ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Δράση για τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων στην κυβερνητική πολιτική

Την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα οργανωτικά και πολιτικά/ιδεολογικά μέτρα, ώστε το κόμμα να αποτελεί ρυμουλκό λαϊκών δυνάμεων πίσω από επιλογές της κυβέρνησης και ταυτόχρονα χωνευτήρι της δυσαρέσκειας που αυτές θα προκαλούν, σκιαγραφεί η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Στο πολιτικό της τμήμα, η απόφαση αποτυπώνει την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο άνοιγμα των εργασιών της ΚΕ, αναπαράγει ψεύδη που συσκοτίζουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση και αυταπάτες για το περιεχόμενο αυτής που ετοιμάζεται για τον Ιούνη. Μάλιστα, σε ένα σημείο της, αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, με μια διατύπωση σκόπιμα ασαφή ώστε να επιδέχεται πολλές ερμηνείες περί πιθανών συγκρούσεων και ρήξεων, εφιστώντας την προσοχή για την ανάγκη «να έχουμε απαντήσεις για όλες τις εκδοχές, για όλα τα ενδεχόμενα. Επαναλαμβάνουμε ότι προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίοι πλήρωσαν ακριβά την πολιτική της άγριας λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα μας».
Στο διά ταύτα, σημειώνει ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης «είναι κρίσιμη η ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα». Προς τούτο σημειώνει ως αναγκαία την εκλαΐκευση θέσεων - προπαγάνδα για χειραγώγηση δηλαδή - και γνωστοποιεί τη συγκρότηση Επιτροπής Θεωρίας, αλλά και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης και ει δυνατόν χειραγώγησης του κινήματος. Ενός σχεδίου που «θα λαμβάνει υπόψη όλες τις πιθανές δυσκολίες που είναι δυνατόν να προκύψουν σε κάθε επιμέρους στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, που θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης κοινωνικής πίεσης σε εγχώριο και ευρωπαϊκό - διεθνές επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να στηρίξουμε και να στηριχθούμε σε ένα εναργές κίνημα στην ίδια τη χώρα μας που θα διατηρεί ζωντανή τη διεκδίκηση του στόχου της απελευθέρωσης από το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
«Κάθε καθυστέρηση μπορεί να εκληφθεί ως υποτίμηση του ρόλου του κόμματος στη νέα φάση, τη στιγμή που η καθοριστική ενίσχυσή του είναι αναγκαίο συστατικό για τη διασφάλιση της επιτυχίας του πολιτικού μας σχεδίου ... Ο κομματικός ιστός δεν μπορεί παρά να είναι οι "αισθητήρες" στις κοινωνικές διεργασίες και την ίδια στιγμή ο φορέας που πολιτικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία», αναφέρεται στην απόφαση που καταλήγει με την επισήμανση ότι «ένα τέτοιο σχέδιο όσο δύσκολο και αν μοιάζει ... μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τόσο στην επιτυχία της κυβέρνησης ...».
«Η κριτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης»
Επιβεβαιώνοντας ότι τελούν σε ένα είδος αποστολής όσοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν διαφωνίες προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της, ο νέος γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, παραδέχεται ότι «η κριτική στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης».
«Επειδή πολλοί προσπαθούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την κυβέρνηση, με βάση τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό μας, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνει το σχέδιο της κυβέρνησης και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», αναφέρει.
Ο νεοεκλεγείς γραμματέας της ΚΕ επιβεβαιώνει ότι το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται να διαφωνεί με κυβερνητικές επιλογές - το οποίο μάλιστα ενισχύθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προϊδεάζει για αναβάθμιση του ρόλου του στο εξής - συμβάλλει στην προσπάθεια να «χωνεύεται» ανώδυνα η δυσαρέσκεια που αυτές οι επιλογές θα προκαλούν όσο περισσότερο αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της διαχείρισης που ασκεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο Τ. Κορωνάκης υπερασπίζεται τη συμφωνία επέκτασης της δανειακής σύμβασης και, κρύβοντας ότι αποτελεί συνέχιση των μνημονίων, δηλώνει «καταφέραμε να κερδίσουμε τέσσερις μήνες, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά η διαπραγμάτευση, γνωρίζοντας ότι πολλές πλευρές έχουν ως σχέδιο την προσπάθεια εξόντωσης αυτής της κυβέρνησης, γιατί κυρίως αυτό που παίζεται είναι αν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό παράδειγμα στο πλαίσιο της ΕΕ, αν μπορεί ένας λαός να επιλέξει ότι η λιτότητα δεν είναι λύση, ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν φέρει την κατάσταση εδώ και αν μπορεί να το κάνει ένας, τότε μπορούν να το κάνουν και άλλοι...».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget