ΕΕ - Ιράν - Συρία: Πιέσεις Μογκερίνι στο Ιράν κατά του Άσαντ...

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια,Φεντερίκα Μογκερίνι, προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης σε ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο τις «εκκλήσεις» της στο Ιράν, προκειμένου αυτό να ασκήσει, όπως είπε, «πιέσεις» στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρουΜπασάρ Άσαντ, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για απομάκρυνσή του από την εξουσία, και να επιτρέψει την «ομαλή μετάβαση» αλλαγής στη Συρία...
Η Μογκερίνι άσκησε αυτές τις πιέσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, πριν την συνάντησή της με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην κατοικία του Ιρανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο διεθνών διαβουλεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Μία πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για έναν διαφορετικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή....» είπε η Μογκερίνι, προσθέτοντας πως γνωρίζει «καλά τις ανησυχίες ορισμένων αραβικών χωρών για την εντεινόμενη επιρροή του Ιράν σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη και ο Λίβανος». «Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που βρίσκεται τώρα στον πέμπτο χρόνο, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλες τις πλευρές με επιρροή. Το Ιράν είναι στενός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, και γι' αυτό θα ήταν αφελές να φανταστεί κανείς πως μία χώρα όπως το Ιράν, θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τον χάρτη» είπε η Μογκερίνι, καλώντας την Τεχεράνη «να παίξει έναν μείζονα αλλά θετικό ρόλο, για να πειστεί το καθεστώς (της Συρίας) να λάβει μέρος σε μια (πολιτική) μετάβαση από τους ίδιους τους Σύρους». Η ίδια σημείωσε πως οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν «πλήρως» τις νέες προσπάθειες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, του Στάφαν ντε Μιστούρα, προκειμένου να ξεκινήσει εντός του Μάη νέες διαβουλεύσεις με όλους τους πρωταγωνιστές της συριακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν, παρά τις αρχικές «ενστάσεις» δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών χωρών.
Η Μογκερίνι πρόκειται να συναντηθεί εντός τρέχοντος 24ώρου και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget