Συμφωνία και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ζητά το Γραφείο της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του Κράτους

Την άμεση επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές ζητά εμμέσως πλην σαφώς το Γραφείο της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του Κράτους.
Στην τριμηνιαία έκθεσή του Γενάρης - Μάρτης 2015 κάνει λόγο για αβεβαιότητες, εκκρεμότητες, αμφιταλαντεύσεις και για κίνδυνο ύφεσης. Εκτιμά πως δεν φτάνει μόνο μια συμφωνία με τους θεσμούς που είναι δυνατή, αλλά -όπως σημειώνει- πρέπει να γίνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, δηλαδή νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρει πως ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά. Σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 την επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά.
Το Γραφείο καταγράφει ύφεση 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 και προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Από τα στοιχεία που έδωσε προκύπτει ότι από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε το Δεκέμβρη του 2014 κατά 160,3 εκατομμύρια ευρώ και τον Απρίλη του 2015 κατά 134 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 3,47 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget