ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Στην τελική ευθεία για το τρίτο στη σειρά μνημόνιο

Καμία επανάπαυση απέναντι στα αντιλαϊκά παζάρια
 για την τελική διαμόρφωση του νέου μνημονίου.
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο!
Μπόλικο κουρνιαχτό περί «κρίσιμης διαπραγμάτευσης» κ.ο.κ., σηκώνει ξανά τις τελευταίες μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είτε με απροκάλυπτα ψέματα είτε με μισές αλήθειες και άλλες δήθεν «δημιουργικές ασάφειες», όταν στην πραγματικότητα βαδίζει ολοταχώς στο δρόμο για την τελική διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά μνημονίου και βέβαια της νέας δανειακής σύμβασης, που είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας».
Από την 20ή Φλεβάρη στο τρίτο μνημόνιο
Τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή αποτελούν μόλις ένα βήμα σε αυτόν τον αντιλαϊκό κατήφορο της συγκυβέρνησης, ο οποίος είχε ως ενδιάμεσους χαρακτηριστικούς σταθμούς τησυμφωνία στο Γιούρογκρουπ (20/2), την αποστολή των κυβερνητικών προτάσεων στους «θεσμούς» της τρόικας πριν το δημοψήφισμα (των περιβόητων «47 σελίδων»), τον ακόμα πιο βάρβαρο και αναλυτικό κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης που συνόδευσε το αίτημά της για το νέο 3ετές δάνειο από τον ESM (τον οποίο μάλιστα πέρασε και από τη Βουλή στις 10 Ιούλη) και φυσικά την ίδια την αντιλαϊκή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιούλη, η οποία περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση να «ενισχυθούν σε σημαντικό βαθμό» τα αντιλαϊκά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.
Η διαδρομή αυτή επισφραγίζεται σήμερα με την επάνοδο των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, μετά βέβαια από το «πράσινο φως» που δόθηκε με την προώθηση των... προκαταβολικών «προαπαιτούμενων», με τις μαζικές αυξήσεις του ΦΠΑ στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης, τις οριζόντιες μειώσεις όλων των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών και τις πρώτες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Τα χειρότερα είναι μπροστά
Αποκαλύπτεται πλέον το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο (2015 - 2018) θα έχει έκταση εκατοντάδων σελίδων. Σε αυτό θα καταγράφονται αναλυτικά και μάλιστα βήμα - βήμα, τα εκάστοτε προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις των δόσεων από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).
Η διαπραγμάτευση, που ξεκινά στην Αθήνα, θα διενεργείται σε δύο επίπεδα:
1. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη του μνημονίου (Memorandum of Understanding), στο οποίο οι 15 σελίδες τής κατ' αρχήν συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να φτάσουν στις 200 σελίδες, με σαφή αντιλαϊκά χρονοδιαγράμματα, και προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) για τις επόμενες εκταμιεύσεις.
2. Παράλληλα, θα τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, σημαντικό τμήμα της οποίας αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζικών Ομίλων και αν το συγκεκριμένο τμήμα του δανείου θα χρεωθεί στις τράπεζες ή το κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση και οι «δανειστές» έχουν απόλυτα ταυτιστεί σε «προτάσεις» όπως:
-- Σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους τους ασφαλισμένους με ορίζοντα το 2022.
-- Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
-- Μείωση συντάξεων με στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.
-- Παραπέρα συμπίεση των μισθολογίων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
-- Φόρος 26% (από 13% σήμερα) στους φτωχούς αγρότες και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Αντίστοιχοι φόροι στις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στο πετρέλαιο.
-- Μείωση στο 50% για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
-- Κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά της κρατικής περιουσίας στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ως «ασπίδα» των δανειστών για τις μελλοντικές αποπληρωμές του κρατικού χρέους, που η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξυπηρετεί στο «ακέραιο και εγκαίρως».
Με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης.
Ευρωζώνη - ΔΝΤ: Κόντρες για τη διαχείριση του χρέους
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την ελληνικό κράτος προαναγέλλονται «δύσκολες» και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια «συγκεκριμένη δέσμευση των Ευρωπαίων» για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους.
«Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Τζ. Ράις, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος». Παράλληλα, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να μη μεταβεί σε αυτή τη φάση στην Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, λέγοντας ότι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί. «Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν, έβαλε στο τραπέζι την πρόταση για «αυτόματη επιμήκυνση των ωριμάνσεων όσων χωρών βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM». Ενδεικτικό της αντιπαλότητας που αναπτύσσεται αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος συνέδεσε την πρόταση της επιμήκυνσης με την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, δηλαδή με τη μείωση των κεφαλαίων που θα αποδοθούν μέσω της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, ο Γ. Βάιντμαν, σημείωσε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι, τόνισε ότι η ΕΚΤ δε θα έχει κεντρικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα.
Η ατζέντα της αντιλαϊκής αξιολόγησης
Στην ατζέντα της αντιλαϊκής αξιολόγησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που ξεκινά στην Αθήνα, θα βρεθούν και τα παρακάτω ζητήματα:
-- Τα στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ο εντοπισμός του δημοσιονομικού κενού (που μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί), τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο κ.ά. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους μέχρι το τέλος του 2015, φτάνουν σε 14,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά για τα έντοκα γραμμάτια.
-- Στο υπουργείο Εργασίας, θα βρεθούν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, με αιχμή την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
-- Νευραλγικό ζήτημα αποτελεί και αυτό των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν για τις τράπεζες, με φόντο την απογείωση των «κόκκινων» δανείων και τους κεφαλαιακούς ελέγχους.
-- Οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια, το καθεστώς των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις και οι αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο.

Τέλος, στα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να προστεθεί και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέσω του οποίου θα διοχετευθούν τα δάνεια που θα χορηγηθούν από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget