ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Συνέχεια του κράτους» για αναβάθμιση ντόπιων μονοπωλίων

Στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΣΕΠ
η προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της ελληνικής
αστικής τάξης στα Βαλκάνια
Συνεδρίασε χτες το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με αντικείμενο τις κινήσεις της κυβέρνησης προς ενίσχυση της παρουσίας του εγχώριου κεφαλαίου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων.
Η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο του πρόσφατου ταξιδιού του Ν. Κοτζιά σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, της όξυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας με βασικό αντικείμενο το ποιος θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο, καθώς και των δηλώσεων του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών από την Πρίστινα, οι οποίες ανοίγουν δρόμο σε ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσόβου, καταπώς θέλουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Στη χτεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, όπως και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που επίσης προσκλήθηκαν. Το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο ΕΣΕΠ, καθώς ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται να κάνουν τον «κολαούζο» της εκάστοτε κυβέρνησης (κάτι που βέβαια τα αστικά κόμματα της... «συνέχεια του κράτους» δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν), ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Οπως δήλωσε αργότερα ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για «τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έκανα στο ταξίδι μου σε επτά από τις οκτώ βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια και η πολιτική μας, όπως εξήγησα, έχει δύο στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι να υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με κάθε χώρα και την πορεία της προς της ΕΕ. Το δεύτερο είναι να ξαναβρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο, να ξαναφτιαχτεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, εξέλιξη που θα διευκολύνει και την μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την ΕΕ».
«Συνεχίζουμε την πολιτική των προηγούμενων και για το Κόσσοβο...»
Οπως αναμενόταν, ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν και οι ενέργειες του Ν. Κοτζιά κατά την επίσκεψή του στοΚόσσοβο (σ.σ. το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας). Θυμίζουμε ότι στην επίσκεψή του στην Πρίστινα, είχε δηλώσει ότι «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς», ενώ στην ίδια βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα.Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, αντιδρώντας στα παραπάνω, ηΣερβία απέστειλε αίτημα για «διευκρινίσεις» στο ελληνικό ΥΠΕΞ...
Απαντώντας στην κριτική για τις εν λόγω ενέργειές του, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να καλυφτεί λέγοντας ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι προηγούμενοι, στη γνωστή λογική «συνέχειας του κράτους» από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς».
«Κατά τη συζήτηση» ανέφερε, «έγινε σε όλους φανερό ότι συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα, συμφωνία που δεν είναι δηλαδή - όπως κακώς ειπώθηκε - δική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη '10 μέχρι '13 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ' αυτά τα κράτη με την ΕΕ».
Ισως εξ αυτού, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Α. Λοβέρδος δήλωσε για το Κόσσοβο ότι «ο υπουργός έδωσε εξηγήσεις πολύ πειστικές. Υπήρξαν διευκρινίσεις γιαευρύτερα θέματα στρατηγικής για τα οποία ενδεχομένως να επείγετο η συγκεκριμένη δήλωση από την Πρίστινα. Οι εξηγήσεις ήταν επαρκείς»... Ο Λοβέρδος εκτίμησε επίσης ότι «οι προϋποθέσεις άσκησης εξωτερικής πολιτικής μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εμφανίζουν στοιχεία καλύτερα, διότι ανασχηματίστηκαν δύο υπουργοί, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Λαφαζάνης, οι οποίοι δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στην ευρωπαϊκή και γενικότερη εξωτερική πολιτική της χώρας».

Ο δε εκπρόσωπος της ΝΔΓ. Κουμουτσάκος, τόνισε από την πλευρά του για το Κόσσοβο «ότι η λειτουργική διεύρυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μας (...) δεν αλλοιώνει την σταθερά εξόχως προσεκτική μας στάση στο ζήτημα της de jure αναγνώρισής του». Παραπέρα σημείωσε ότι «τα μηνύματα που εκπέμπονται τον τελευταίο καιρό από τα Τίρανα είναι αντιπαραγωγικά, επιδρώντας σε όλο το φάσμα των σχέσεων με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή τους πορεία»...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget