ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ Χάραξαν πεδία για τις «μπίζνες» των επιχειρηματικών τους ομίλων

Στην πρώτη γραμμή η «αντιμετώπιση του τζιχαντισμού», που αξιοποιείται για τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή...
Τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτουπραγματοποιήθηκε χτες στηΛευκωσία. Τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους προέδρους Ν. Αναστασιάδη και Α. Φ. Αλ Σίσι,έφερε στο ίδιο τραπέζι η ανάγκη προώθησης ζητημάτων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών και άπτονται της συνεργασίας για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι μεταφορές κ.ά.
«Παρών» σε επικίνδυνους σχεδιασμούς με όχημα την «αντιμετώπιση του τζιχαντισμού»
Για οικοδόμηση όρων και προϋποθέσεων για ευρύτερη και πολύπλευρη συνεργασία με διάρκεια και βάθος, έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας μετά από το πέρας της τριμερούς. Οπως είπε, στο πλαίσιο των συνομιλιών «εμμείναμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», προσδιορίζοντας καταρχήν τον τομέα της ασφάλειας.
Επ' αυτού, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές», χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητική την επιδεινούμενη κατάσταση σε Λιβύη, Δυτική Αφρική, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό και την«εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού». «Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μας, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή αποσταθεροποίησης (...) συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτήν τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Για να (...) προωθήσουμε σε διεθνές επίπεδο, τις κοινές και τις ξεχωριστές μας ανησυχίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή, για τη διαχείριση διεθνών προκλήσεων όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», δήλωσε, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση της συνεργασίας και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Στο επίκεντρο οι προσπάθειες γεωστρατηγικής αναβάθμισης
Παραπέρα, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «στην οικονομία και το εμπόριο με τη σύγκλιση συναντήσεων των τεχνικών μας ομάδων». «Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού», δήλωσε.
Ομολογώντας την επιδίωξη για γεωστρατηγική αναβάθμιση που χαρακτηρίζει τις αστικές τάξεις των τριών κρατών, ανέφερε: «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οιευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (...) συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κάλεσμα προς τις αστικές τάξεις άλλων κρατών να πάρουν μέρος σε μια προσπάθεια απ' το αποτέλεσμα της οποίας θα έχουν να κερδίσουν, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας αυτές δε θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας, αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας».
Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε τη στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών και σχολίασε την εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «η επικράτησή του αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τη συνέχεια της οποίας παρακολουθούμε με προσοχή, με την ελπίδα ότι θα συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού...».
Προτροπές για επεμβάσεις...
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι στη βάση της προηγούμενης Τριμερούς Συνάντησης στο Κάιρο, το Νοέμβρη του 2014 (με τη συμμετοχή εκεί του τότε πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά), εξετάστηκαν τρόποι «περαιτέρω εμβάθυνσης της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας», αλλά και αναπτύχθηκαν ιδέες «για διεύρυνσή της σε νέα πεδία».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των τριών κρατών, με γνώμονα πάντα το κέρδος των επιχειρηματικών τους ομίλων, αποτελεί την εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, όταν οι ανταγωνισμοί, που φουντώνουν και στους οποίους σπεύδουν να δηλώσουν «παρών», προμηνύουν «θύελλες» για τους λαούς. Εμφάνισε εξάλλου την τριμερή και ως βήμα στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.
Με το βλέμμα στραμμένο ακριβώς σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς, ο Ν. Αναστασιάδης, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις ανησυχίες της τουρκικής αστικής τάξης που δε βλέπει με καλό μάτι την κολεγιά, υποστήριξε ότι «η συνεργασία των τριών κρατών δε στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. Αντιθέτως, αποτελεί πρότυπο για ανάλογες συνεργασίες με το σύνολο των κρατών της περιοχής».
Μιλώντας για την ενεργειακή συνεργασία, υποστήριξε ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο Ν. Αναστασιάδης προέτρεψε τέλος «όλα τα κράτη» για «ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής» των «εξτρεμιστικών ομάδων» και πρόσθεσε: «Καταγράψαμε και τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των Αραβικών Κρατών (...) σχετικά με το σχηματισμό μιας Αραβικής Δύναμης Ταχείας Δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών».
Ιδιαίτερα για την κατάσταση σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη, υποστήριξε ότι «καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα όποια εθνικά σύνορα».
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Φ. Αλ Σίσι, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας «προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης».
Το γενικό πλαίσιο της «Διακήρυξης της Λευκωσίας»
Η «Διακήρυξη της Λευκωσίας», που καταλήχτηκε χτες, θέτει σαν πρότυπο αυτή του Καΐρου του Νοέμβρη του 2014. Προτρέπει τα κράτη σε «ενεργό και ουσιαστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και σε «συνεργασία για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων».
Αναφέρεται στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη σημασία που έχει ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Αποτυπώνει τη συμφωνία για διερεύνηση της δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών,«με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος», αλλά και για να «επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην περιοχή μας».
Αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδεται στον τουρισμό και τη ναυτιλιακή βιομηχανία σαν«ζωτικής σημασίας συνιστώσες της οικονομίας». Ακόμα, τη συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά έργα, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, στην ανάπτυξη τουριστικών «πακέτων», στην προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και για την έναρξη συνεργασίας στο πεδίο της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget