Παρακαλάνε να περάσει το μνημόνιο έως τις 20 Αυγούστου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμη να ξεκινήσει τη σύνταξη του νέου μνημονίου - φωτιά για το λαό, από σήμερα 5 Αυγούστου, δηλώνει η συγκυβέρνηση. Στελέχη της σε δηλώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι βασική επιδίωξή τους είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του μνημονίου το αργότερο έως τις 19 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση ύψους 24 - 25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μάλιστα, είναι τέτοια η ζέση τους για να περάσουν μια σειρά αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που θα προστεθούν σε όσα έχουν ήδη ψηφίσει μαζί με ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ, ώστε οι διαρροές κάνουν λόγο για συμφωνία μια κι έξω, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα.
«Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία στις 18 Αυγούστου», δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. «Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά «είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή». Ενώ, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πηγαίνουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία (...) Ο χρόνος δεν είναι λίγος. Η ομάδα της διαπραγμάτευσης και οι επιμέρους ομάδες δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, δεν δουλεύουν στην κατεύθυνση να έχουμε και νέα συμφωνία - ''γέφυρα'' αλλά μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Με το που θα κλείσει αυτή η συμφωνία, μπαίνει το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αδυναμία συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου αυξάνονται, με την κυβέρνηση να διερευνά τις δυνατότητες μιας μικρής παράτασης για την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Εσωκομματικές διεργασίες και εκλογές
Η Ολγα Γεροβασίλη σχετικά με τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δύο διαφορετικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα». Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι μέσα και έξω που δεν θέλουν συμφωνία. Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός ΕΕ για οικονομικούς λόγους», και έκανε λόγο για «λόμπι δραχμής», που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα». Οσον αφορά το θέμα των εκλογών, σημείωσε πως «εκλογές θα γίνουν όποτε χρειαστεί, δεν θα ασχοληθούμε σήμερα για το πότε θα γίνουν. Είναι λάθος να σχεδιάζουμε τώρα πολιτικές εξελίξεις. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το εάν θα γίνουν εκλογές, σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της επικείμενης συμφωνίας, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «μια κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η ίδια δεν πατάει» και απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης. Η ίδια ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.
Από την πλευρά της, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της, ανέφερε σε σχέση με το συνέδριό τους: «Πρέπει να είναι ένα συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού, το οποίο θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα στη νέα συνθήκη και το κόμμα θα απαντήσει συλλογικά στα ερωτήματα που προκύπτουν, τόσο με τη διακυβέρνηση της χώρας όσο και με τη βιωσιμότητα του αριστερού σχεδίου στην Ευρώπη». Ακόμα, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη περίοδο και γι' αυτό είναι στο χέρι όλων να λειτουργήσουν συλλογικά και από κοινού να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα.
Χοντρά παιχνίδια σε βάρος του λαού
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε συνέντευξή του κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μη στηρίξουν το νέο μνημόνιο. Δίνοντας ένα χρώμα ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης στην κόντρα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, «διαφήμισε» τις σχέσεις του με την καπιταλιστική Ρωσία και τη συμφωνία που υπέγραψε για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Προειδοποιώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο του παρά το γεγονός ότι αυτός δεν είναι πια υπουργός. Στην ίδια συνέντευξη ο Π. Λαφαζάνης δεν αμέλησε να επιτεθεί στην πολιτική του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς την βαθιά λαθεμένη στρατηγική και μέγα λάθος τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Επιτέθηκε δηλαδή στο ΚΚΕ γιατί δεν έβαλε πλάτη να στηρίξει τις αυταπάτες για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε ότι αντικειμενικά θα ακολουθήσει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε. Επιτέθηκε στο ΚΚΕ γιατί στο δημοψήφισμα αποκάλυψε ότι το «όχι» που καλούσε το λαό να πει η κυβέρνηση ήταν «ναι» σε νέο μνημόνιο, κάτι που επίσης επιβεβαιώθηκε. Επιτίθεται, επίσης, στο ΚΚΕ γιατί αυτό αποκαλύπτει πως το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι ψεύτικο για το λαό, γιατί τόσο με την πολιτική των μνημονίων εντός ευρώ όσο και με τη χρεοκοπία και την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής πάλι ο λαός θα την πληρώσει.
Και τα λέει αυτά για να καλύψει το ρόλο του ως «αριστερού άλλοθι» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αυτούς τους 6 μήνες. Οταν ο ίδιος μετά τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, που σε μεγάλο βαθμό προέβλεπε τους άξονες του νέου μνημονίου που ετοιμάζεται τώρα, είχε λουφάξει πίσω από την έκφραση γνώμης εντός των ...κομματικών οργάνων και η «Αριστερή Πλατφόρμα» μιλούσε απλά για «ετεροβαρή συμφωνία» και για «συμφωνία - αίνιγμα». Οταν ο ίδιος και η λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα» υιοθετούν σχεδιασμούς για τους οποίους τρίβουν τα χέρια τους τμήματα του κεφαλαίου.
Ζητά την προστασία της από τους υπουργούς...
Επιστολή, με την οποία ζητά να την προστατέψει από τις επιθέσεις που δέχεται από τους υπουργούς Δημήτρη Μάρδα και Γιάννη Πανούση, έστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η επιστολή εστάλη την 31η Ιούλη και φέρεται να είναι απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής στο διάστημα 3 έως 16 Αυγούστου προκειμένου να ξεκουραστούν οι βουλευτές.
Η πρόεδρος της Βουλής καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά, καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεών του, που στρέφονται εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, δηλώσεις που δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο Αναπληρωτή Υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική εμμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες».
Και η Κωνσταντοπούλου καταλήγει, λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε σχέση με ζητήματα σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και σεβασμού της προσωπικότητας των θεσμικών λειτουργιών, θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για την Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης με το παράδειγμά τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την Αντιπολίτευση, και συνολικά, να θωρακίζεται ο δημόσιος λόγος από φαινόμενα εκτράχυνσης, εκφυλισμού ή και απροκάλυπτου κανιβαλισμού».
  • Θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασε χτες σε συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντικείμενο ήταν η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων. Με τη χτεσινή συνεδρίαση εγκαινιάστηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Στο μεταξύ, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα ψήφισμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση και η υποστήριξη στη βουλευτή Νάντια Βαλαβάνη με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget