Δεδομένες οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις, συνεχίζονται τα παζάρια

Την ίδια ώρα που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα χαρακτήρας των παζαριών «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, τα επιτελεία της Ευρωζώνης, καθώς και η πλευρά του ΔΝΤ προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) τη Δευτέρα.
Αποκαλυπτικές ως προς τους στόχους της διαπραγμάτευσης που επιχειρεί η συγκυβέρνηση είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» σημείωσε: «ΟΑλέξης Τσίπρας έκανε ένα θεμελιώδες βήμα: Αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ομως, έχει ένα πρόβλημα, πρέπει να εξηγήσει πως ορισμένες από τις υποσχέσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές δεν θα τηρηθούν», προσθέτοντας ακόμη ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι επιτυχημένο. Το γερμανικό Κοινοβούλιο το ψήφισε και η τρόικα θα συνεχίσει την αξιολόγηση», είναι το μήνυμα που απέστειλε από την πλευρά της, χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, στο πλαίσιο συνάντησής τους στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, επανήλθε στην επικαιρότητα και ο χαρακτηρισμός «τρόικα», χωρίς βέβαια αυτό να αλλοιώνει την ουσία των αντιλαϊκών διεργασιών. Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα. Σε μια διαφορετική προσέγγιση, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, επανέλαβε ότι το χρηματοδοτικό πακέτο, μετά τον Ιούνη, θα κυμανθεί από 30 μέχρι 50 δισ. ευρώ.
«Διαμεσολάβηση» από την Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Europolitics», η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιοεπιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και το Γιούρογκρουπ, προτείνοντας μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει ένα «λιγότερο φιλόδοξο στόχο σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και δυνατότητα μικρότερης αύξησης του ΦΠΑ».
«Η λύση δεν είναι ούτε αυτή που προτείνει το ΕΛΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει η αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας και αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις, M. Ροντρίγκεζ. Η ίδια τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του συστήματος συλλογής φόρων, σε συμφωνία με τις προτάσεις Αλ. Τσίπρα, και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα«αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα συλλογής φόρων με τη χρήση όλων των διαθέσιμων φορολογικών εργαλείων» και όχι μόνο μέσω του ΦΠΑ. «Δεν αποκλείουμε μια αύξηση των φόρων, αλλά χωρίς να εστιάζουμε στο σημείο αυτό», σημειώνει.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών υποστήριξε μια μείωση σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στον αρχικό στόχο του προγράμματος και το ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ που ζητά η Ελλάδα, δηλαδή περί το 3% του ΑΕΠ. Είναι φανερό ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές ως προς το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και την «επόμενη μέρα»...
Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ανέφερε ότι «κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις είναι να μη χαθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε», δηλαδή να μην υπάρξει οπισθοχώρηση από τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «μνημονιακής» περιόδου. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις μήνες για την εφαρμογή της και για «να τοποθετήσουν μαζί»με τους εταίρους στην Ευρωζώνη τα συμφωνηθέντα για τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί και για τις «πρακτικές της ανάπτυξης».
Ο δε επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του προγράμματος «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής δεν πρόκειται να είναι επαρκής προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου συζητούνται τα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστεί και σήμερα.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οΓ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για τηνπλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα εργαλεία, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας»...
Προετοιμασίες για το Γιούρογκρουπ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την εξειδίκευση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εξετάστηκαν στοΚυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε χτες υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
O Γ. Βαρουφάκης
«Το πρώτο βήμα που απαιτείται αφορά στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, με τη στήριξη των υφιστάμενων θεσμών και με πυλώνα ανάπτυξης τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την περίπτωση που δεν εκταμιευθεί η δόση από τα δάνεια των «επίσημων θεσμών». Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,13 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,97%, από 2,75% στην προηγούμενη έκδοση του Φλεβάρη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget