ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Εντατικές διαβουλεύσεις για το τρίτο μνημόνιο

«Βήμα - βήμα» η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση
Στον πυρήνα των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης που θα το συνοδεύσει, περνάει η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), τα κλιμάκια των οποίων επανέρχονται άμεσα στην Αθήνα, ενδεχομένως και αύριο.
Την ίδια ώρα κι ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια εξελίσσονται και στο παρασκήνιο, χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα μεταξύ των «θεσμών» και των ελληνικών αρχών μόλις ξεκίνησαν και οστόχος είναι να ολοκληρωθούν το δεύτερο 15θήμερο του Αυγούστου. Παράλληλα, εξέφρασε την «ικανοποίηση» της Κομισιόν για το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και ακόμη ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα με τις ελληνικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα και την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μείνουμε στην προσέγγιση "βήμα - βήμα" και να μην υπερβάλουμε»,συμπληρώνοντας πως «μετά από μήνες αδιεξόδων, υπάρχει σημαντική πρόοδος». Είναι ολοφάνερο ότι στα επόμενα βήματα, η συγκυβέρνηση θα ολοκληρώσει «εκκρεμότητες» για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η απογείωση των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες.
Ενισχύσεις στο εγχώριο κεφάλαιο
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, για να υποστηρίξει την ανάπτυξηδημιουργία θέσεων εργασίας και τιςεπενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι «θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο»,λέγοντας ότι συζητήθηκε και η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη («πακέτο Γιούνκερ»).
Να σημειωθεί ότι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, στο οποίο προσβλέπουν και τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, υπογράφηκε χτες στις Βρυξέλλες συμφωνία από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο, Γ. Κατάινεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Β. Χόγιερ.
Σε αναζήτηση «επενδυτών»
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση της συγκυβέρνησης για προσέλκυση ξένων μονοπωλίων και «επενδυτών», ενόψει και της κλιμάκωσης του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με εκπροσώπους της κινεζικής κοινοπραξίας «Fosun Group», η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και για το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Με το βλέμμα στραμμένο στις «κεφαλαιακές ανάγκες»
Οι νέες ανάγκες, που σίγουρα θα προκύψουν, για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, υποκρύπτονται πίσω από τις σχετικές συζητήσεις αλλά και τον κουρνιαχτό που επιχειρεί να σηκώσει και η συγκυβέρνηση, σχετικά με την υποτιθέμενη «προστασία» της πρώτης κατοικίας λαϊκών νοικοκυριών από πλειστηριασμούς.
Με δεδομένο το ανύπαρκτο πλαίσιο προστασίας, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, άφησε τη διαχείριση του ζητήματος στη... διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χτες. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε το ...«θεσμικό κενό», παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ΕΕΤ περί «παγώματος» των πλειστηριασμών μέχρι να νομοθετηθεί εκ νέου η προστασία της πρώτης κατοικίας».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΕΤ, Λούκα Κατσέλη, επανέλαβε τη δήλωση των τραπεζών ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα εφαρμόζεται το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο, που ίσχυε έως το τέλος του 2014.
Την ίδια ώρα, οι τραπεζίτες διαμηνύουν πως η δραστική μείωση στις αντικειμενικές τιμές θα τους δημιουργούσε και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι υποθήκες που έχουν εγγράψει για τα στεγαστικά δάνεια, βασίζονται στις πολύ υψηλές αντικειμενικές τιμές της δεκαετίας του 2000, οι οποίες ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις σημερινές εμπορικές τιμές. Σε αυτό το πλαίσιο, η ριζική, προς τα κάτω, αναθεώρησή τους, θα μείωνε και την αξία των υποθηκών, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.
Είναι φανερό ότι το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο θα υποστηριχτεί και από τη νέα δανειακή σύμβαση, θα προβλέπει και τη μαζική μεταφορά «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων σ' ένα νέο οργανισμό, που θ' αναλάβει τη διαχείρισή τους, σε μια εξέλιξη που διευκολύνει τους σχεδιασμούς των τραπεζών.
Η ΕΚΤ

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατ. ευρώ προχώρησε στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο όριο ρευστότητας μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA) διαμορφώθηκε στα 90,4 δισ. ευρώ.Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητη την αξία των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, επί των οποίων τους χορηγείται η ρευστότητα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget