ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων στα σκαριά

Μειώσεις συντάξεων, μαζικές ανατιμήσεις ΦΠΑ, αυξήσεις ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κ.ά. για το «κλείσιμο» της συμφωνίας με τους «θεσμούς» της τρόικας. Για το λαό, πρέπει να σημάνει συναγερμός
Στο μονόδρομο των μονοπωλίων συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), ενώ «προ των πυλών» εμφανίζονται τα βίαια αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»: «Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Γιούρογκρουπ θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται». Αυτό είναι το «σινιάλο» της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που εξέπεμψε, χτες, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της μόνο λίγες μέρες προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων...
Για το λαό, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπέμπει από χτες προς κάθε κατεύθυνση ισχυρά μηνύματα άμεσης σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με την επιβολή νέων μέτρων, όπως μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, παραπέρα μείωση των συντάξεων, αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης κ.ά., τα οποία αποτελούν τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.
Αντιλαϊκό «άλλοθι» στη συγκυβέρνηση
Ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης, δίνοντας άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε ότι «τα οικονομικά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση», στην πραγματικότητα εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα της χώρας με εκτεταμένη χρεοκοπία προκειμένου να υποκύψουν και να αποδεχτούν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία. «Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσεις πάνω σε ένα νέο πακέτο διάσωσης», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, «αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι ο χρόνος τελειώνει» και ακόμη ότι «αποφάσισε να ασχοληθεί προσωπικά και να πάρει πάνω του την ευθύνη των διαπραγματεύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη κοντύτερα έρχεται η προοπτική του τρίτου μνημονίου, με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης να «προειδοποιεί» πως το τρίτο πακέτο «χρηματοπιστωτικής στήριξης» θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Μάη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε η συμφωνία να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια. Να σημειωθεί ότι το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή, μετά και την τετράμηνη παράταση που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λήγει στο τέλος Ιούνη.
Συνοψίζοντας σημείωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, εάν η Ελλάδα δεν προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις σε δύο ή τρία καίρια ζητήματα», αναφέροντας τοΑσφαλιστικό και την «αγορά εργασίας».
Σε διαδικασία «σύγκλισης»
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, μέσω «κύκλων» της, απάντησε λέγοντας ότι παραμένει στις «κόκκινες γραμμές», που βέβαια μέρα με τη μέρα ολοένα και ξεθωριάζουν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητάει τη σύγκλησηέκτακτης συνεδρίασης (μέσω τηλεδιάσκεψης) των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πριν από την τακτική συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 11 Μάη. Στόχος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι να αυξηθούν τα «σημεία σύγκλισης»μεταξύ των δύο πλευρών και να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας...
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, που προετοιμάζει τα Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), με την παρουσία του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Χουλιαράκη. Στη συνεδρίαση δεν έγινε παρουσίαση της κυβερνητικής λίστας με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, καθώς αυτή βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και «συμπλήρωσης».
Συμπληρώνονται οι λίστες
Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε στην Αθήνα η «διαπραγματευτική ομάδα» της συγκυβέρνησης, με ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να συζητηθούν, σήμερα, Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι στην ατζέντα και της σημερινής συνεδρίασης του «Brussels Group», στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε χτες πως οι «θεσμοί» (Ευρωζώνη, ΔΝΤ) «δεν μας έχουν πει καθαρά ότι θέλουν την εφαρμογή του email Χαρδούβελη», δηλαδή το κλείσιμο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης κατά τους σχεδιασμούς και με βάση τα παζάρια της προκατόχου συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες:
  • Εργασιακά: Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα αποτελέσει τη νέα θέση της συγκυβέρνησης. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν τους «θεσμούς» ότι «δε θα βγάλουν από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς».
  • ΦΠΑ: Στα σκαριά είναι η διαμόρφωση του «ενιαίου συντελεστή», σε μια εξέλιξη που θα απογειώσει τη φοροληστεία στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. «Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση», είναι το μήνυμα που αποστέλλει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τρόικα.
  • Συντάξεις: Πρώτο βήμα αποτελούν οι παραπέρα περικοπές στα επικουρικά ταμεία. Μάλιστα, ως «παράδειγμα» υψηλών επικουρικών συντάξεων αναφέρονται ποσά της τάξης των300 ευρώ το μήνα.
  • Ασφαλιστικό: Προβλέπονται σαρωτικές παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλικιακών ορίων. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», «με εξαίρεση μόνο για 2 - 3 πολύ δύσκολα επαγγέλματα»...
  • «Aναστέλλεται» η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους μικροσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
  • Δρομολογούνται «αλλαγές» σε ό,τι αφορά και τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης για την όποια προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Απ' ό,τι φαίνεται, επανέρχεται το σχέδιο «προστασίας» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: «Κλειδωμένο μέτρο» είναι και η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών υποδομών, όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ και των σιδηροδρόμων. Μάλιστα, η συγκυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να εκχωρήσει σε στρατηγικούς επενδυτές τα πλειοψηφικά πακέτα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιρειών.
Επίσης, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι η συγκυβέρνηση θα προωθήσει και τα παρακάτω:
  • Ενα νέο σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Χαρτογράφηση - καταγραφή δημόσιας περιουσίαςκαθώς επίσης και τη δημιουργία μιας «αναπτυξιακής τράπεζας» που θα έχει ως βασικό σκοπό την «αξιοποίηση» της κρατικής περιουσίας.
  • Επανασύσταση οικονομικής επιθεώρησης, της υπηρεσίας που ήταν αρμόδια να ελέγχει υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και άλλων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και η οποία συγχωνεύθηκε με άλλη υπηρεσία.
Εξετάζεται να ισχύσει το «κώλυμα εντοπιότητας», ώστε σε κάθε ΔΟΥ να μην τοποθετείται διευθυντής που να κατάγεται από την περιοχή την οποία είναι αρμόδιος να ελέγχει φορολογικά.
Κυβερνητικές πηγές, ως άμεσο «χρηματοδοτικό αντάλλαγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, προσδιορίζουν την αύξηση του πλαφόν που ισχύει στα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμος κρατικός δανεισμός).
Ο Γ. Βαρουφάκης
Προπηλακισμούς δέχτηκε προχτές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε ταβέρνα στην περιοχή των Εξαρχείων. Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕεπισημαίνει: «Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget