Συζήτηση της πρώτης ΠΝΠ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Βουλή - Ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου (VIDEO)

Ξεκίνησε στις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Υπενθυμίζεται ότι με την  ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αρ. Φύλλου 35) στις 27 Μάρτη, και φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επέρχονται αλλαγές στη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.
Η νέα διάταξη προβλέπει την ένταξη οφειλών που προέρχονται από διάφορες φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με το ποινολόγιο της Εφορίας, καθώς και οφειλών από παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα.

Επίσης, προβλέπεται η κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με 30 εκατ. ευρώ («έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου»), μέσω της υπό εκκαθάριση «κακής» ΑΤΕ, και κατά παρέκκλιση των κανονισμών και των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα. Να σημειωθεί ότι η ΕΒΖ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις τής εταιρείας στο τέλος του 2014 έφθασαν τα 271 εκατομμύρια ευρώ (από 203 εκατ. στο τέλος του 2013), ενώ οι οφειλές προς τις τράπεζες («Πειραιώς») αγγίζουν τα 143 εκατ. ευρώ.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καραμπινάτη μεθόδευση» για να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους που προβλέπει η ΠΝΠ, οι μεγαλοοφειλέτες. «Ποιο ήταν το έκτακτο γεγονός που έπρεπε να αντιμετωπίσετε», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Δεν γνωρίζω εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, συνταξιούχους που να έχουν κάνει φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε συγκεκριμένα ποσά και ονόματα για το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι.
Ζήτησε από την κυβέρνηση ποσά, διευθύνσεις και ονόματα όπως είπε χαρακτηριστικά, για το ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την ΠΝΠ.
Σε ό,τι αφορά την ΕΒΖ, υπογράμμισε ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, ανάμεσά της και η βιομηχανία ζάχαρης, ήταν συνειδητή επιλογή της αστικής τάξης, γιατί έτσι εξυπηρετούνταν τα συμφέροντά της, και αυτό η κυβέρνηση δεν το αλλάζει. «Προσαρμόζεστε στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύουν οι καταγγελίες ότι τα 30 εκατομμύρια θα παρθούν από τον εκκαθαριστή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, αφού όπως είπε η διάταξη είναι αποσπασματική και δεν αλλάζει τίποτα στην ΕΒΖ.
Νάντια Βαλαβάνη: Ανάσα για την οικονομία οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές
Η Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στην τοποθέτησή της προσπάθησε να εμφανίσει την ΠΝΠ και τις τεράστιες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών, ως «ανάσα» για την οικονομία της χώρας. Ανέφερε ότι η ρύθμιση αφορά 6.500 οφειλέτες, ανάμεσα στους οποίους είναι 4.000 επιχειρήσεις, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες επιχειρήσεις πρόκειται, αν και ρωτήθηκε από όλους τους βουλευτές. «Όταν ψηφίσαμε τον νόμο 4321, είχα δηλώσει δημόσια ότι στόχος αυτού που φέρναμε στη Βουλή ήταν η ελάφρυνση από τα χρέη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που έμεναν αιχμάλωτοι για χρέη ως 2.000 ευρώ. Και δεύτερον να μπορέσει να εισπραχθεί επιτέλους ένα ποσό», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «όσο μεγαλύτερο είναι τόσο το καλύτερο, όσοι περισσότεροι ενταχθούν στη ρύθμιση τόσο το καλύτερο».
Όπως σημείωσε, η βασική διαφορά με τους προηγούμενους νόμους είναι ότι προηγούμενα προβλεπόταν ότι για να γίνει ρύθμιση των προστίμων θα έπρεπε πρώτα οι οφειλέτες να έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τη βασική, κύρια οφειλή, ενώ τώρα προβλέπεται ρύθμιση και της κύριας οφειλής.
Τέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «όσοι δεν μπουν στη ρύθμιση, και όχι όσοι μπουν στη ρύθμιση, θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ΣΔΟΕ και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς», καλύπτοντας και με αυτόν τον τρόπο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Αποδεχόμενος την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας ο Κώστας Λαπαβίτσας,ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αποκαλυπτικός κάνοντας λόγο για ισχυρή βιομηχανική πολιτική που χρειάζεται η χώρα, για να υπάρξουν γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Μάλιστα όπως ανέφερε δεν είναι δυνατόν το κράτος «να δυσκολεύει τη χρηματοδότηση παραγωγικών μονάδων που κινδυνεύουν να κλείσουν».
Όπως είπε, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την ΕΒΖ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υποστήριξε ότι έχει νομοθετικό παρελθόν, ενώ παραδέχτηκε ότι διευκολύνει τους μεγάλους οφειλέτες. «Δίνει κίνητρα και παρότρυνση στους μεγάλους οφειλέτες να φανούν συνεπέστεροι στις φορολογικές οφειλές τους» ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο Σωτήρης Χατζηδάκης, ειδικός εισηγητής της ΝΔ,  κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατικές κινήσεις και προχειρότητα, και εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής για την ΕΒΖ. Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, υποστήριξε ότι δίνεται άφεση αμαρτιών στους συστηματικά ασυνεπείς, λέγοντας ότι για πρώτη φορά προστατεύονται οφειλέτες με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ οφειλές. «Εμείς αυτούς που χρωστούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ δεν τους είχαμε εντάξει στη δική μας ρύθμιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Γαλέος, ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να κάνει εποικοδομητική κριτική, υποστήριξε ωστόσο για τους οφείλοντες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ότι θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.
Στην κατεύθυνση της συγκάλυψης του συστήματος τόσο ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, ειδικός αγορητής του «Ποταμιού», όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, κινήθηκαν στο πλαίσιο της «αδιαφάνειας» και της «διαπλοκής», αποκρύπτοντας τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας στον καπιταλισμό.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget