ΙΟΒΕ: Ύφεση έως 2,5% το 2015

Ύφεση 2% έως 2,5% για το τρέχον έτος προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και ζητά συνεννόηση από τις «κύριες πολιτικές» στην στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με «εθνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης».
Το ΙΟΒΕ με την τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία αναθεωρεί προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 1% το 2015 και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τραπεζική αργία και τον έλεγχο κεφαλαίων σημειώνοντας ότι «οι περιορισμοί αυτοί, μαζί με την ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που έχει υπάρξει, θα τείνουν να υποβιβάσουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Τα εισοδήματα και η απασχόληση θα μειώνονται κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδύσεις είναι φυσιολογικό ότι θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη».
Για τη συμφωνία που οδηγεί σε διαπραγμάτευση για νέο μνημόνιο κάνει λόγο για θετικά σημεία αλλά και για σημεία «που επιδέχονται κριτικής, όπως η αύξηση της φορολογίας που θα λειτουργήσει υφεσιακά» υπονοώντας ειδικά την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 26% στο 28%.
Εμφανίζει σαν αντιστάθμισμα την «επείγουσα και έμπρακτη στροφή προς προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο το διπλασιασμό του ποσοστού τους επί του εθνικού προϊόντος το συντομότερο» με το μοίρασμα στους επιχειρηματικούς ομίλους του των δισ. Ευρώ του πακέτου Γιούνκερ, με την «απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών και χειρισμό των προβληματικών δανείων, με την «προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, μέσω και κατάλληλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στις αγορές και τη δημόσια διοίκηση» και με τη «λειτουργία του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που προβλέπεται στο σχέδιο συμφωνίας, προς κατεύθυνση αναπτυξιακή με τρόπο που να προσελκύει πρόσθετα νέα κεφάλαια».
Συνεπώς το ΙΟΒΕ ζητά υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο αλλά και συνεννόηση «ανάμεσα στις κύριες πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους,σε ένα ελάχιστο εθνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget