Εργασιακά, τράπεζες και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στην ατζέντα των επαφών κυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ

Τα Εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως και το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, σε επίπεδο υπουργών, απασχόλησαν τις σημερινές επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕΕΚΤΔΝΤ και ESM.
Αντικείμενο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων και του υπουργείου Εργασίας αποτέλεσε το χρονοδιάγραμμα περάσματος των βάρβαρων αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων.
Για άλλη μια φορά οι αποκαλούμενοι «θεσμοί» εμφανίστηκαν να απαιτούν τα μέτρα να ληφθούν τώρα και το υπουργείο να προσπαθεί να μεταθέσει τη νομοθέτηση τους εάν είναι δυνατόν έως το τέλος του 2015, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Πάντως σε ό,τι αφορά τα αντιασφαλιστικά μέτρα (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.α.) η συγκυβέρνηση φέρεται έτοιμη να τα νομοθετήσει άμεσα, με τη σύναψη του 3ου μνημονίου, εφόσον το ύψος της δόσης που πάρουν είναι αρκετά υψηλό...
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τα θέματα που συζητούνται είναι αυτά που πρόσφατα αποδέχθηκε και με νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι «θεσμοί» έχουν θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να μπουν μεγαλύτερα εμπόδια στη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύσσουν απεργία αλλά στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ που ουσιαστικά οδηγούν στην ακύρωσή της. Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι ότι για να είναι νόμιμη μια απεργία, πρέπει να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την απόφαση κήρυξή της, τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων μελών του συνδικάτου που θέλει να κάνει την κινητοποίηση. 
Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -  Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και  συζήτησαν για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μετά τη συνάντηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος για την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι συζητήσεις και για την πρόοδο που σημειώνεται, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-«γέφυρα».
Μείζον θέμα είναι το χαρτοφυλάκιο και η λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που θα αναλάβει να βρει επενδυτές για περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα 25 δισ. θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. στους δανειστές και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους σαν επενδυτικά κεφάλαια.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια και πόσα περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο και τι θα απογίνει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατές οι αντιπαραθέσεις των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση κερδοφόρων «φιλέτων» στην Ελλάδα, όπως στην Ενέργεια, στις αερομεταφορές και τον τουρισμό.
Περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε και η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 καθώς από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη διαδικασία «bail in», δηλαδή σωτηρία μιας τράπεζας με επιβάρυνση αρχικά των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια των καταθετών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως επιλεγεί η προηγούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με το συνολικό κόστος καθώς δεν έχουν αποτιμηθεί οι ζημιές από τα capital controls και οι δανειστές ζητούν νέα αποτύπωση της κατάστασης με τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τη συμφωνία της 12ης του Ιούλη, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 25 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν μεγαλύτερα ποσά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Νέα συνάντηση την Τετάρτη
Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο α' κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων». 
Συνεπώς, είναι πιθανό η «ανακεφαλαίωση των συζητήσεων» του πρώτου κύκλου των διπραγματεύσεων να δείξει το πότε θα ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα εντός του Αυγούστου, προκειμένου να «τρέξει» το 3ο μνημόνιο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget