργία μιας ακόμη βάσης στην τοποθεσία Henoko.
Στην παρέμβασή του ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά των Πυρηνικών, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στα χιλιάδες θύματα που επιβίωσαν με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, τόνισε:
«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί οι ΗΠΑ έριξαν τις δυο αυτές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει ουσιαστικά μήνες πριν με την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στις 9 Μάη του ίδιου χρόνου. Οι ΗΠΑ ήθελαν να επιδείξουν απειλητικά τη δύναμη και την κατοχή πυρηνικών προς τους λαούς του κόσμου, πρώτα από όλα όμως προς την ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα, ήθελαν να δοκιμάσουν τις συνέπειες ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος πάνω σε πόλεις, αδιαφορώντας παγερά για τα αθώα θύματα και την πλήρη καταστροφή δυο πόλεων.
Το επιχείρημα ότι με τη μαζική και εκδικητική δολοφονία τόσων αμάχων θα πιεζόταν η Ιαπωνία να συνθηκολογήσει είναι σαθρό, γιατί δεν είχε έτσι κι αλλιώς άλλη επιλογή. Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο γιαπωνέζικο λαό και την Επιτροπή Ειρήνης της χώρας για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, όπως ακριβώς το προέβλεπε η "Έκκληση της Στοκχόλμης"  του ΠΣΕ την οποία υπέγραψαν πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι πριν από 65 χρόνια και για την οποία οι ελληνικές μετα-εμφυλιοπολεμικές αρχές το Μάρτη του 1950 συνέλαβαν ένα νεαρό αγωνιστή της ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη και τον εκτέλεσαν γιατί μάζευε υπογραφές για την Έκκληση».
Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης αφού ανέλυσε μια σειρά από εγκλήματα του ιμπεριαλισμού μετά το 1945, φτάνοντας στις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη το 1991 και στα εγκλήματα σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και Συρία, τόνισε «πως τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών δεν πραγματοποιούνται μόνο με πυρηνικά ή συμβατικά όπλα, ούτε μόνο με ανοιχτές σφαγές, επεμβάσεις, πραξικοπήματα και κατοχή. Τέτοια εγκλήματα αποτελούν και η καθημερινή καταλήστευση του πλούτου σε κάθε χώρα και η εκμετάλλευση εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων για χάρη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών μονοπωλίων, αλλά και η καταπίεση και καταστολή όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στη φτωχοποίηση και την κοινωνική περιθωριοποίηση».
Κλείνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε την υποστήριξη του ΠΣΕ στη θέση του κινήματος ειρήνης για κατάργηση όλων των πυρηνικών εργοστασίων στην Ιαπωνία ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία, όντας μαζί με τη Νότια Κορέα οι πιο στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, προσπαθεί με την ντε φάκτο κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για στρατιωτική δράση στο εξωτερικό να διεκδικήσει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας της μεγαλύτερο μερτικό από αγορές και πηγές Ενέργειας και αυξημένο ρόλο στη διεθνή σκακιέρα στο πλάι των ΗΠΑ.
Οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα κορυφώνονται στις 6 Αυγούστου το πρωί με την τελετή μνήμης στοΠάρκο Ειρήνης και ομιλίες από την κυβέρνηση, το δήμαρχο της πόλης και τον ΟΗΕ, πριν μεταβούν όλοι οι καλεσμένοι και εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης της χώρας στη δεύτερη μαρτυρική πόλη, το Ναγκασάκι, που χτυπήθηκε στις 9 Αυγούστου από τις ΗΠΑ.
Στις φετινές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα και ο Ναγκασάκι ξεχωρίζει επίσης η παρουσία τουΦερνάντο Γκονζάλες, σήμερα αντιπροέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και ενός από τους πέντε Κουβανούς Ήρωες που έμεινε φυλακισμένος για 16 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget