ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Μέτρα για την παραπέρα ενοποίηση της ευρωενωσιακής αγοράς Υπερθεματίζει ως προς τις κατευθύνσεις της Επιτροπής ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας

Τη σημασία που έχει η «ενιαία αγορά» για την «εύρυθμη λειτουργία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παραπέρα ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ σε μια σειρά τομέων της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Τη Σύνοδο απασχόλησε επίσης και η ανάγκη δημιουργίας «φιλικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος» για την υποδοχή του λεγόμενου «νέου επενδυτικού πλάνου για την Ευρώπη», ιδιαίτερα σε σχέση με τους τομείς της «Ερευνας και Καινοτομίας».
Οπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, παρά τη «βελτίωση» που παρατηρείται, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει πιο ασθενής συγκριτικά με το αναμενόμενο, με ιδιαίτερα χαμηλή ανάπτυξη και επίπεδα επενδύσεων και ταυτόχρονα πολύ υψηλή ανεργία. Η ενιαία αγορά, η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και ο τομέας της Ερευνας συνιστούν, σύμφωνα με το κείμενο, τομείς που εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, μπορεί να υπάρξει βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόσβαση των «καινοτόμων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τη μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και στη βοήθεια για την ανάπτυξη μονοπωλιακών ομίλων υψηλής τεχνολογίας, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Γ. Σταθάκης στην παρέμβασή του έκανε λόγο για «θετικά βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη δημιουργία της «ενιαίας αγοράς» και στηλίτευσε τις «σημαντικές καθυστερήσεις», όπως είπε, οι οποίες αποτρέπουν «τη μεγιστοποίηση των οφελών της». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στο στάδιο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην οδηγηθεί η ΕΕ στην απορρύθμιση σημαντικών τομέων όπως των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος, όπου αναπόφευκτα τα κράτη - μέλη λειτουργούν σε διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ομογενοποιήσουμε τις ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας ως βάση τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται και να τις ενσωματώσουμε στο εθνικό δίκαιο».
Ο Ελληνας υπουργός χαρακτήρισε ως «αναγκαίες πολιτικές για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς» τα ζητήματα που έθιξε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Κατάινεν, σχετικά με την «ανάγκη λήψης θαρραλέων ενεργειών στους τομείς των αδειοδοτήσεων, της πάταξης της διαφθοράς, της ορθής διαχείρισης των κρατικών προμηθειών και στη σημασία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους τομείς που έχει επιλέξει η ΕΕ να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ των κρατών - μελών, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι σήμερα προέχει «να ληφθούν υπόψιν ως κριτήρια και αυτά της προστασίας των καταναλωτών και της διασφάλισης και ενίσχυσης της θέσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία», τις οποίες χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» και «κινητήριο δύναμη» της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Βεβαίως, ως τέτοιες επιχειρήσεις δεν εννοούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που δεν αντέχουν αντικειμενικά στον ανταγωνισμό. Οσο για την προστασία των καταναλωτών, είναι στάχτη στα μάτια, αφού η καπιταλιστική παραγωγή είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget